Mâncarea bunicii care dezleagă limba: tocană de ceapă!
Publicat pe 11.07.2016 la 13:47 Actualizat pe 11.07.2016 la 14:09
În cuvintele lui Nicolae Filimon, "mâncări pregătite în firea lor simplă, ferite de orice ingrediente străine. . .", meniul țărănesc dă savoare meselor de vară și amiezelor scurte de iarnă.
În cuvintele lui Nicolae Filimon, "mâncări pregătite în firea lor simplă, ferite de orice ingrediente străine. . .", meniul țărănesc dă savoare meselor de vară și amiezelor scurte de iarnă.
Vă mai amintiți de zilele de vară petrecute la țară, atunci când eram treziți de agitația matinală, de găinile neastâmpărate, roboteam alături de bunici până la prânz...și, din când în când, dădeam câte o raită prin bucătăria de vară?
Azi ne-am amintit de savuroasa tocană de ceapă. Prezentă și în bucătăria bulgărească, se pregătește din ingrediente musai proaspete în 20 de minute. Complexitatea redusă, gustul exploziv. Se consumă în blid de pământ, cu mămăliguță caldă. Fără tacâmuri.
- Roșii gata culese (500 de grame)
- Ceapă nouă și dulce (1,5 kg)
- Pătrunjel verde și aromat
- Un ardei gras mare
- 2-3 foi de dafin
- Un cățel de usturoi
- 200 ml ulei
- Cimbru, sare și piper după gust
Ceapa se taie mărunt și se călește până devine aurie. Se adaugă ardeiul - tocat și el. După 20 de minute se adaugă roșiile, cimbrul, usturoiul tăiat cuburi, sarea și piperul.
Se toarnă o cană de apă, se acoperă și se lasă 30-40 de minute la fiert.
Lângă răsturnați o mămăligă, adunați-vă prietenii și începeți să deșirați amintiri.
Poftă bună!