Morcovul: gust dulce si aroma placuta
Publicat pe 15.10.2010 la 14:40 Actualizat pe 15.10.2010 la 14:59
Morcovii - a doua leguma consumata in lume, dupa cartof - pot fi folositi in prepararea supelor, salatelor, a mancarurilor, chiar si a dulciurilor.
Cumpara-i fara frunze, caci ele absorb umezeala din radacina si morcovii devin astfel seci. Se pot folosi in diferite preparate - ciorbe, supe, pilaf, ghiveci de legume - prajitura cu morcov etc, sau in salata de cruditati, in amestec cu alte legume. Adaugati in salate cu alune sau nuci date pe razatoare, morcovii sunt un excelent aperitiv. Se curata mai usor daca inainte sunt bagati 5 minute in apa clocotita, iar apoi sunt clatiti cu apa rece. Se pot pastra in punga de plastic, la frigider, circa o saptamana, numai dupa ce in prealabil au fost curatati de tulpini si frunze. Revista Felicia iti propune cinci retete delicioase pe baza de morcovi. Pofta buna!
Salata de conopida si morcov
Ingrediente: 1 conopida mica, 2 morcovi, 1 ceapa rosie, 2 lingurite capere, 2 linguri patrunjel tocat, 1 lingurita otet alb, 1 lingurita mustar Dijon, 2 linguri ulei de masline, 1 lingura maioneza, sare, piper.
Preparare: Conopida spalata bine se rupe in bucati mai mici. Se amesteca impreuna cu morcovii trecuti prin razatoarea mare, ceapa rosie tocata, caperele si patrunjelul tocat. Cu un tel se amesteca otetul cu mustarul, se condimenteaza, apoi se pune uleiul si maioneza. Se toarna dressingul peste salata si se amesteca bine.
Pilaf de orez cu morcov
Ingrediente: 300 g orez, 2 morcovi, 40 ml ulei, 1 ceapa, sare.
Preparare: Intr-o cratita cu ulei incins, se pune ceapa taiata rondele, se adauga peste ceapa morcovii rasi si se lasa sa se caleasca bine. Se adauga orezul, spalat si scurs in prealabil, si se amesteca bine. Se adauga sare si 1 l apa fierbinte. Se fierbe usor la foc mic. Daca mai este nevoie, se mai adauga putina apa fierbinte pe parcursul fierberii. Cand este gata se ia de pe foc. Se serveste alaturi de preparate din carne.
Chec cu morcovi
Ingrediente: 1 ceasca morcov ras, 1 ceasca mar ras, 250 g zahar, 250 g ulei, 1/2 ceasca stafide, ½ ceasca suc de portocale, 3 cesti faina, cate 1 lingurita de bicarbonat, praf de copt, scortisoara, coaja rasa de lamaie si portocale, 1/3 ceasca coniac.
Preparare: Se bate bine zaharul cu uleiul, se adauga pe rand celelalte ingrediente. Praful de copt si bicarbonatul, amestecate cu faina, se adauga peste compozitie, iar la sfarsit se pun stafidele date prin faina. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, se coace o ora, apoi se probeaza cu paiul, ca sa fii sigura ca s-a copt. Se pudreaza cu zahar farin si se taie rece.
Cocktail de fructe si morcov
Ingrediente: 4 mere ionatane, 2 pere, 3 gutui, 1/2 kg morcov, 4 caise (piersici) din compot, zeama de la doua lamai.
Preparare: Gutuile si merele se fierb pana se inmoaie, apoi se fac pireu impreuna cu caisele. Perele se zdrobesc (crude) in mixer sau cu furculita, iar din morcov se stoarce zeama (cu storcatorul de fructe). Se amesteca bine totul, se adauga zeama de lamaie, eventual, se completeaza cu zeama de compot. Se serveste rece, in pahare inalte.
Salata de morcov si mar
Ingrediente: 5 morcovi mari, 3 mere mari, 1 lamaie, 1 portocala, 100 g miez de nuca macinata.
Preparare: Cureti morcovii, ii speli si-i dai pe razatoarea mare. Speli merele si le dai pe razatoarea mare cu tot cu coaja. Amesteci intr-un bol merele, morcovii rasi, miezul de nuca, coaja de portocala si de lamaie, data pe razatoarea mica, apoi stropesti salata cu sucul de lamaie si portocala.
Foto: jamenterprisesllc.com