Hraneste-te sanatos ca sa ai mai multa energie!

Publicat pe 11.01.2011 la 16:40 Actualizat pe 11.01.2011 la 17:23

Specialistii precizeaza ca in acest sezon se observa o domolire a functiilor vitale si a metabolismului. Pentru ca rinichii si bila sunt cele mai sensibile organe, ele trebuie sustinute alimentar.

Care sunt alimentele recomandate si ce masuri mai trebuie luate acest sezon pentru a avea o sanatate robusta ne spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

Faceti zilnic miscare!

Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, insista asupra importantei adoptarii unui stil de viata sanatos. "Vremea rece nu inseamna ca trebuie sa spunem nu miscarii. Din contra, miscarea in aer liber face foarte bine si in acest sezon."

De asemenea, regula celor doi litri de apa zilnic isi pastreaza valabilitatea si iarna. Cu deosebirea ca bauturile vor fi consumate la tempe­ratura camerei, si nu de la frigider sau cu gheata. Astfel, organismul este ferit de deshidratare si, in acelasi timp, nu mai este obligat sa aduca apa la temperatura corpului.

Vitamina D

Pentru ca ziua este mai scurta, asadar avem mai putina lumina naturala, exista riscul unui deficit de vitamina D. Asadar, curele cu vitamina D sunt mai mult decat necesare in acest sezon. Aceasta vitamina poate fi asimilata din peste gras (somon, ton, hering), soia, lapte de vaca, galbenus de ou.

Legume si fructe

Temperaturile scazute, mai putine ore petrecute la lumina naturala ne vlaguiesc de energie. Dar factorii care determina o slabire a organismului pot fi contracarati printr-o dieta echilibrata si diversificata. Este esential sa mentinem constant aportul de vitamina C.

Motiv pentru care se vor consuma zilnic cinci portii de fructe si legume proaspete, spune specialistul nostru. In acest sezon, bogate in vitamine si minerale sunt ridichea alba, prazul, feniculul, sfecla, andiva, conopida, cartofii. Fructele disponibile in acest sezon sunt: merele, perele, citricele si nu uitati macesele! De asemenea, muraturile, in special varza murata, sunt o sursa buna de vitamina C.

In ceea ce priveste alimentele, e recomandat pestele - scrumbia, sardelele, heringul, somonul, crapul, pastravul.
Nu trebuie sa excludem total din farfurie preparatele din carne de pui, de porc. Atentie! Carnea de porc sa provina de la rase romanesti.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne recomanda sa evitam in aceasta perioada alimentele de tip junk-food. In general, alimentele bogate in grasimi si zaharuri.

Desertul

Iarna, gemul, compotul si magiunul sunt deserturile frecvente. Pot fi si o gustare delicioasa.
Cu toate acestea, nu sunt o alternativa la fructele proaspete, daca avem in vedere ca ele contin mult zahar si, in plus, fructele isi pierd din vitamine in timpul fierberii.

Nuci braziliene si ciuperci

Pentru intarirea sistemului imunitar, ceapa si usturoiul, in stare cruda, sunt ideale, ieftine, la indemana oricui. Ceapa si usturoiul sunt puternic bactericide.

Imunostimulatoare sunt si nucile braziliene. Acestea sunt bogate in seleniu. Profesorul Mencinicopschi ne recomanda una-doua nuci zilnic.

Din categoria imunostimulatoare naturale fac parte si ciupercile. Acestea se pot prepara in nenumarate feluri. Sunt zeci de retete. Si pentru ca sunt accesibile ca pret, chiar ne putem permite sa dam curs sfatului specialistului: mancati ciuperci de doua-trei ori pe saptamana.

Cu conditia de a le spala foarte bine inainte de a le prepara. Si inca o precizare: spalate, taiate subtire, crude pot fi adaugate in diferite salate. Alte alimente care ne furnizeaza energie si care se gasesc in aceasta perioada sunt: nautul, bobul, fasolea, soia (nemodificata genetic), mazarea boabe, lintea, hrisca.

Citeste si Jurnalul National

Foto: rechargelounge.com.au

În articolul

Hraneste-te sanatos ca sa ai mai multa energie!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x