Retete cu Garam Masala - opt condimente intr-unul singur

Publicat pe 15.05.2011 la 12:12

Garam Masala este un mix de condimente obtinut din cardamom, chimion, coriandru, dafin, nucsoara, piper, cuisoare, scortisoara - si se foloseste cu precadere in preparatele indiene.

Garam masala e utilizat la aromarea curry-urilor, a mancarurilor pe baza de carne, legume, orez, linte etc. Acest amestec - obtinut prin prajirea condimentelor inainte de a fi zdrobite in mojar - se adauga in cantitati mici, indiferent de reteta, chiar inainte ca mancarea sa fie gata, pentru ca are o aroma foarte puternica. Daca este prajit in grasime, se adauga la inceput, pentru a da o aroma subtila mancarurilor. Se mai foloseste pentru marinarea carnii de pui sau vita. Amestecul de garam masala rezista cam trei luni in frigider.

Garam masala

Ingrediente: Cate 1 lingura de cuisoare, seminte de chimion, boabe de coriandru; 4 foi de dafin, 6 pastai de cardamom, 12 boabe de piper, 2 nuci de nucsoara macinata, 1 rulou de scortisoara (4 cm).
Preparare: Razuiesti nucsoara, apoi zdrobesti cu dosul unui cutit pastaile de cardamom si scortisoara. Rumenesti intr-o tigaie, fara grasime, 2 minute, piperul, cardamomul, chimionul, cuisoarele, coriandrul, dafinul si scortisoara. Tragi tigaia de pe foc si adaugi nucsoara in tigaia fierbinte. Amesteci si mai lasi un minut ingredientele in tigaia calda, luata de pe foc. Macini in mixer electric (sau mojar) toate condimentele. Condimentul se pastreaza in vas inchis, in loc uscat si racoros.


Ciuperci cu sos Garam Masala


Ingrediente: 250 g ciuperci, 250 g rosii in bulion cuburi, 1 ceapa, taiata julien, 1 ardei gras rosu, taiat cuburi, 100 g boabe porumb (conserva), 1/2 lingurita pasta de ghimbir, 4 catei usturoi, zdrobiti, 1 ardei iute, tocat, 1/2 lingurita chili pulbere, 1/2 lingurita garam masala, 1/2 lingurita curcuma, pudra, 1 lingura de ulei, sare, coriandru tocat.
Preparare: Tai ciupercile in 4, zdrobesti usturoiul si ghimbirul. Tai ceapa julien si pregatesti condimentele (chili, curcuma, garam masala). Tai rosiile si ardeiul gras, cuburi, ardeiul iute si coriandrul le toci marunt. Torni uleiul in wok (sau tigaie obisnuita) si-l lasi sa se incinga la foc mediu. Adaugi ceapa, o lasi sa se rumeneasca, apoi pasta de ghimbir si de usturoi, amesteci si le lasi, impreuna cu ceapa, inca 2 minute. Adaugi ardeiul iute, chili si rosiile in bulion, amesteci si lasi sa fiarba, la foc mic, 5 minute. Potrivesti de sare, adaugi curcuma si garam masala, amesteci, apoi adaugi ciupercile si ardeiul gras. Lasi sa fiarba, la foc mic, circa 10 minute, amestecand. Dupa ce au fiert ciupercile, adaugi porumbul, 1/2 din coriandrul tocat, amesteci si stingi focul. Presari coriandru verde si servesti cu orez basmati.

Chai masala


Ingrediente: 1 cana apa, 1 cana lapte gras, 2 lingurite ceai negru (verde), 2 plicuri zahar vanilat. Condiment: 1 cardamom verde, 1/2 steluta anason, 3 cuisoare, 1 nucsoara, 1 bucatica scortisoara de 5 cm, cateva boabe de piper, 1 varf lingurita ghimbir pudra.
Preparare: Condimentele se prajesc, fara grasime, intr-o tigaie mica, pana incep sa miroasa. Se macina scurt, in masina de cafea, doar cat sa se zdrobeasca un pic. Se pune laptele pe foc; sa nu fiarba, doar sa fie fierbinte. Separat, se pune la fiert apa si cand da in clocot se adauga condimentul macinat; se fierbe la foc mic, 10 minute. Se adauga frunzele de ceai si se mai fierbe 2 minute. Se stinge focul si se adauga laptele fierbinte. In 2 cani, se pune cate un plic de zahar vanilat si se strecoara ceaiul. Chai masala se serveste fierbinte.


Pui tandoori


Ingrediente: 16 ciocanele de pui, 250 ml iaurt, zeama de la o lamaie mare, 1 usturoi, 1 lingura de ghimbir, tocat, cate 1 lingura de chimion si de coriandru, macinate, 1/2 lingura piper de cayenne, cate o jumatate lingurita de cardamom, cuisoare, piper negru; 1 lingura sare, 3 linguri de ulei, 1 lingura boia ardei dulce.
Preparare: Indeparteaza pielea de pe ciocanelele de pui. Curata si piseaza usturoiul si ghimbirul. Macina condimentele (coriandru, chimion, cardamom, piper, piper de cayenne, cuisoare). Amesteca-le cu iaurt, zeama de lamaie, usturoi, ghimbir, sare si boia. Toarna marinata peste ciocanele, sa le acopere bine, si da ciocanelele la rece 4-5 ore. Pune ciocanelele, scurse de marinata si unse cu ulei, la gratar sau in cuptor (40 de minute). Se consuma fierbinti, cu ceapa rosie si iaurt cu menta.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: flickr.com

În articolul

Retete cu Garam Masala - opt condimente intr-unul singur

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, străbătută de cele mai mici temperaturi din ultimii şapte ani. Urmează cea mai geroasă noapte, cu temperaturi de -25 de grade
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x