Gutuile stimuleaza eliminarea toxinelor
Publicat pe 02.12.2010 la 20:21 Actualizat pe 02.12.2010 la 20:28
Denumite popular si „merele de aur”, gutuile, fructele sunt recunoscute pentru proprietatile lor in medicina naturista. Aceste fructe sunt un adevarat izvor de sanatate pentru organism.
Cu o aroma inconfundabila, gutuile au un continut foarte bogat de vitamine si minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu si sodiu. Ele mai contin si apa, zaharuri, tanin, pectine, protide si acizi organici. In medicina naturista, gutuile sunt utilizate pentru proprietatile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice, astringente, emoliente, digestive, expectorante, diuretice si tonice.
Impotriva infectiilor respiratorii
Consumate in stare proaspata, gutuile amelioreaza infectiile respiratorii sau astmul, iar sub forma de decoct, gutuile se folosesc in stari de greata sau dureri articulare. Ceaiul preparat din sâmburi de gutui, zdrobiti si fierti este un remediu excelent impotriva raguselii sau bronsitei, iar gargara cu acest ceai vindeca amigdalita sau faringita. In sezonul rece gutuile sunt recomandate pentru intarirea sistemului imunitar.
Impotriva hipertensiunii arteriale
Persoanelor care sufera de hipertensiune li se recomanda maceratul din frunze de gutui. Se pun la macerat 100 de grame de frunze proaspete de gutuie in 20 de ml de alcool alimentar si se iau de doua ori pe zi câte 20-30 de picaturi. Celor care au afectiuni ale sistemului cardiovascular le este indicat sa consume gutui crude, ca efect diuretic.
Impotriva bolilor de ficat
Gutuile sunt un leac excelent in cazul afectiunilor sistemului gastro-intestinal si ale ficatului. In cazurile de hepatita cronica se pot face cure de gutui in perioada toamnei. Acestea pot fi consumate coapte, sub forma de suc proaspat sau de compot. Recent s-a descoperit faptul ca in coaja gutuilor exista anumite substante antivirale care inhiba dezvoltarea microorganismelor care declanseaza hepatitele de tip A, B si C.
In curele de slabire
Gutuile asigura succesul si in curele de slabire, deoarece au putine calorii. Sunt insa foarte bogate in fibre alimentare, care impiedica asimilarea grasimilor. Nutritionistii le recomanda persoanelor care doresc sa slabeasca sa manânce doua sau trei gutui zilnic. Cu proprietatile diuretice si depurative, gutuile stimuleaza eliminarea toxinelor si a kilogramelor in plus.
Impotriva afectiunilor pancreasului
Sucul proaspat de gutui face minuni in vindecarea pancreatitei. In aceste cazuri se bea de trei ori pe zi câte o jumatate de pahar de suc de gutui, diluat cu jumatate de pahar de suc de mere, in cure de minimum trei saptamâni. Sucul de gutui are efecte benefice asupra activitatii pancreasului, fiind o alternativa excelenta a medicatiei clasice.
Impotriva cancerului
Consumul de gutui proaspete, precum si al nectarului are efecte miraculoase in tratarea acestei boli. Studiile stiintifice au demonstrat faptul ca anumite substante din gutui ajuta la distrugerea celulelor maligne, fara a le afecta pe cele normale.
Impotriva colitei
Persoanelor care sufera de enterita sau enterocolita li se recomanda sa bea zilnic un litru de decoct de gutui. Pentru combaterea colitei de fermentatie se amesteca o jumatate de kilogram de gutui cu miere si se consuma pe parcursul unei zile.
Semintele de gutui
Semintele de gutui oparite sunt un bun pansament gastric. Atentie, insa! Consumate in cantitati mari, semintele de gutui sunt otravitoare, pot provoca insuficienta respiratorie si chiar decesul. In cantitati mici, substantele din semintele de gutui stimuleaza respiratia, imbunatatesc digestia si, conform unor studii recente, sunt eficiente in tratarea cancerului, deoarec contin vitamina B17, antitumorala.
Maceratul de gutui, antianemic
Maceratul de gutui cu scoruse este eficient in cazurile de anemie: se pune intr-un borcan un pumn de coji si cotoare de gutuie, apoi un pumn de scoruse de munte tocate marunt si apa cât sa le acopere. Se lasa la macerat intr-un vas bine acoperit la temperatura camerei timp de 12 ore, apoi se strecoara, se toarna in sticle de culoare inchisa si se aseaza la rece. Se consuma zilnic, in loc de apa.
Foto: helpfulhealthtips.com