Hraneste-te sanatos ca sa ai mai multa energie!

Publicat pe 11.01.2011 la 16:40 Actualizat pe 11.01.2011 la 17:23

Specialistii precizeaza ca in acest sezon se observa o domolire a functiilor vitale si a metabolismului. Pentru ca rinichii si bila sunt cele mai sensibile organe, ele trebuie sustinute alimentar.

Care sunt alimentele recomandate si ce masuri mai trebuie luate acest sezon pentru a avea o sanatate robusta ne spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

Faceti zilnic miscare!

Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, insista asupra importantei adoptarii unui stil de viata sanatos. "Vremea rece nu inseamna ca trebuie sa spunem nu miscarii. Din contra, miscarea in aer liber face foarte bine si in acest sezon."

De asemenea, regula celor doi litri de apa zilnic isi pastreaza valabilitatea si iarna. Cu deosebirea ca bauturile vor fi consumate la tempe­ratura camerei, si nu de la frigider sau cu gheata. Astfel, organismul este ferit de deshidratare si, in acelasi timp, nu mai este obligat sa aduca apa la temperatura corpului.

Vitamina D

Pentru ca ziua este mai scurta, asadar avem mai putina lumina naturala, exista riscul unui deficit de vitamina D. Asadar, curele cu vitamina D sunt mai mult decat necesare in acest sezon. Aceasta vitamina poate fi asimilata din peste gras (somon, ton, hering), soia, lapte de vaca, galbenus de ou.

Legume si fructe

Temperaturile scazute, mai putine ore petrecute la lumina naturala ne vlaguiesc de energie. Dar factorii care determina o slabire a organismului pot fi contracarati printr-o dieta echilibrata si diversificata. Este esential sa mentinem constant aportul de vitamina C.

Motiv pentru care se vor consuma zilnic cinci portii de fructe si legume proaspete, spune specialistul nostru. In acest sezon, bogate in vitamine si minerale sunt ridichea alba, prazul, feniculul, sfecla, andiva, conopida, cartofii. Fructele disponibile in acest sezon sunt: merele, perele, citricele si nu uitati macesele! De asemenea, muraturile, in special varza murata, sunt o sursa buna de vitamina C.

In ceea ce priveste alimentele, e recomandat pestele - scrumbia, sardelele, heringul, somonul, crapul, pastravul.
Nu trebuie sa excludem total din farfurie preparatele din carne de pui, de porc. Atentie! Carnea de porc sa provina de la rase romanesti.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne recomanda sa evitam in aceasta perioada alimentele de tip junk-food. In general, alimentele bogate in grasimi si zaharuri.

Desertul

Iarna, gemul, compotul si magiunul sunt deserturile frecvente. Pot fi si o gustare delicioasa.
Cu toate acestea, nu sunt o alternativa la fructele proaspete, daca avem in vedere ca ele contin mult zahar si, in plus, fructele isi pierd din vitamine in timpul fierberii.

Nuci braziliene si ciuperci

Pentru intarirea sistemului imunitar, ceapa si usturoiul, in stare cruda, sunt ideale, ieftine, la indemana oricui. Ceapa si usturoiul sunt puternic bactericide.

Imunostimulatoare sunt si nucile braziliene. Acestea sunt bogate in seleniu. Profesorul Mencinicopschi ne recomanda una-doua nuci zilnic.

Din categoria imunostimulatoare naturale fac parte si ciupercile. Acestea se pot prepara in nenumarate feluri. Sunt zeci de retete. Si pentru ca sunt accesibile ca pret, chiar ne putem permite sa dam curs sfatului specialistului: mancati ciuperci de doua-trei ori pe saptamana.

Cu conditia de a le spala foarte bine inainte de a le prepara. Si inca o precizare: spalate, taiate subtire, crude pot fi adaugate in diferite salate. Alte alimente care ne furnizeaza energie si care se gasesc in aceasta perioada sunt: nautul, bobul, fasolea, soia (nemodificata genetic), mazarea boabe, lintea, hrisca.

Citeste si Jurnalul National

Foto: rechargelounge.com.au

În articolul

Hraneste-te sanatos ca sa ai mai multa energie!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
a1.ro
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
HelloTaste.ro
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Catine
Prăjitură cu dovleac și griș. Desert simplu și ușor de preparat
useit.ro
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
as.ro
„A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie?” Răspunsul tranşant al bunului său prieten, Ion Ţiriac
MediCOOL
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile
Spynews
Claudia Pătrășcanu sărbătorește ziua de naștere a fiului ei cel mare! Gabriel a împlinit 10 ani
DeParinti
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici
MediCOOL
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
HelloTaste
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
x