Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea a IV-a)

Publicat pe 22.12.2010 la 22:32 Actualizat pe 22.12.2010 la 22:37

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului.

Germania

In Germania, principalele mancaruri servite la masa de Craciun sunt friptura de gasca si crapul prajit, dar si preparatele din carne de rata si purcelus pot fi intalnite. Garniturile tipice includ cartofi si varza verde, rosie sau de bruxelles.

In anumite regiuni, masa de Craciun este servita nu de Ajun, ci a doua zi. In acest caz, masa de seara este una simpla, la care se mananca salata de macaroane si carnati. Dulciurile sunt obligatorii si printre desrturile preferate se gasesc: martipan, batoane condimentate - lebkuchen, cateva feluri de paine, tarte cu fructe si painici fructate, cum ar fi Christstollen si Dresden Stollen.

Islanda

La ora 6 seara se serveste masa de Craciun in Islanda, iar mancarurile servite depinde de preferintele fiecarei familii. Printre cele mai populare retete se numara insa Hamborgarhryggur, ceea ce e un fel de sunca de porc, dar si carne de ren, miel afumat, rata sau curcan.

Liban

Libanezii, in mare parte crestini, dar si musulmanii au parte de doua mese mari de Craciun: una in noaptea de 24 si cea de-a doua in ziua de 25, la amiaza.
De multe ori, ce ramane la masa din seara de Ajun, iar familia se reuneste pentru ambele mese. Friptura de curcan este cea mai comuna alegere, la fel ca si puiul sau kebab-ul. La miezul noptii, crestii merg la biserica pentru slujba religioasa specifica.

Foto: gone-ta-pott.com

Citeste si Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea I)

Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea a II-a)

În articolul Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea a IV-a):
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 4 iunie 2025. Leii sunt pregătiți pentru noi începuturi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 iunie 2025. Leii sunt pregătiți pentru noi începuturi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Acțiuni vs. obligațiuni: Când să alegi fiecare investiție
observatornews.ro
Acțiuni vs. obligațiuni: Când să alegi fiecare investiție
Două zodii vor avea parte de un nou început pe 3 iunie 2025. Ce se va întâmpla în viața acestor nativi
a1.ro
Două zodii vor avea parte de un nou început pe 3 iunie 2025. Ce se va întâmpla în viața acestor nativi
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
HelloTaste.ro
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Ardei umpluți cu quinoa, ciuperci și legume. Un preparat sățios și sănătos
Catine
Ardei umpluți cu quinoa, ciuperci și legume. Un preparat sățios și sănătos
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
useit.ro
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
as.ro
TV Happy
7 simptome de vitiligo ușor de recunoscut
MediCOOL
7 simptome de vitiligo ușor de recunoscut
Marilu Dobrescu povestește, în hohote de plâns, cu lux de amănunte, cum ar fi fost agresată fizic de fostul iubit, Iustin Petrescu: „A încercat să mă sufoce”
Spynews
Marilu Dobrescu povestește, în hohote de plâns, cu lux de amănunte, cum ar fi fost agresată fizic de fostul iubit, Iustin Petrescu: „A încercat să mă sufoce”
Piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
DeParinti
Piure de cartofi noi cu zucchini și brânză rasă
Medicul Mihail Pautov și specialiști în domeniu vin cu sfaturi de înfrumusețare pentru miri și mirese
MediCOOL
Medicul Mihail Pautov și specialiști în domeniu vin cu sfaturi de înfrumusețare pentru miri și mirese
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
HelloTaste
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
close
x