Euforia Cuisine / Salau cu sos de vin si lamaie
Publicat pe 19.10.2010 la 15:45 Actualizat pe 19.10.2010 la 18:18
Sandu Carpen, bucatar-sef la Restaurantul Marshal din Bucuresti, a gatit in studioul emisiunii "Euforia Cuisine" o reteta de salau cu sos de vin.
Preparare: se curata 4-5 morcovi, se pastreaza putin din tulpina verde (pentru un aspect mai special), si se pun la fiert, in apa. Apoi se curata o lamaie, se feliaza, se taie in cubulete si se pune intr-o cratita peste care se toarna un pahar de vin alb demisec. Se iau apoi doua fileuri de salau (merg mai multe tipuri de peste, dar din cele fara oase multe, deci nu crap sau scrumbie) si se asezoneaza cu sare, se dau prin faina, apoi se pun la prajit, in ulei de masline, pe ambele parti.
Se realizeaza si sosul: lamaia se fierbe in vin, se adauga putin condiment de legume, iar cand zeama a ajuns la jumatate se da la o parte si se strecoara, pentru a obtine un sos clar. Acesta se toarna apoi intr-o tigaie incinsa, se pune iar un pahar de vin alb, se adauga 50 ml smantana dulce, se amesteca si se lasa sa fiarba cateva minute. Se taie apoi o rosie in cubulete si se pune la fiert, in sosul de lamaie, vin si smantana. Se adauga doua fire de ceapa verde tocata marunt si se amesteca bine. Urmeaza apoi sa se adauge un cub de unt dat prin faina.
La final, fileurile de peste se pun la jumatate farfuriei, morcovii fierti intr-o parte, iar sosul se toarna deasupra pestelui. Pofta buna!
Urmareste Euforia Cuisine de luni pana vineri, orele 16:00, 16:45 si 17:30, doar pe canalul Euforia TV!