Hamburgerul in vitro, hrana viitorului

Publicat pe 27.06.2011 la 17:05 Actualizat pe 27.06.2011 la 17:08

Primul test despre produsul viitorului ce va hrani populatia planetei, din ce in ce mai numeroasa, ar putea fi facut in cel mult un an, afirma cercetatorii olandezi care lucreaza de zor in eprubeta la inmultirea celulelor stem ale bovinelor si transformarea lor in celebra chiftea hipercalorica, criticata mai ales din cauza obezitatii de care este acuzata ca o provoaca.

Dar olandezii nu se lasa intimidati de asemenea critici si sunt convinsi ca vor face o inventie buna si de succes, la fel cum este si hamburgerul "traditional”, argumentand ca populatia globului "va exploda” in curand si nu vom mai putea creste suficiente animale pentru a hrani toate gurile. In plus, daca experimentul lor va reusi, acesta va deschide calea inmultirii carnii si a altor animale de carne, ca oaia, porcul sau pasarile.

Initiatorul si coordonatorul proiectului produsului denumit "carne in vitro" este profesorul de fiziologie Mark Post, de la Universitatea Maastricht. "nu vad nici o alta posibilitate pe care sa ne putem baza pe septelul traditional in urmatoarele decenii", afirma Post, citat de publicatia britanica Daily Mail. El explica in continuare care este procesul obtinerii bucatelelor tocate de carne din celulele stem :

1. Se preleveaza un esantion de celule stem de la o vaca sanatoasa;

2. Se extrag 10.000 de celule stem din esantion;


3. In conditii de laborator, aceste celule de divid si rezulta astfel milioane de celule, care cresc intr-un recipient special (ca o farfurie mica);


4. Celulele musculare "tinere" care se formeaza sunt crescute "sub tensiune", pe un dispozitiv gen "shela", care le intinde ca sa se formeze astfel fibrele musculare;


5. Dupa ce au crescut, fibrele musculare astfel rezultate sunt tocate si transformate in ... hamburgeri.


Cercetatorii olandezi "recidiveaza" acum cu carnea de vita. In 2009, specialistii de la aceeasi universitate, au produs, prin aceeasi metoda, carne de porc.


In cazul acestui produs, ei au recunoscut ca i-a lipsit savoarea "originalului", iar culoarea carnii "in vitro" batea mai degraba spre gri si avea textura calamarului. Nici americanii nu s-au lasat mai prejos si au produs intr-un laborator din new York fileuri de peste, folosind celule stem prelevate din tesut muscular de caras. Cercetatorii promit ca vor perfectiona si gustul carnii "de cultura", astfel incat acesta sa semene cat mai fidel cu cel al carnii naturale.

Citeste tot articolul in Jurnalul

FOTO: howiteasy.com

În articolul Hamburgerul in vitro, hrana viitorului:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 1 mai 2025. Racii se îndreaptă către relații sigure. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2025. Racii se îndreaptă către relații sigure. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Topul celor mai frumoase 50 de plaje din lume. Cea de pe primul loc se află în Europa, la 2 ore de zbor de România
observatornews.ro
Topul celor mai frumoase 50 de plaje din lume. Cea de pe primul loc se află în Europa, la 2 ore de zbor de România
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
HelloTaste.ro
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
2 zodii atrag norocul și abundența pe 1 mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Catine
2 zodii atrag norocul și abundența pe 1 mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
useit.ro
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Suma pentru care un milionar celebru riscă falimentul! Judecătorul l-a „certat”: „Trebuie să se trezească”
as.ro
Suma pentru care un milionar celebru riscă falimentul! Judecătorul l-a „certat”: „Trebuie să se trezească”
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
MediCOOL
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
DeParinti
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
De ce apar constipația și diareea în același timp. Cum se pot preveni aceste două tulburări digestive
MediCOOL
De ce apar constipația și diareea în același timp. Cum se pot preveni aceste două tulburări digestive
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
HelloTaste
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
close
x