Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea a VI-a)

Publicat pe 26.12.2010 la 23:31 Actualizat pe 27.12.2010 la 00:19

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:

Filipine

Masa de Craciun in Filipine se numeste Noche Buena si are loc la miezul noptii pe data de 24 decembrie. In general familia se reuneste dupa ce a fost la slujba religioasa de seara, cunoscuta sub numele de Misa de Gallo (masa cocosului). Mancarea principala este in general sunca de Craciun facuta din pulpa de porc.

2010/12/22//167205-philippine.jpg

Este servita in general cu Queso de Bola, adica o roata de branza edam, acoperita in ceara rosie. Alte mancaruri populare sunt pastele, iar pentru desert, salatele de fructe. La masa se serveste si Tsokolate sau lapte cu cacao fierbinte, facut din boabe de cacao locale. Familiile din clasa mijlocie si cele influente au tendinta de a pregati un ospat somptuos ce cuprinde lechon (carne de porc fripta), pui umplut, curcan, mechado (carne de miel inabusita).

Norvegia

2010/12/22//167204-norway.jpg

Cel mai des intalnit fel de mancare este ribbe, ceea ce inseamna coaste de porc. In partea de vest a tarii insa, pinnekjøtt - carne de oaie, este mult mai populara. Traditionalul Lutefisk este consumat de asemenea, insa nu este neaparat asociat Craciunului, deoarece se gaseste la masa norvegienilor si cu alte ocazii. La desert se mananca budinca de orez cu sos de fructe.

Olanda

In Olanda, masa de Craciun este cu totul diferita de cea care are loc in casele tarilor sale vecine. O traditie tipic olandeza este cea a gourmet-ului, un eveniment ce tine o noapte intreaga, in care grupuri mici de oameni folosesc propriile tigai pentru a-si pregati portia individuala de mancare, asezonata dupa gust. Gazda le ofera legume deja taiate, dar si diferite tipuri de carne, peste si fructe de mare.

2010/12/22//167213-gourmet.jpg

Totul este acompaniat de salate diferite, fructe si sosuri. Originea acestui obicei provine din fosta colonie olandeza a Indoneziei. Olandezii se bucura insa si de o masa de Craciun traditionala, in special mancarurile din carne cum ar fi cea de miel, rata, iepure si fazan. Ele sunt servite cu diverse legume, cartofi si salate.

Citeste si partea I,

partea a II-a,

partea a III-a,

partea a IV-a.

partea a V-a

Foto: caelidiaries.com

magazine.istopover.com

theworldwidegourmet.com

travelinggreener.com

În articolul

Masa de Craciun - din retetele festive ale lumii (partea a VI-a)

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 aprilie 2025. Taurii își vor pune ambiția la încercare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Actriţa din Cluj povesteşte cum a fost păcălită să facă un credit de 100.000 de lei. Acum, va plăti rate lunar
a1.ro
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 19 ani de la teribilul accident. Mama ei a făcut parastas: „La cimitir la ea nu ajung des”
HelloTaste.ro
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Catine
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate cu usturoi
useit.ro
Rivalul Tesla a creat o mașină electrică ce poate fi reîncărcată în doar 5 minute. Cum e posibil
as.ro
Românul celebru care a renunţat la tot şi s-a apucat de asigurări: „Erau oameni mizerabili”
MediCOOL
Cum se tratează dermatita atopică la copii. Ce o cauzează în primii ani de viață
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
DeParinti
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
MediCOOL
Cum se tratează cicatricile post-acneice. Care sunt cauzele acestor simptome dermatologice
HelloTaste
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
close
x