S-a inventat napolitana fara calorii!
Publicat pe 12.01.2011 la 18:00 Actualizat pe 12.01.2011 la 18:28
Joanna Harasym este o cercetatoare poloneza care a reusit sa realizeze o napolitana din seminte de hrisca, despre care spune ca are zero calorii, nu contine gluten si este bogata in antioxidanti. Cercetatoarea a brevetat deja sortimentul de napolitana.
"Avand in vedere ca organismul uman nu absoarbe celuloza din semintele de hrisca, napolitanele mele sunt neutre din punct de vedere caloric si raman o sursa bogata in antioxidanti care sunt buni pentru sanatate", a declarat Joanna Harasym.
Aceasta napolitana ii va ajuta pe oameni sa-si controleze greutatea mai usor. De asemenea, noul sortiment va fi apreciat de diabetici, precum si de persoanele care nu tolereaza glutenul, pentru ca napolitanele de culoarea ciocolatei si cu aroma de alune "nu contin gluten si nu cauzeaza o crestere a glicemiei", a spus cercetatoarea, profesor la Universitatea economica din Wroclaw.
In plus, Joanna Harasym a anuntat ca lucreaza in prezent la obtinerea unui sortiment de bere din hrisca, insa acesta nu va fi neutru din punct de vedere caloric.
Hrisca, denumita "graul negru", nu este o cereala, asa cum este graul sau orzul. Planta face parte din familia Polygonaceae. Semintele ei sunt bogate in proteine, fibre solubile, acizi aminati si compusi antioxidanti. Mongolii si turcii au introdus planta in Europa.
In Polonia grauntele de hrisca sunt foarte populare. Produsele din hrisca sunt consumate in aceasta tara ca o alternativa pentru produsele din orez, cartofi sau paste.
Foto: brookegriffin.com