Rozmarinul - o planta pentru decor si gust

Publicat pe 27.03.2011 la 13:55 Actualizat pe 27.03.2011 la 14:02

Rozmarinul (rosmarinus) cuprinde 3 specii de plante, dintre care una este deosebit de apreciata in gradini, dar si in farfurii.

Rozmarinul, Rosmarinus officinalis, pe care unii dintre noi il apreciaza in mod deosebit in mancaruri de inspiratie mediteraneeana, este o tufa lemnoasa de dimensiuni medii, de pana la 40-50 cm diametru. Frunzele sunt mici, verzi, carnoase, de forma unor ace de brad, cu fata inferioara este mai deschisa la culoare.

Mirosul si gustul acestora, dar si proprietatile curative au facut din aceasta planta o adevarata diva a farmaciei verzi. Tulpinile sunt lemnoase, groase, abia vizibile din cauza frunzelor si a florilor, care persista din primavara si pana toamna. Florile au forma aproximativa a unor clopotei tubulari, sunt mici si movulii, grupate in buchetele axilare.

Cum se ingrijeste

Rozmarinul nu e greu de cultivat. La noi se cultiva de regula in ghivece, intrucat nu rezista la inghet, si are nevoie in primul rand de un sol bogat, fertilizat si bine drenat. Se planteaza primavara, de regula in aprilie, intr-un loc ferit de vant si curenti de aer.

Se uda rar, avand grija ca apa sa nu balteasca in jurul radacinilor. E bine ca pe fundul vasului sa punem un strat de pietricele sau cioburi, care sa ajute apa sa curga in farfuriuta. Are nevoie de foarte mult soare, asa ca primavara scoate planta pe balcon sau planteaz-o in gradina intr-un loc insorit. Toamna tarziu se muta in interior si nu se mai uda pentru ca frigul si umezeala sunt o combinatie letala.

Cum se inmulteste

Rozmarinul se inmulteste prin butasi semilemnosi de 10 cm. Acestia se taie vara, in iulie-august, si se planteaza direct intr-un compost mentinut in permanenta umed de turba si nisip. Vasul va fi tinut la umbra, ferit de soare direct si de curenti de aer. Radacinile apar cam intr-o luna, cand noua plantuta se muta intr-un ghiveci mic, cu diametrul de maximum 10 cm.

Nu folosi in general ghivece prea mari pentru rozmarin, fiindca radacinile au tendinta de a se extinde in defavoarea partii de deasupra solului. Se poate inmulti si prin seminte, care se seamana primavara, dar are o crestere destul de lenta.

Foloseste rozmarin la aromarea fripturilor

Gustul usor amarui si intepator si aroma proaspata si puternica ale acestei minunate plante o fac sa fie foarte des folosita la fripturi, gratare sau garnituri specifice zonei mediteraneene. De asemenea, frunzele rozmarinului sunt foarte bogate in vitamina B6, dar si in calciu si fier, motiv pentru care planta este des utilizata in medicina naturista.

Citeste si revista Felicia!

Foto: thenurseries.com

În articolul

Rozmarinul - o planta pentru decor si gust

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x