Pască din aluat de cozonac și trei tipuri de umplutură
Publicat pe 06.04.2017 la 12:10 Actualizat pe 11.05.2017 la 14:28
Pregatiri pentru masa de Paste.
Îți propunem o rețetă de pască din aluat de cozonac și trei tipuri de umpluturi. Rețetele au fost culese de însuși Radu Anton Roman, regretatul realizator de emisiuni culinare.
BAZA
500 g aluat de cozonac, 50 g unt pentru uns tava
Se unge tava rotundă cu unt, apoi se întinde aluatul în foaie de un deget grosime, se taie un cerc puțin mai mare decât tava. Se potrivește în tavă, iar căzăturile de aluat se alungescșnur și se lipesc ca un tiv de marginea tăvii și a foii.
UMPLUTURA cu smântână
Ingrediente: 600 ml smântână, 2 linguri făină, 200g zahăr, 5 gălbenușuri, 3 albușuri, 2 prafuri de sare, un pahar stafide, scorțișoară, nucșoară, zahăr vanilat, coajă de lămâie.
Mod de preparare: Se freacă gălbenușurile cu zahăr și sare,iar albușurile se bat spumă.Peste ele se adaugă smântână, făină, zahăr vanilat, coajă de lămâie. Toată compoziția se toarnă în tavă, peste aluat, până sub margine. Se presară stafidele și se dă la cuptor, la foc mediu, până se coace aluatul.
UMPLUTURA din brânză de vaci
Ingrediente: 500 g brânzăde vaci, un pahar cu zahăr, două linguri făină, două prafuri de sare, două linguri stafide, 3 ouă pentru compoziție, un ou pentru uns, două linguri unt, un pahar cu lapte, nucșoară, scorțișoară, zahăr vanilat, coajă de lămâie.
Mod de preparare:
Se freacă împreună brânza, untul, și zahărul. După ce s-au omogenizat, se adaugă cele trei ouă, pe rând, sarea, făina și laptele. La final, se pun nucșoara, scorțișoara, zahărul vanilat, coaja de lămâie. Compoziția se toarnă în forma rotundă, apoi se potrivesc marginile aluatului, se unge totul cu un ou, apoi se dă la cuptor.
UMPLUTURA din brânză ”zburată”
Ingrediente: 5 litri de lapte, 3 linguri unt, 4 albușuri, un pahar zahăr, 100 g nuci pisate, două linguri făină, mirodenii (nucșoară, scorțișoară), miroase (esență de vanilie), lămâie rasă, un praf de sare.
Mod de preparare: Brânza ”zburată” se prepară din laptele pus la la fiert în care se adaugă puţin oţet la primul clocot. Brânza rezultată se pune la scurs cam o oră, între două tocătoare din lemn. Apoi se folosește pentru umplutură. Se bat albușurile spumă, iar untul se freacă cu cremă și se pune peste brânza dulce, împreună cu zahărul, mirodeniile, miroasele, făina și albușurile spumă. Umplutura se toarnă în forma rotundă, se prepară nuci, apoi se dă la cuptor.