Morcovul: gust dulce si aroma placuta

Publicat pe 15.10.2010 la 14:40 Actualizat pe 15.10.2010 la 14:59

Morcovii - a doua leguma consumata in lume, dupa cartof - pot fi folositi in prepararea supelor, salatelor, a mancarurilor, chiar si a dulciurilor.

Cumpara-i fara frunze, caci ele absorb umezeala din radacina si morcovii devin astfel seci. Se pot folosi in diferite preparate - ciorbe, supe, pilaf, ghiveci de legume - prajitura cu morcov etc, sau in salata de cruditati, in amestec cu alte legume. Adaugati in salate cu alune sau nuci date pe razatoare, morcovii sunt un excelent aperitiv. Se curata mai usor daca inainte sunt bagati 5 minute in apa clocotita, iar apoi sunt clatiti cu apa rece. Se pot pastra in punga de plastic, la frigider, circa o saptamana, numai dupa ce in prealabil au fost curatati de tulpini si frunze. Revista Felicia iti propune cinci retete delicioase pe baza de morcovi. Pofta buna!


Salata de conopida si morcov

Ingrediente: 1 conopida mica, 2 morcovi, 1 ceapa rosie, 2 lingurite capere, 2 linguri patrunjel tocat, 1 lingurita otet alb, 1 lingurita mustar Dijon, 2 linguri ulei de masline, 1 lingura maioneza, sare, piper.
Preparare: Conopida spalata bine se rupe in bucati mai mici. Se amesteca impreuna cu morcovii trecuti prin razatoarea mare, ceapa rosie tocata, caperele si patrunjelul tocat. Cu un tel se amesteca otetul cu mustarul, se condimenteaza, apoi se pune uleiul si maioneza. Se toarna dressingul peste salata si se amesteca bine.

Pilaf de orez cu morcov

Ingrediente: 300 g orez, 2 morcovi, 40 ml ulei, 1 ceapa, sare.
Preparare: Intr-o cratita cu ulei incins, se pune ceapa taiata rondele, se adauga peste ceapa morcovii rasi si se lasa sa se caleasca bine. Se adauga orezul, spalat si scurs in prealabil, si se amesteca bine. Se adauga sare si 1 l apa fierbinte. Se fierbe usor la foc mic. Daca mai este nevoie, se mai adauga putina apa fierbinte pe parcursul fierberii. Cand este gata se ia de pe foc. Se serveste alaturi de preparate din carne.

Chec cu morcovi

Ingrediente: 1 ceasca morcov ras, 1 ceasca mar ras, 250 g zahar, 250 g ulei, 1/2 ceasca stafide, ½ ceasca suc de portocale, 3 cesti faina, cate 1 lingurita de bicarbonat, praf de copt, scortisoara, coaja rasa de lamaie si portocale, 1/3 ceasca coniac.
Preparare: Se bate bine zaharul cu uleiul, se adauga pe rand celelalte ingrediente. Praful de copt si bicarbonatul, amestecate cu faina, se adauga peste compozitie, iar la sfarsit se pun stafidele date prin faina. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, se coace o ora, apoi se probeaza cu paiul, ca sa fii sigura ca s-a copt. Se pudreaza cu zahar farin si se taie rece.

Cocktail de fructe si morcov

Ingrediente: 4 mere ionatane, 2 pere, 3 gutui, 1/2 kg morcov, 4 caise (piersici) din compot, zeama de la doua lamai.
Preparare: Gutuile si merele se fierb pana se inmoaie, apoi se fac pireu impreuna cu caisele. Perele se zdrobesc (crude) in mixer sau cu furculita, iar din morcov se stoarce zeama (cu storcatorul de fructe). Se amesteca bine totul, se adauga zeama de lamaie, eventual, se completeaza cu zeama de compot. Se serveste rece, in pahare inalte.

Salata de morcov si mar

Ingrediente: 5 morcovi mari, 3 mere mari, 1 lamaie, 1 portocala, 100 g miez de nuca macinata.
Preparare: Cureti morcovii, ii speli si-i dai pe razatoarea mare. Speli merele si le dai pe razatoarea mare cu tot cu coaja. Amesteci intr-un bol merele, morcovii rasi, miezul de nuca, coaja de portocala si de lamaie, data pe razatoarea mica, apoi stropesti salata cu sucul de lamaie si portocala.

Foto: jamenterprisesllc.com

În articolul Morcovul: gust dulce si aroma placuta:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x