Prajitura rasturnata cu mere si caramel
Publicat pe 13.11.2012 la 18:08 Actualizat pe 13.11.2012 la 18:11
Merele sunt ideale pentru prajitura rasturnata. Se caramelizeaza atat de frumos, iar sucul lor amestecat cu siropul de zahar, se transforma intr-o glazura stralucitoare.
Ingrediente:
3 mere decojite, fara cotoare, taiate in 8 felii
2 linguri de apa
1 lingura suc de lamaie
1 cana de zahar
¼ masura unt nesarat
Prajitura:
¼ masura unt nesarat la temperatura camerei
½ masura zahar
½ masura zahar brun sau zahar demerara
4 oua la temperatura camerei
1/3 masura frisca
1 lingurita esenta de vanilie
1 ¼ masura faina
1 lingurita praf de copt
½ lingurita scortisoara
¼ lingurita sare
1. Preincalzeste cuptorul la 177 grade Celsius. Unge o forma rotunda de tort si pune in ea hartie de pergament.
2. Pentru stratul de caramel, aranjeaza merele pe fundul formei.
Pune apa si sucul de lamaie intr-o craticioara, apoi zaharul si untul. Las-o pe foc sa fiarba, pana capata culoarea caramelului, 4-6 minute; amesteca din cand in cand si umezeste marginile vasului cu apa. Ia vasul de pe foc si pune caramelul peste mere. Lasa-le de-oparte pana e gata prajitura.
3. Bate untul cu zaharul. Separa ouale si adauga cele patru galbenusuri, frisca si vanilia.
4. Intr-un bol separat, cerne faina, praful de copt, scortisoara si sarea. Apoi adauga-le in compozitia cu unt.
5. In alt bol, bate albusurile spuma si adauga-le in amestec. Pune amestecul peste mere si intinde.
6. Baga la cuptor 45 de minute. Lasa la racit 30 de minute. Cu un cutit desprinde marginile, apoi pune un platou peste cratita si intoarce prajitura.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame