Inghetata, desertul ispititor al verii
Publicat pe 11.07.2011 la 15:45 Actualizat pe 11.07.2011 la 15:48
Inghetata traditionala autentica era considerata un produs lactat obtinut din ingrediente sanatoase. Chiar daca avea un numar destul de mare de calorii, aducea un aport nutritiv sporit care provenea de la lapte, smantana si oua.
Astazi, variantele de inghetata din comert contin intr-o cantitate scazuta aceste ingrediente de baza. Gustul, aroma si culoarea sunt date de aditivii alimentari folositi excesiv. Cei care adora inghetata au doua alternative: sa consume moderat variantele din comert sau sa isi prepare singuri o inghetata din ingrediente naturale.
Inghetata de ieri versus inghetata de azi
Chiar daca nu era atat de atractiv ambalata, de intens colorata si de aromata, inghetata de altadata era mult mai sanatoasa. Ea continea lapte sau smantana, oua si frisca, adica acele ingrediente care o faceau sa fie tratata ca un produs lactat. Variantele moderne de inghetata contin lapte degresat in loc de lapte si multi aditivi alimentari. Colorantii, agentii de ingrosare si stabilizatorii sunt folositi din abudenta, fapt ce transforma inghetata intr-un produs care, consumat in exces, ne poate afecta sistemul imunitar, stomacul si dintii.
Sfat: Evita inghetata care contine coloranti periculosi (E 120, E 122, E 124, E 171) sau agenti de ingrosare (E 403, E 407, E 410, E 412).
Efect antidepresiv si stare de buna dispozitie
Inghetata este un desert pentru care multe persoane au facut o adevarata pasiune, daca nu chiar dependenta. Ce o face atat de speciala? Gustul dulce, aroma, textura cremoasa si efectul racoritor sunt punctele ei forte. Exista si o explicatie stiintifica pentru atasamentul fata de acest desert minunat: studiile sustin ca inghetata actioneaza aupra centrilor placerii din creier in mod similar cu ascultarea muzicii preferate. De acest efect placut este responsal triptofanul, o substanta care ia parte la sinteza serotoninei denumita si hormonul fericirii. El se gaseste in lapte si in frisca.
Pont: Inghetata de vanilie si inghetata cu ciocolata produc o stare de buna dispozitie. Atentie la compozitia inghetatei: sa nu-i lipseasca laptele, frisca, respectiv ciocolata.
Moderatie, pentru cei la dieta de slabire
Inghetata are o incarcatura glicemica ridicata si o densitate energetica mare. Atat inghetata facuta din ingrediente naturale (lapte, smantana, ou), cat si cea din comert (mai saraca in produse lactate autentice) au un numar mare de calorii. Diferenta dintre ele este esentiala: calitatea caloriilor. Pentru un organism sanatos conteaza enorm sa consumam calorii de provenienta naturala.
Sfat: Consuma inghetata cu moderatie. Opteaza pentru varianta lipsita de aditivi alimentari.
Sorbetul, o alternativa mai sanatoasa
Fie ca tii la silueta sau pur si simplu optezi pentru alimente bune pentru sanatate, poti invata sa iti prepari sorbet. Acesta este o varietate de inghetata care se prepara din fructe, apa, zeama de lamaie si zahar. Lipseste laptele, smantana, frisca, drept urmare sorbetul are un numar redus de calorii. El seamana foarte mult cu un suc de fructe inghetat.
Sfat: Poti prepara sorbet din capsuni, zmeura, pepene, piersici, coacaze. Cea mai simpla metoda de obtinere presupune mixarea fructelor cu zeama de lamaie si cu zaharul. Crema care rezulta se introduce cateva ore la congelator.
Foto: recipetips.com
Citeste si Revista Felicia!