Rețete de sărbătoare: tobă de Ardeal a la Radu Anton Roman
Publicat pe 20.12.2016 la 17:59 Actualizat pe 20.12.2016 la 18:55
Toba este unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe mesele de Craciun ale romanilor.
Parcă nu este Crăciun dacă de pe masă lipsește toba, nu? Ei bine, iată o rețetă de ”Tobă de Ardeal”, recomandată de Radu Anton Roman în cartea ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești. Ediție nouă, îndelung revizuită și mult adăugită”, apărută la editura Paideia.
Ingrediente:
- 1 burtă de porc
- Câteva fâșii de șorici
- 1 lingură sare
- 1 lingură boia
- 1 limbă
- 2 rinichi
- Un vârf de cuțit piper măcinat
- 200 g slănină
- 500 g carne (fleică)
- 2 urechi (vârfuri)
- o ceapă
- 3 foi de dafin
- un pahar de vin
- o linguriță de piper boabe
Mod de preparare:
Carnea, limba, urechile, rinichii și slănina se taie fâșii lungi și subțiri. Se dau cu piper, boia și sare și se pun la fiert, în apă puțină, cât să le acopere.
Cu ele se umple burta, punând, pe cât posibil, pe lung, fâșiile de carne.șorici, rinichi, limbă și slănină. Se toarnă zeama fierbinte, se coase des, se înțeapă ca să nu crape, apoi se pune burta la fiert în apă rece. Se fierbe cam o jumătate de oră, dreasă cu o ceapă, 3 foi de dafin, un pahar de vin, o linguriță de boabe piper. Se presează o zi între două tocătoare din lemn, se afumă și… e gata.