Intareste-ti sistemul imunitar cu dovleac

Publicat pe 26.01.2011 la 16:27 Actualizat pe 26.01.2011 la 16:51

Delicios si foarte sanatos, dovleacul este o sursa importanta de zaharuri complexe, vitamine (A si C) si proteine. De aceea nutritionistii ne recomanda sa profitam de efectele benefice ale acestei legume.

Pe langa vitamine si minerale, dovleacul mai contine si antioxidanti, despre care stim cat de importanti sunt pentru mentinerea sanatatii. Il poti consuma in diverse moduri. Miezul dovleacului imbunatateste vederea, mareste rezistenta in fata infectiilor respiratorii, intareste sistemul imunitar si mentine starea de sanatate a pielii, parului, dintilor si gingiilor. Nu uita si de semintele de dovleac din care se extrage un ulei excelent, fara colesterol, foarte gustos si sanatos.

Lupta impotriva cancerului

Carotenoidele, cei mai puternici antioxidanti care se regasesc in compozitia dovleacului, impiedica dezvoltarea celulelor canceroase, fiind astfel un aliment benefic in lupta impotriva cancerului. Studiile cercetatorilor au demonstrat ca persoanele care consuma cantitati importante de dovleac au un risc mai scazut de aparitie a oricarei forme de cancer.

Scade glicemia

Un consum ridicat de dovleac ajuta si la scaderea glicemiei, deoarece carotenoizii din aceasta leguma au un rol protector impotriva hiperglicemiei. Asadar, persoanelor cu diabet de tip A le este recomandat din plin consumul de dovleac.

Intareste inima

Dovleacul este cel mai potrivit medicament natural pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare. Acesta regleaza colesterolul, curata vasele de sange si intareste inima.

Imbunatateste digestia

Fibrele din dovleac sunt benefice pentru imbunatatirea tranzitului intestinal. In plus, manitolul, o alta substanta din compozitia dovleacului, are un rol usor laxativ. Asadar, consuma cu incredere aceasta leguma pentru a imbunatati digestia si pentru a preveni in mod natural constipatia.

Sucul detoxifiaza organismul

Prin continutul bogat de vitamina A, dovleacul are efect de detoxifiere. Pentru eliminarea toxinelor din organism ai nevoie de o cura de zece zile, in care sa consumi cate un pahar cu 100 ml de suc de dovleac, amestecat cu ceai de afin, dupa mesele principale. Sucul de dovleac este un remediu excelent si impotriva reumatismului. Daca vei bea zilnic un pahar de suc amestecat cu o lingurita de miere vei putea ameliora aceasta boala. Tratamentul trebuie urmat cel putin trei luni pentru rezultate favorabile. Si, daca se intampla des sa ai nopti albe din cauza insomniei, tot sucul de dovleac este cel mai bun remediu. Amesteca 50 de ml de suc cu o lingurita de miere si vei avea parte de un somn linistit pe timpul noptii.

Semintele de dovleac
Cu un continut bogat de zinc, semintele de dovleac sunt adevarate pastile de sanatate. Este suficient sa mananci zilnic, 20 de seminte dimineata si 20 inainte de masa de pranz, pentru a-i oferi organismului cantitatea necesara de zinc. Consumul de seminte de dovleac previne aparitia osteoporozei, amelioreaza simptomele depresiei, previne aparitia cancerului de prostata, reduce inflamatiile, imbunatateste functia vezicii si previne formarea calculilor renali.

Uleiul
Fiind lipsit de colesterol, uleiul de dovleac este recomandat persoanelor cu probleme cardiovasculare, de nutritie si hepatobiliare, dar ajuta si mentinerea tensiunii arteriale la valori normale.

Dovleacul te ajuta sa slabesti

Dovleacul constituie „ingredientul” principal al dietei de slabit, deoarece contine foarte putine grasimi si calorii. Asadar, iata o dieta cu dovleac care te va ajuta sa slabesti sigur, rapid si sanatos.

Micul dejun: 500 de grame de pulpa de dovleac taiata marunt, fiarta si data prin mixer, doua felii de sunca slaba cu doua felii de paine integrala si un ou fiert sau un iaurt dietetic. La sfarsit poti bea si o ceasca de cafea sau de ceai, dar cu putin zahar.

Pranz: o supa de legume, pui, peste sau carne de vita fiarta sau la gratar cu legume, iar ca desert o bucata de dovleac fiert.

Cina: vei putea alege intre o salata de fructe si una de legume sau, daca doresti, branza de vaci, iaurt sau o cana cu lapte.

Intre mesele principale poti lua si cate o gustare. De pilda, poti opta pentru un fruct ori pentru un iaurt degresat sau, cel mai bine, pentru o portie de dovleac copt.

Atentie!
Dovleacul poate provoca alergii la anumite persoane. Daca deja esti alergic la castraveti, dovlecel sau pepene, ar fi bine sa consumi cu prudenta dovleac, deoarece face parte din aceeasi familie cu legumele de mai sus. De asemenea, consumarea dovleacului crud este contraindicata persoanelor cu gastrita sau cu ulcer gastric.

Foto: spoonwithme.com

În articolul

Intareste-ti sistemul imunitar cu dovleac

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Prietenii lui Naomy cer ajutor disperat pentru repatrierea cântăreței! Cunoscuta blondă a murit ieri, la 47 de ani, în urma unui AVC / FOTO
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x