Istoria unei bauturi regale - Gin Fizz

Publicat pe 23.12.2010 la 00:11

In 1955, Henry Giboulet, creator de arome al uneia dintre cele mai vechi si exclusiviste case de parfumuri franceze, a creat pentru Grace Kelly, frumoasa actrita americana ce va deveni dupa doar un an printesa in Monaco, un parfum cu nume efervescent: Gin Fizz.

Note seducatoare de bergamota, lamaie, mandarina, ienupar, flori de portocal, trandafir, iasomie, mosc si crin, inspirate de un cocteil celebru in acea vreme, intalnit in mai toate barurile pariziene. Parfumul a facut istorie si, chiar daca a trecut mai bine de jumatate de secol de la crearea sa, este din nou in voga. Acelasi lucru se poate spune si despre cocteilul care l-a inspirat.

Gin Fizz a aparut pentru prima data in barurile din New Orleans in prima jumatate a secolului trecut. Era extrem de usor de pregatit si cu un efect maxim, tinand cont de cererea uriasa. Intr-un shaker se amestecau 50 ml gin, sucul de la o jumatate de lamaie, o lingurita de zahar si doua cuburi de gheata. Se turna intr-un pahar, se completa cu apa minerala si se decora la sfarsit cu o feliuta de lamaie. Acest cocteil este varianta mult simplificata a altuia, la fel de celebru: Ramos Fizz.

Spre sfarsitul secolului al XIX lea, Henry Ramos, din acelasi New Orleans, a avut stralucita idee de a combina gin, suc de lamaie si de limeta, zahar, frisca, esenta de flori de portocal (un ingredient folosit in special in bucatariile mediteraneana si orientala pentru prepararea deserturilor) si apa minerala. Cocteilul devenise atat de faimos incat Ramos a fost nevoit sa angajeze nu mai putin de zece barmani care sa se ocupe exclusiv de prepararea lui.

Popularitatea bauturii Gin Fizz a dus la aparitia unor multitudini de variante, care au primit nume care de care mai atragatoare. Silver Fizz are in plus printre ingrediente albus de ou, ceea ce face ca bautura sa capete o textura cremoasa. Intr-un shaker se puneau cuburi de gheata, cate o jumatate de lingura de zahar si de suc de lamaie, un albus si 50 ml gin. Multi barmani folosesc astazi praf de albus de ou, fiind considerat mai sigur decat albusul proaspat.

Se amesteca foarte bine, apoi se turna intr-un pahar. Se adauga foarte usor apa minerala si se mai amesteca inca o data. Golden Fizz este varianta ceva mai colorata, caci in loc de albus se foloseste galbenusul. Royal Fizz poate fi considerat un cocteil complet, caci este adaugat oul intreg. Cele mai tentante raman insa Diamond Fizz, caci se toarna sampanie in loc de apa minerala (se transforma astfel intr-o bautura potrivita in timpul petrecerilor) si Green Fizz, numele provenindu-i de la lichiorul de menta care se toarna in compozitie.

Indiferent de versiunea pe care o veti alege, trebuie sa stiti ca ginul, principalul ingredient, este banuit ca poate da o doza mare de curaj celui care-l incearca. Efectul a fost testat in razboi, adevarat ca in trecutul indepartat, tocmai in secolul al XVI-lea.

Se spune ca soldatii englezi l-au descoperit in Olanda, in timpul confruntarilor cu armata spaniola. Pentru ca ii imbarbata, soldatii luau cate o inghititura de gin inainte de a porni atacul. Mai tarziu, o data cu trecerea anilor, ginul se va vinde in farmacii, considerat a fi un tratament bun pentru un numar foarte mare de boli. O reteta foarte placuta, intr-adevar!

Citeste si Jurnalul National

Foto: fuglen.no

În articolul Istoria unei bauturi regale - Gin Fizz:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 5 noiembrie 2025. Gemenii sunt visători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 noiembrie 2025. Gemenii sunt visători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
COMPARAŢIE: Ce puteai cumpăra cu 100 de lei în 2022 şi câte mai poţi cumpăra acum
observatornews.ro
COMPARAŢIE: Ce puteai cumpăra cu 100 de lei în 2022 şi câte mai poţi cumpăra acum
Câte kilograme are Anda Adam, de fapt. Concurenta de la Asia Express a răbufnit și a dezvăluit totul
a1.ro
Câte kilograme are Anda Adam, de fapt. Concurenta de la Asia Express a răbufnit și a dezvăluit totul
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
HelloTaste.ro
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Catine
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
useit.ro
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: “Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
as.ro
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: “Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
MediCOOL
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Avertisment important pentru persoanele care obișnuiesc să păstreze pâinea în frigider! Ce spune 'regele patiseriei britanice'
Spynews
Avertisment important pentru persoanele care obișnuiesc să păstreze pâinea în frigider! Ce spune 'regele patiseriei britanice'
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
DeParinti
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
MediCOOL
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
HelloTaste
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
close
x