Istoria unei bauturi regale - Gin Fizz
Publicat pe 23.12.2010 la 00:11
In 1955, Henry Giboulet, creator de arome al uneia dintre cele mai vechi si exclusiviste case de parfumuri franceze, a creat pentru Grace Kelly, frumoasa actrita americana ce va deveni dupa doar un an printesa in Monaco, un parfum cu nume efervescent: Gin Fizz.
Note seducatoare de bergamota, lamaie, mandarina, ienupar, flori de portocal, trandafir, iasomie, mosc si crin, inspirate de un cocteil celebru in acea vreme, intalnit in mai toate barurile pariziene. Parfumul a facut istorie si, chiar daca a trecut mai bine de jumatate de secol de la crearea sa, este din nou in voga. Acelasi lucru se poate spune si despre cocteilul care l-a inspirat.
Gin Fizz a aparut pentru prima data in barurile din New Orleans in prima jumatate a secolului trecut. Era extrem de usor de pregatit si cu un efect maxim, tinand cont de cererea uriasa. Intr-un shaker se amestecau 50 ml gin, sucul de la o jumatate de lamaie, o lingurita de zahar si doua cuburi de gheata. Se turna intr-un pahar, se completa cu apa minerala si se decora la sfarsit cu o feliuta de lamaie. Acest cocteil este varianta mult simplificata a altuia, la fel de celebru: Ramos Fizz.
Spre sfarsitul secolului al XIX lea, Henry Ramos, din acelasi New Orleans, a avut stralucita idee de a combina gin, suc de lamaie si de limeta, zahar, frisca, esenta de flori de portocal (un ingredient folosit in special in bucatariile mediteraneana si orientala pentru prepararea deserturilor) si apa minerala. Cocteilul devenise atat de faimos incat Ramos a fost nevoit sa angajeze nu mai putin de zece barmani care sa se ocupe exclusiv de prepararea lui.
Popularitatea bauturii Gin Fizz a dus la aparitia unor multitudini de variante, care au primit nume care de care mai atragatoare. Silver Fizz are in plus printre ingrediente albus de ou, ceea ce face ca bautura sa capete o textura cremoasa. Intr-un shaker se puneau cuburi de gheata, cate o jumatate de lingura de zahar si de suc de lamaie, un albus si 50 ml gin. Multi barmani folosesc astazi praf de albus de ou, fiind considerat mai sigur decat albusul proaspat.
Se amesteca foarte bine, apoi se turna intr-un pahar. Se adauga foarte usor apa minerala si se mai amesteca inca o data. Golden Fizz este varianta ceva mai colorata, caci in loc de albus se foloseste galbenusul. Royal Fizz poate fi considerat un cocteil complet, caci este adaugat oul intreg. Cele mai tentante raman insa Diamond Fizz, caci se toarna sampanie in loc de apa minerala (se transforma astfel intr-o bautura potrivita in timpul petrecerilor) si Green Fizz, numele provenindu-i de la lichiorul de menta care se toarna in compozitie.
Indiferent de versiunea pe care o veti alege, trebuie sa stiti ca ginul, principalul ingredient, este banuit ca poate da o doza mare de curaj celui care-l incearca. Efectul a fost testat in razboi, adevarat ca in trecutul indepartat, tocmai in secolul al XVI-lea.
Se spune ca soldatii englezi l-au descoperit in Olanda, in timpul confruntarilor cu armata spaniola. Pentru ca ii imbarbata, soldatii luau cate o inghititura de gin inainte de a porni atacul. Mai tarziu, o data cu trecerea anilor, ginul se va vinde in farmacii, considerat a fi un tratament bun pentru un numar foarte mare de boli. O reteta foarte placuta, intr-adevar!
Citeste si Jurnalul National
Foto: fuglen.no