Laptele, o reala sursa de sanatate
Publicat pe 10.09.2010 la 14:05 Actualizat pe 10.09.2010 la 14:27
Majoritatea nutritionistilor considera laptele un aliment indispensabil, pentru ca este cel mai bun furnizor de calciu si proteine vitale.
Laptele este cel mai complet si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza in nutritia omului. Laptele mai este denumit si „sangele alb” pentru valoarea sa hranitoare. Are peste 100 de substante nutritive necesare vietii omului (20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, 45 elemente minerale, proteine). De subliniat este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca acesta este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata, cat si sub forma de diferite produse lactate.
O cana pe zi
Atat laptele, cat si produsele lactate maresc rezistenta organismului la infectii si intoxicatii, ajutand la mentinerea unei stari bune de sanatate. Consumul de lapte asigura necesarul zilnic de calciu in organism si intareste structura osoasa. Mai mult, o cana de lapte zilnic previne inclusiv afectiunile cardiovasculare.
Osteoporoza, care afecteaza milioane de femei din intreaga lume anual, poate fi combatuta printr-o alimentatie bogata in calciu, pentru ca, spun cercetatorii, laptele nu actioneaza numai asupra structurii osoase, ci are efecte benefice asupra oricarui tesut si celula din organism.
Un studiu recent al cercetatorilor Universitatii Harvard a aratat ca alimentatia bogata in calciu poate preveni aparitia hipertensiunii in cazul femeilor. Mai mult, rezultatele altor teste au indicat si faptul ca o cana de lapte zilnic actioneaza asupra arderii grasimilor din organism si poate preveni chiar si aparitia cancerului.
Beneficiile consumului de lapte
· reechilibreaza aportul de proteine din organism;
· contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic;
· consumat in cantitate moderata, favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului;
· se recomanda femeilor insarcinate deoarece furnizeaza un aport nutritional optim atat pentru mama, cat si pentru fat;
· la femeile aflate la menopauza compenseaza pierderile de calciu si previne demineralizarea osoasa;
· datorita proteinelor de calitate pe care le contine, laptele reprezinta o sursa importanta de aminoacizi esentiali.
Citeste Revista Felicia!
Foto:skmtt2007.com