Mancarea ca terapie pentru trup si suflet (partea 1)

Publicat pe 25.02.2011 la 09:11

Alimentele nu ne hranesc doar corpul, ci si mintea, ne pot induce o stare mai buna, ne pot face mai veseli, mai linistiti, sau din contra, mai tristi, mai apatici sau lipsiti de chef.

Ce sa mananci pentru a combate depresia

Carne, peste, oua, linte si alte surse de proteine ar trebui sa fie armele tale culinare atunci cand te simti la pamant. Se pare ca astfel de alimente contin triptopan, o substanta ce ne imbunatateste starea de spirit.

Totodata, omega 3 din peste, care se gaseste si in nuci, alune si alte seminte ajuta creierul sa functioneze mai bine. Cei care au carente de omega 3 sunt mai predispusi spre stari de depresie.

Cerealele integrale sunt de asemenea importante - totul incepand cu fulgii de ovaz pana la painea din faina integrala. Ele sunt o sursa buna de energie, care insa se elibereaza treptat si dureaza astfel mai mult timp.

Alaturi de fructe si legume, ele sunt bogate in zinc si acid folic, nutrienti care sunt importanto in combaterea depresiei. Renunta la mancarurile procesate. Cei care consuma alimente proaspete au rate mai scazute de depresie.

Ce sa mananci cand esti mahmur

In primul rand, cel mai bine este sa incerci sa previi o mahmureala, avand grija sa mananci bine inainte sa consumi prea mult alcool si sa alegi in special mancaruri mai grase, pentru ca acestea sunt mai bune la absorbirea alcoolului.

A doua zi insa, evita prajelile si alte mancaruri grase pentru ca iti vor irita stomacul. De asemenea, evita cafeaua - te va deshidrata. Opteaza pentru fructe, in special pentru banane si kiwi, care iti vor restabili nivelul de potasiu in organism. Ouale sunt recomandate si ele, datorita continutului de cisteina, o substanta care sparge toxina cauzatoare de mahmureala.

Ce sa mananci cand ai lipsa de energie

Douazeci si cinci la suta dintre adulti nu mananca nimic la micul dejun pentru ca nu simt nevoia, iar multi dintre cei care sunt la cura de slabire sar in mod constient peste aceasta masa importanta a zilei. Insa acest obicei te va face sa fii mai incet si sa te concentrezi mai greu dimineata.

Cel mai bun mic dejun este bogat in fibre si proteine. Obtii astfel satietate si ai mai mult control asupra apetitului. Incearca cerealele integrale cu lapte sau oua fierte. Nu manca insa foarte mult la pranz, pentru ca vei avea apoi o stare de somnolenta. Opteaza pentru un pranz lejer si bea suficienta apa.

Citeste si a1.ro

Foto: commons.wikimedia.org

În articolul

Mancarea ca terapie pentru trup si suflet (partea 1)

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 februarie 2025. Taurii trebuie să renunțe la confort. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bentley decapotabil, strivit pe asfalt în centrul Ploieştiului. Bolidul a lovit un SUV parcat, apoi s-a răsturnat pe plafon
a1.ro
Iubit de unii, controversat pentru alții! Emil Rengle este pregătit să plece în aventura Asia Express alături de sufletul său pereche! Cum a transformat provocările în oportunități și cum a reușit să cucerească România
HelloTaste.ro
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Catine
Zodiile au toate șansele să primească oportunități în carieră. Care sunt zilele cheie de care trebuie să profite în 2025
useit.ro
Asteroidul care s-ar putea izbi de Pământ în 2032. Deja au fost invocate procedurile de apărare a planetei
as.ro
Claudia Bavel a rupt tăcerea despre relaţia cu Iker Casillas. Fosta actriţă din filmele pentru adulţi confirmă: „Este minunat!”
MediCOOL
Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă. Oamenii de știință susțin că te pot ajuta să ai mai multă energie în timpul zilei
Spynews
Tzancă Uraganu și Lambada, surprinși împreună în Dubai! Cum l-a filmat blonda pe tatăl copiilor ei | FOTO
DeParinti
Cum să te pregătești pentru alăptare: sfaturi practice pentru viitoarele mame
MediCOOL
Rabia la om și la animale. Care sunt simptomele și când a fost ultimul caz în România
HelloTaste
Salată de ton cu rucola și fasole roșie, savuroasă și hrănitoare
x