Gastronomia moleculara, o experienta culinara inedita

Publicat pe 25.06.2011 la 18:49

Crezi ca ai vazut si auzit totul despre nutritie? Gandesti ca la un moment dat pana si maestrii bucatari vor fi in pana de idei? Nici vorba! Gastronomia moleculara este o dovada clara ca imaginatie exista.

Daca vrei sa scapi de regulile alimentatiei traditionale, gastronomia moleculara iti poate indeplini dorinta. Nici nu te-ai gandit vreodata ca vei manca o spuma si din asta sa te saturi. Nici nu ti-a trecut prin cap ca trebuie sa inghiti imediat felul de mancare comandat pentru a nu se dezintegra. Acum poti sa incerci ceva inedit. Si pentru ca se apropie concediile, nu uita ca ai posibilitatea sa alegi o destinatie exotica si un restaurant care iti serveste un meniu „molecular".

Un nou concept gastronomic

Gastronomia moleculara este considerata o noua disciplina gastronomica, bazata pe aplicarea principiilor stiintifice in bucatarie. Ea se afla la granita dintre stiinta, arta si gastronomie, intrucat foloseste cele mai noi descoperiri ale fizicii si chimiei pentru a obtine preparate spectaculoase. Mecanismele prin care se transforma unele ingrediente in meniuri clasificate de unii drept „socante" (desigur, intr-un sens bun) sunt studiate pana la cel mai mic detaliu si aplicate cu precizie stiintifica. Spumele, cremele, emulsiile, aromele, texturile nascute din practica gastronomiei moleculare sunt considerate adevarate experimente de laborator.


Cu ce ingrediente lucreaza?

Daca te astepti ca noutatea adusa de gastronomia moleculara sa fie o mirodenie minune sau o specie rara de legume, te inseli. In acest nou domeniu gastronomic se folosesc substante si procedee pur chimice: oxigenul, gazele inerte, reactiile chimice, temperaturile inalte, nitrogenul lichid, vidul. De exemplu, o mancare tratata cu nitrogen lichid descompune un preparat in molecule si apoi il recompune la loc. Asa a devenit posibila obtinerea unei omlete sau a unei salate de cartofi sub forma unei creme.


Forme socante, gust neschimbat

Care poate fi senzatia pe care o ai atunci cand mananci piept de pui preparat ca o crema? Cu siguranta ca pare ciudat sa servesti puiul ca pe un desert si totusi gustul sa fie acelasi: de pui. Cu alte cuvinte, preparatele din gastronomia moleculara nu cauta sa schimbe gustul, ci sa obtina forme socante, spectaculoase, care sa ne ofere in primul rand un spectacol vizual.


De la caviar virtual la inghetata fierbinte

Daca iti place sa incerci preparate si texturi noi, nu ezita sa le testezi pe cele create de gastronomia moleculara: ravioli de mango, caviar de Campari, corale de ciocolata neagra cu spuma de capsuni efervescenta, inghetata fierbinte, spuma de trufe, spuma de cartofi cu aroma de vanilie. Nu te gandi ca le gasesti oriunde. Sunt doar cateva restaurante in lume care fac preparate moleculare, iar Ferran Adria (Spania) si Heston Blumenthal (Anglia) sunt cei mai renumiti bucatari carese ocupa de gastronomia moleculara.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: flipyourbrain.com

În articolul Gastronomia moleculara, o experienta culinara inedita:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 27 august 2025. Leii au nevoie de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 august 2025. Leii au nevoie de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Magistraţii blochează Justiţia din cauza reformei pensiilor. "Se ajunge la peste 42 de ani de muncă zilnică"
observatornews.ro
Magistraţii blochează Justiţia din cauza reformei pensiilor. "Se ajunge la peste 42 de ani de muncă zilnică"
Maria Avram, dărâmată după Bonfire-ul cu Oana Monea. Concurenta a sărit imediat în brațele ispitei: „Nu rămâne Oana cu el”
a1.ro
Maria Avram, dărâmată după Bonfire-ul cu Oana Monea. Concurenta a sărit imediat în brațele ispitei: „Nu rămâne Oana cu el”
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
HelloTaste.ro
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Catine
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
useit.ro
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
as.ro
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
MediCOOL
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Imaginile durerii! Ștefania și Ștefan au fost înmormântați împreună! Familiile lor sunt cutremurare de suferință | FOTO
Spynews
Imaginile durerii! Ștefania și Ștefan au fost înmormântați împreună! Familiile lor sunt cutremurare de suferință | FOTO
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
DeParinti
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
MediCOOL
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
HelloTaste
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
close
x