Dudele mentin glicemia in limite normale
Publicat pe 24.06.2011 la 18:34
In pofida efectelor profilactice si terapeutice, fructele de dud sunt din ce in ce mai putin prezente pe piata sau in curtile satenilor. Dar consumul fructelor de dud grabeste vindecarea a numeroase boli.
Sucul si preparatele din fructe de dud nu trebuie sa lipseasca din meniul nostru zilnic, pentru aportul bogat de vitamine, minerale precum potasiu, fier, calciu, vitamina A, acid folic, vitamina C, betacaroten, tanin, arginina si alte componenete care dau fructelor gustul specific dulce-acrisor.
Ceaiul din frunze de dud preparat sub forma de infuzie este recomandat in diaree, in diabetul zaharat, in gastrite si ulcer gastric si duodenal: o lingura de frunze de dud la 350 ml de apa clocotita. Ceaiul se bea in trei reprize, dupa mesele principale.
Regleaza afectiunile diabetice
Preparatele din fructe sau frunze de dud sunt recomandate in mod special pentru mentinerea nivelului glicemiei in limite normale.
Diabetul zaharat a devenit o problema de importanta majora pentru societate, avand o lunga durata si complicatii devastatoare daca nu este bine tratat. Hipoglicemia cauzata de stres, oboseala sau mese neregulate, netratata la timp, poate cauza diabet, boli cardiovasculare, renale, distrugerea retinei sau afectiuni microvasculare. Simptomele hipoglicemiei sunt ameteala si oboseala subita. Un nivel ridicat al glicemiei este mai greu de detectat si nu se manifesta dupa cateva minute sau ore, intervalul fiind de cateva zile.
Alte beneficii si recomandari
Previn diabetul si hipertensiunea - se recomanda ceaiul dintr-o lingura de frunze taiate marunt care se infuzeaza in 300 ml de apa fierbinte, timp de o ora. Se beau 3 linguri, de 2-3 ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa. O conditie obligatorie este de a controla zilnic nivelul glicemiei si coordonarea combinarea medicamentelor clasice cu remediile naturiste sub supravegherea medicului specialist. Bolnavilor de inima li se recomanda consumul fructelor proaspete negre si albe. Consumul, timp de o luna, a 300-400 g de fructe coapte de 4 ori pe zi regleaza tensiunea, diminueaza durerile si sufocarea si imbunatateste ritmul cardiac. Iarna se consuma sirop de dude.
Favorizeaza cresterea - copiilor anemici, slabi, li se recomanda o cura de cel putin doua saptamani cu cate 150-200 g de fructe pe zi, asociata cu efectuarea de exercitii fizice timp de 15-25 de minute. Fructele de dud contin proteine, lecitina si alte numeroase componente necesare dezvoltarii si intretinerii sistemului muscular.
Diminueaza efectele andropauzei si ale menopauzei - barbatii pot amana instalarea andropauzei consumand zilnic fructe proaspete de dud sau preparate din fructe uscate sau congelate. Recomandarea este folositoare si femeilor aflate la menopauza, deoarece diminueaza starea de neliniste si durerile.
Trateaza constipatia - persoanelor cu probleme de digestie li se recomanda consumarea a 10 kg de dude bine coapte, pe toata perioada recoltarii. Constipatia dispare pentru un an, iar daca se repeta cura doi ani consecutiv, problema dispare definitiv.
Vindeca ranile si alte afectiuni ale pielii - sucul si infuzia din fructele de dud au actiune bactericida si favorizeaza vindecarea rapida a ranilor. Infuzia se prepara din doua linguri de fructe negre strivite cu o lingura de lemn si 200 ml de apa fierbinte. Amestecul se infuzeaza timp de 4 ore si se tamponeaza locurile bolnave. Se recomanda gargara si in cazuri de leziuni ale mucoasei din cavitatea bucala sau dureri de gat. Totodata, se beau cate 50 ml din infuzia de dud, de patru ori pe zi, cu 30-40 minute inainte de masa.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: kinrossta7.com