Hamburgerul in vitro, hrana viitorului

Publicat pe 27.06.2011 la 17:05 Actualizat pe 27.06.2011 la 17:08

Primul test despre produsul viitorului ce va hrani populatia planetei, din ce in ce mai numeroasa, ar putea fi facut in cel mult un an, afirma cercetatorii olandezi care lucreaza de zor in eprubeta la inmultirea celulelor stem ale bovinelor si transformarea lor in celebra chiftea hipercalorica, criticata mai ales din cauza obezitatii de care este acuzata ca o provoaca.

Dar olandezii nu se lasa intimidati de asemenea critici si sunt convinsi ca vor face o inventie buna si de succes, la fel cum este si hamburgerul "traditional”, argumentand ca populatia globului "va exploda” in curand si nu vom mai putea creste suficiente animale pentru a hrani toate gurile. In plus, daca experimentul lor va reusi, acesta va deschide calea inmultirii carnii si a altor animale de carne, ca oaia, porcul sau pasarile.

Initiatorul si coordonatorul proiectului produsului denumit "carne in vitro" este profesorul de fiziologie Mark Post, de la Universitatea Maastricht. "nu vad nici o alta posibilitate pe care sa ne putem baza pe septelul traditional in urmatoarele decenii", afirma Post, citat de publicatia britanica Daily Mail. El explica in continuare care este procesul obtinerii bucatelelor tocate de carne din celulele stem :

1. Se preleveaza un esantion de celule stem de la o vaca sanatoasa;

2. Se extrag 10.000 de celule stem din esantion;


3. In conditii de laborator, aceste celule de divid si rezulta astfel milioane de celule, care cresc intr-un recipient special (ca o farfurie mica);


4. Celulele musculare "tinere" care se formeaza sunt crescute "sub tensiune", pe un dispozitiv gen "shela", care le intinde ca sa se formeze astfel fibrele musculare;


5. Dupa ce au crescut, fibrele musculare astfel rezultate sunt tocate si transformate in ... hamburgeri.


Cercetatorii olandezi "recidiveaza" acum cu carnea de vita. In 2009, specialistii de la aceeasi universitate, au produs, prin aceeasi metoda, carne de porc.


In cazul acestui produs, ei au recunoscut ca i-a lipsit savoarea "originalului", iar culoarea carnii "in vitro" batea mai degraba spre gri si avea textura calamarului. Nici americanii nu s-au lasat mai prejos si au produs intr-un laborator din new York fileuri de peste, folosind celule stem prelevate din tesut muscular de caras. Cercetatorii promit ca vor perfectiona si gustul carnii "de cultura", astfel incat acesta sa semene cat mai fidel cu cel al carnii naturale.

Citeste tot articolul in Jurnalul

FOTO: howiteasy.com

În articolul Hamburgerul in vitro, hrana viitorului:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 4 iulie 2025. Peștii sunt mai puternici ca niciodată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 iulie 2025. Peștii sunt mai puternici ca niciodată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Dragoş Anastasiu, despre inechitățile măsurilor de austeritate, bonusurile de la CCR și banii pentru partide
observatornews.ro
Dragoş Anastasiu, despre inechitățile măsurilor de austeritate, bonusurile de la CCR și banii pentru partide
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
a1.ro
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
HelloTaste.ro
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Catine
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
useit.ro
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
as.ro
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
MediCOOL
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
DeParinti
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
MediCOOL
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
HelloTaste
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
close
x