De ce sunt periculoase alimentele procesate?

Publicat pe 20.05.2011 la 18:32

Credem ca mancam diversificat doar pentru faptul ca putem achizitiona din supermarketuri zeci de produse. In realitate insa, ne amagim consumand alimente procesate pline de „defecte”, si nu de vitamine.

Omul modern are parte doar aparent de diversitate alimentara. In trecut, stramosii nostri se hraneau mult mai sanatos si mai diversificat decat noi. Ei aveau la dispozitie un spectru alimentar foarte variat, care provenea de la 300 de specii naturale de plante si animale. Astazi, gama sortimentala este doar aparent bogata. Asa-zisa abundenta alimentara actuala este data de numarul mare de produse obtinute industrial, care de fapt sunt variatii ale unui numar destul de redus de produse de baza. Alimentele procesate au o serie de defecte pe care noi nu le putem corija. Tot ceea ce putem face este sa le consumam mai rar si in cantitati mai mici.

Prea bogate in grasimi si in zaharuri

Produsele procesate au un continut ridicat de grasimi artificiale si de zaharuri rafinate. Consumate frecvent si pe termen lung, grasimile si zaharurile cresc riscul aparitiei unor boli grave: boli cardiovasculare, supraponderabilitate, obezitate, hiperglicemie, colesterol marit. Unele tipuri de cancer pot fi declansate de excesul de grasimi rele si de zaharuri artificiale pe care le gasim in produsele obtinut.


Abundente in aditivi alimentari periculosi

Initial, lista E-urilor era mult mai mica si cuprindea aditivi alimentari mai putini periculosi. Astazi sunt aprobate si adaugate in alimente peste 300 de E-uri, iar numarul celor periculoase este foarte mare. Efectele lor nocive sunt incontestabile si merg progresiv de la afectiuni mai usoare (dureri de cap, ameteli, alergii) pana la boli grave (obezitate, Alzheimer, Parkinson, diferite forme de cancer).


Densitate energetica extrem de mare

Alimentele procesate au densitati energetice extrem de mari. Se estimeaza ca 100 de grame de produs procesat poate contine uneori peste 500 de calorii. Cea mai mare densitate energetica o au produsele de tip fast-food (hamburgeri, pizza, cartofii prajiti, shaorma), alimentele prajite, dulciurile si preparatele din carne (mezeluri, carnati, pate).


Dezechilibrate nutritional

Alimentele procesate au un profil nutritional dezechilibrat intrucat, desi sunt consistente si gustoase, contin putini nutrienti sau deloc adica sunt lipsite de acele substante vitale fara de care organismul nu se poate mentine sanatos. Cantitatea de vitamine din continutul acestor alimente este redusa, iar atunci cand producatorii adauga vitamine in diferite produse efectul nu este cel dorit: vitaminele adaugate sunt artificale si au o activitate biologica scazuta fata de cele naturale.


Sfaturi pentru o alimentatie diversificata


Ca sa ai o alimentatie echilibrata si ca sa-i oferi organismului nutrienti de calitate invata sa te protejezi de invazia produselor procesate astfel:

- Evita pe cat posibil produsele semipreparate si alimentele care contin aditivi alimentari.
- Nu mai consuma produse de tip fast-food si nici dulciuri sau bauturi carbogazoase.
- Mergi mai des la piata si aprovizioneaza-te cu fructe si legume care sunt pline de nutrienti de calitate;
- Inlocuieste preparatele din carne cu carnea proaspata si slaba de pui, de peste si de vita. Prepar-o cat mai usor: la cuptor sau pe gratar.
- In locul sucurilor din comert prepara-ti fresh-uri din fructe sau consuma apa si ceaiuri.

Citeste si Revista Felicia!

În articolul

De ce sunt periculoase alimentele procesate?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x