Pizza! Cum s-a inventat și cum a evoluat acest fel de mâncare
Publicat pe 01.04.2014 la 15:05 Actualizat pe 01.04.2014 la 15:07
Încă din anii 500, înainte de Christos, oamenii din Mediterana înobilau lipiile cu ulei de măsline, brânză, ierburi și alte mirodenii.
Încă din anii 500, înainte de Christos, oamenii din Mediterana înobilau lipiile cu ulei de măsline, brânză, ierburi și alte mirodenii.
În jurul anilor 1.500, oamenii săraci mâncau lipiile cu diferite topping-uri: roșii, brânză, ulei de măsline.
În anii 1.700 adevăratele pizza au început a fi produse în Napoli, cocând aluatul împreună cu topping-ul.
În 1830, prima pizzerie ce se numea Pizzeria Amtica Port’Alba, s-a deschis în Napoli, Italia.
Pizza originală era Marinara, ce conținea roșii, usturoi, ulei de măsline și oregano.
Margherita conținea mozzarella, roșii, busuioc și a fost botezată astfel după ce Regina Margherita a Italiei a vizitat Napoli în 1889 și a gustat această pizza. I-a plăcut la nebunie.
După această întâmplare, pizza a devenit foarte populară.
Între timp, în Statele Unite, imigranții din Italia produceau și vindeau pizza și plăcinte cu roșii.
În 1905, s-a de schis în Manhattan prima pizzerie din America - pizzeria Lombardi.
După cel de al doilea război Mondial, popularitatea acestui fel de mâncare a traversat America.
În 1943, un local din Chicago a introdus în meniu acest fel de mâncare.
În 1905, lanțuri de pizzerii au început a se deschide de-a lungul și de-a latul Americii.
În 1957, s-au introdus pizzele înghețate.
În 1960, au fost inventate cutiile pentru pizza.
În 1968, se produceau rulourile cu pizza.
În 1985, biscuiții cu pizza.