Rețeta originală a mititeilor. N.T. Orășanu - jurnalisttul care a „nășit” micii românești, în secolul XIX

Publicat pe 30.04.2014 la 11:10 Actualizat pe 30.04.2014 la 11:12

Reţeta originală datează din 1873, iar mititeii se făceau exclusiv din carne de vacă (falcă şi ceafă).

Reţeta originală datează din 1873, iar mititeii se făceau exclusiv din carne de vacă (falcă şi ceafă).

Anul trecut, în plin scandal al “mititeilor”, când guvernanţii au sprintat pentru a obţine, în sfârşit, marca înregistrată europeană pentru popularul preparat românesc, am avut surpriza să primim de la Geneva o scrisoare chiar de la urmaşii celui care, cu 140 de ani în urmă, a fost “naşul” primei şarje de “mici” care-a sfârâit pe grătarul dâmboviţean: jurnalistul N.T. Orăşanu. Scrisoarea clarifică definitiv o serie de lucruri legate de istoria şi anecdotica “mititeilor”, conţine reţeta orginală (cea de la 1873) şi este semnată de Alexandre Orăşianu, fiul lui Theodor Orăşianu (“i”-ul este un accident grafic apărut în momentul în care familia şi-a perfectat noile acte de identitate, după plecarea în exil, în perioada comunistă).

Cine a fost N.T. Orăşanu?
“Ştiu din familie că numele Oraşanu îl purtau o familie din Iaşi, alta din Brăila, una din Râmnicu Sărat şi alte două în Oltenia şi Bucureşti”, ne scrie Alexandre Orăşianu. “Cel mai vechi strămoş cunoscut al familiei era Gani Orăşanu, prieten cu Tudor Vladimirescu. Acest Gani Orăşanu era din ramura olteană şi aşa s-ar explica relaţia lui cu Tudor Vlamirescu, care, atunci când a venit în Bucureşti, a tras la casele acestuia.”
Despre “naşul micilor”, Alexandre Orăşianu ne desluşeşte: “Legatura mea cu N.T. Orăşanu este stră-stră-stră-bunicul meu (tatăl lui Conu Iorgu Orăşanu 1857-1942), care îi era frate. N.T Orăşanu a fost căsătorit cu Lucsiţa Toporeanca. Împreună au avut o fată (Cleopatra), care a murit în jurul aniilor 1900. N.T Orăşanu a fost un mare susţinător al lui Al. I. Cuza (a participat la Unirea Principatelor Române în 1859), motiv pentru care timp de zeci de ani l-a ridiculizat pe Carol I de Hohenzollern, prin cronicile lui (Nichipercea, Ochiul Dracului, Ghearele Dracului, Sarsailă, Ghimpele etc....). Mai multe informaţii le puteţi găsi în cartea «Istoria literaturii române» a lui George Călinescu”.
Umorist, fabulist şi jurnalist acid, N.T. Orăşanu era, deopotrivă, un gurmand – “calitate” din care, de altfel, a şi ajuns în postura de naş culinar. “În timpul vieţii, N.T. Orăşanu avea obiceiul să-şi ia masa în centrul oraşului, lângă Curtea Arsă, pe strada Covaci, la numarul 14, la birtul lui Iordache Ionescu. Aici i-a venit ideea să redenumească anumite alimente sau preparate clasice româneşti cu nume care i se pareau mai semnificative. Astfel, unui pahar de ţuică i-a spus «o idee», apa a numit-o «o naturală», pâinii i-a zis «o abundenţă», ardeiul roşu era «o torpilă», gheaţa – «cremă de Siberia», cafeaua – «un taifas», iar o sticlă de vin, cu sifon şi gheaţă într-o căldare s-au numit «o baterie». În acele timpuri, cârnaţii proaspeţi se preparau pe loc."

Fără maţe
"Într-o zi din vara lui 1873, Conu Iordache a rămas fără maţe pentru a prepara cârnaţii", povesteşte Alexandre Orăşianu. "Atunci, a făcut cârnaţii fără înveliş, cu mâna, şi i-a pus direct pe grătar, numai că aceştia au ieşit mult mai mici decât cei care erau traşi în maţ, de unde N.T. Orăşanu i-a botezat «mici», iar celor care erau traşi în maţ le-a dat numele de «patricieni». În zilele noastre s-au păstrat, din multele denumiri, cuvintele «mici», «patricieni» şi «baterie» (baterie de vin), iar ultimele două, din păcate, au început şi ele să se piardă. După ce strămoşul meu a făcut această nouă listă de bucate, restaurantul «La Iordache» şi-a luat şi numele de «La idee».” Alexandre Orăşianu ne pune la dispoziţie zeci de fotografii de epocă, unde regăsim personaje din mai multe generaţii...

Reţeta originală a “micilor de la Iordache”

Mai multe pe revistafelicia.ro!

În articolul

Rețeta originală a mititeilor. N.T. Orășanu - jurnalisttul care a „nășit” micii românești, în secolul XIX

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 februarie 2025. Taurii trebuie să renunțe la confort. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bentley decapotabil, strivit pe asfalt în centrul Ploieştiului. Bolidul a lovit un SUV parcat, apoi s-a răsturnat pe plafon
a1.ro
Iubit de unii, controversat pentru alții! Emil Rengle este pregătit să plece în aventura Asia Express alături de sufletul său pereche! Cum a transformat provocările în oportunități și cum a reușit să cucerească România
HelloTaste.ro
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Catine
Zodiile au toate șansele să primească oportunități în carieră. Care sunt zilele cheie de care trebuie să profite în 2025
useit.ro
Asteroidul care s-ar putea izbi de Pământ în 2032. Deja au fost invocate procedurile de apărare a planetei
as.ro
“Nu am ce să fac cu un milion de euro!” Afacerea uriașă refuzată de Ion Țiriac, pentru a investi în România
MediCOOL
Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă. Oamenii de știință susțin că te pot ajuta să ai mai multă energie în timpul zilei
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
DeParinti
Cum să te pregătești pentru alăptare: sfaturi practice pentru viitoarele mame
MediCOOL
Rabia la om și la animale. Care sunt simptomele și când a fost ultimul caz în România
HelloTaste
Salată de ton cu rucola și fasole roșie, savuroasă și hrănitoare
x