Sa ne intoarcem la traditii - retete de la stana

Publicat pe 01.10.2010 la 10:40

Calendarul pastoral, care in lumea satului merge in paralel cu cele agrar si religios, are cateva momente-cheie. Prima etapa este cea a invoielilor, cand gospodarii se tocmeau cu ciobanii, stabilindu-se atat numarul de oi, cat si locul de pasunat. Urmeaza masura laptelui, notandu-se cantitatea de lapte pe care o da zilnic fiecare oaie.

In functie de aceasta, fiecare proprietar urma sa primeasca, pentru un animal, aproximativ 12 kilograme de branza (telemea, cas si urda).

ROSTURI LA STANA

La inceputul verii, turmele urca pe munte, catre stanele ce sunt primenite an de an. Conform traditiei, ele trebuie construite din lemn de brad, iar un izvor este musai sa curga in apropiere. De asemenea, in afara de ocolul unde se strang oile, se mai afla alte trei incaperi importante: fierbatoarea (locul in care din laptele pus la fiert se face branza), stana foilor (casul proaspat obtinut este lasat la dospit) si stana branzei (un spatiu mai racoros unde se pastreaza toate bucatile de branza pana cand le soseste sorocul si sunt transportate la vale catre sat).

De asemenea, de la orice stana nu lipsesc ceaunele pentru fierberea laptelui sau pentru mamaliga. Balmosul, branza cu smantana si bulzul sunt cateva dintre mancarurile de baza pentru oieri. Orice calator care poposeste la stana trebuie omenit cum se cuvine si de foarte multe ori cei care urca pe munte gasesc aici adapost in calea urgiilor, ciobanii avand grija sa lase malai si branza pentru crestinii aflati la nevoie.

In miez de toamna, targurile de prin mai toata tara capata iz de branzeturi proaspete sau afumate. Cascaveaua, vedeta unui festival de pe Valea Doftanei, se face din lapte caldut in care s-a pus cheag. Se pune in forme, se adauga si sare, apoi se lasa la afumat, la un foc de lemn de esenta tare, timp de doua zile incheiate. Se poate pastra mult timp si are o aroma inconfundabila de munte.

Mamaliga cu branza si smantana

Ingrediente: un litru de apa, 400 g malai, 300 g branza de capra, 300 g smantana, 4 oua, o lingura cu sare mare, 50 g unt, piper.

Preparare: Ouale se fierb 7-10 minute, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja. Se taie cubulete si se pun intr-un bol. Branza se taie cuburi sau se rade si se pune langa oua. Se pune apa la fiert cu sarea si un praf de malai. Cand a dat in clocot se adauga tot malaiul si untul, se amesteca si se lasa la foc mediu pana se umfla malaiul si e gata mamaliga. Se adauga ouale si branza, se presara piper si se amesteca. Se pune mamaliga in castronele sau farfurii adanci, se toarna deasupra smantana dupa gust si se serveste.

● Reteta redactata de Alina-Ramona Anghel

citeste si Jurnalul National

foto: wikipedia.org

În articolul Sa ne intoarcem la traditii - retete de la stana:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 28 septembrie 2025. Taurii muncesc din greu pentru ce își doresc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 septembrie 2025. Taurii muncesc din greu pentru ce își doresc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Schema prin care agenții imobiliari umflă prețurile locuințelor. Iancu Guda: Oamenii se sperie
observatornews.ro
Schema prin care agenții imobiliari umflă prețurile locuințelor. Iancu Guda: Oamenii se sperie
Selena Gomez și Benny Blanco s-au căsătorit! Primele imaginil cu ținutele spectaculoase ale mirilor
a1.ro
Selena Gomez și Benny Blanco s-au căsătorit! Primele imaginil cu ținutele spectaculoase ale mirilor
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
HelloTaste.ro
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Catine
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
useit.ro
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
“A trăit doar pentru mine” Cine este femeia care a sacrificat totul pentru Ion Ţiriac!
as.ro
“A trăit doar pentru mine” Cine este femeia care a sacrificat totul pentru Ion Ţiriac!
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
MediCOOL
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
EXCLUSIV. Mama lui Daniel Onoriu a murit! Femeia și-a petrecut ultimele clipe de viață pe patul de spital
Spynews
EXCLUSIV. Mama lui Daniel Onoriu a murit! Femeia și-a petrecut ultimele clipe de viață pe patul de spital
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
DeParinti
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
MediCOOL
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea
HelloTaste
Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea
close
x