Găteşte împreună cu copilul: cele mai bune metode să îl faci să îi placă legumele și fructele de la o vârstă fragedă

Publicat pe 30.04.2020 la 15:22 Actualizat pe 30.04.2020 la 15:23

Cele mai multe mame se confruntă cu această provocare: micuţii nu mănâncă suficiente fructe şi legume sau nu acceptă o mai mare varietate a acestora. Şi, totuşi, să determini un copil mic să îi placă fructele şi legumele nu este o misiune imposibilă. Iată ce metode poţi folosi:

Cele mai multe mame se confruntă cu această provocare: micuţii nu mănâncă suficiente fructe şi legume sau nu acceptă o mai mare varietate a acestora. Şi, totuşi, să determini un copil mic să îi placă fructele şi legumele nu este o misiune imposibilă. Iată ce metode poţi folosi:

Găteşte împreună cu copilul

Dacă foloseşti un şorţ, fă-i şi lui unul şi asigură-te că scaunul este la înălţimea potrivită. Oferă-i un cuțit pentru copii, pentru a tăia legume şi fructe mai moi. Lasă-l să desfacă legume, precum o conopidă sau un broccoli, în bucăți, lasă-l să spargă ouă, să amestece compoziția de biscuiți pentru cheesecake și pe cea pentru tarta cu legume sau să amestece piureul. De asemenea, copilul poate apăsa butonul de pornire dacă foloseşti un blender sau să garnisească pizza cu bucăţi de legume şi brânză. În general, copiii sunt foarte mândri să mănânce ceea ce au pregătit, inclusiv legumele.

O altă metodă de a-I implica este aceea de a merge la magazin sau la piață împreună cu el şi de a-i arăta fructele și legumele înainte ca acestea să fie gătite.

De asemenea, dacă dispui de o mică grădină sau chiar de puţin mai mult spaţiu în balcon, îl poţi încuraja să își cultive propriile legume, verdeţuri, ridichi, morcovi, roșii cherry. Dacă le va vedea dezvoltându-se, gustul lor i se va părea incomparabil mai bun.

Folosește inteligent caracteristicile legumelor și fructelor

Fructele și legumele sunt colorate, așa că poți miza pe smoothie-uri pline de vitamine. Începe cu cele de fructe şi, treptat, adaugă diverse legume. Vara, poți pune în smoothie-uri fructe congelate, iar băutura poate fi îmbunătățită cu lapte.

O altă metodă de a-l face să iubească fructele este de a i le oferi sub formă de compoturi mai consistente, fără zahăr sau preparate la cuptor.

Vorbeşte cu el despre superputerile legumelor

Unele legume au caracteristici amuzante, altele pot fi descrise ca având superputeri. Sfecla roşie colorează urina în roz, afinele îmbunătățesc vederea, la fel şi morcovii, spanacul întărește mușchii (nu este complet neadevărat). Potrivit unui studiu recent, dacă micuțului i se explică “superputerile” fructelor și legumelor, probabilitatea ca el să le consume crește.

Ascunde legumele în preparatele care îi plac

Este vorba despre chifteluţe sau crochete, preparate mai degrabă la cuptor, nu în ulei încins, piureuri - de fasole, morcovi, mazăre, broccoli, dovlecei sau țelină, creme, spume şi sufleuri, tarte, omlete, legume umplute, precum roșiile ciupercile sau dovleceii, pateuri cu brânză şi legume, lasagna, crumble, „cartofi prăjiţi” în versiunea de cartofi dulci şi dovlecei preparați la cuptor și deserturi, precum tortul cu ciocolată și dovlecel, prăjitura cu morcovi, brioșele cu sfeclă sau cartofi dulci, plăcinta cu dovleac.

Fii flexibilă

Unele legume au, într-adevăr, un gust foarte pronunțat. De aceea, trebuie să găsești o metodă de a le asocia cu altele mai atractive. Țelina poate fi combinată în piure cu morcov și/ sau cartof, conopida și broccoli pot fi fierte în lapte, în supa de legume se poate pune puțină brânză proaspătă, varza poate fi preparată cu șuncă de pasăre. De asemenea, legumele pot fi combinate cu condimentul preferat, un sos de brânză, ketchup bio, muștar etc..

Foloseşte farfurii şi prezentări amuzante

Pofta de mâncare și dorința de a gusta sunt asociate şi cu ceea ce copilul vede în farfurie. Dacă timpul îţi permite, creează farfurii amuzante, iar aici te poţi folosi de numeroasele surse de inspiraţie pe care le găseşti pe internet. Poți tăia legumele în forme amuzante sau beţe sau poţi folosi un aparat pentru spirale.

Trebuie să reţii că o legumă care poate fi mâncată cu degetele este adesea mult mai bună pentru un copil, decât una servită cu o furculiță.

De asemenea, foloseşte tacâmuri special destinate copiilor și farfurii compartimentate, cu desene legate de pasiunile lui.

Poate că unul dintre cele mai importante lucruri este perseverenţa. Potrivit unui studiu european, cea mai eficientă metodă de a induce copilului plăcerea de a mânca legume şi fructe variate este aceea de a i le oferi în mod regulat. Deci nu dispera, fii perseverentă și vei reuși.

Sursa foto: Pexels

În articolul

Găteşte împreună cu copilul: cele mai bune metode să îl faci să îi placă legumele și fructele de la o vârstă fragedă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x