Sa ne intoarcem la traditii - retete de la stana

Publicat pe 01.10.2010 la 10:40

Calendarul pastoral, care in lumea satului merge in paralel cu cele agrar si religios, are cateva momente-cheie. Prima etapa este cea a invoielilor, cand gospodarii se tocmeau cu ciobanii, stabilindu-se atat numarul de oi, cat si locul de pasunat. Urmeaza masura laptelui, notandu-se cantitatea de lapte pe care o da zilnic fiecare oaie.

In functie de aceasta, fiecare proprietar urma sa primeasca, pentru un animal, aproximativ 12 kilograme de branza (telemea, cas si urda).

ROSTURI LA STANA

La inceputul verii, turmele urca pe munte, catre stanele ce sunt primenite an de an. Conform traditiei, ele trebuie construite din lemn de brad, iar un izvor este musai sa curga in apropiere. De asemenea, in afara de ocolul unde se strang oile, se mai afla alte trei incaperi importante: fierbatoarea (locul in care din laptele pus la fiert se face branza), stana foilor (casul proaspat obtinut este lasat la dospit) si stana branzei (un spatiu mai racoros unde se pastreaza toate bucatile de branza pana cand le soseste sorocul si sunt transportate la vale catre sat).

De asemenea, de la orice stana nu lipsesc ceaunele pentru fierberea laptelui sau pentru mamaliga. Balmosul, branza cu smantana si bulzul sunt cateva dintre mancarurile de baza pentru oieri. Orice calator care poposeste la stana trebuie omenit cum se cuvine si de foarte multe ori cei care urca pe munte gasesc aici adapost in calea urgiilor, ciobanii avand grija sa lase malai si branza pentru crestinii aflati la nevoie.

In miez de toamna, targurile de prin mai toata tara capata iz de branzeturi proaspete sau afumate. Cascaveaua, vedeta unui festival de pe Valea Doftanei, se face din lapte caldut in care s-a pus cheag. Se pune in forme, se adauga si sare, apoi se lasa la afumat, la un foc de lemn de esenta tare, timp de doua zile incheiate. Se poate pastra mult timp si are o aroma inconfundabila de munte.

Mamaliga cu branza si smantana

Ingrediente: un litru de apa, 400 g malai, 300 g branza de capra, 300 g smantana, 4 oua, o lingura cu sare mare, 50 g unt, piper.

Preparare: Ouale se fierb 7-10 minute, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja. Se taie cubulete si se pun intr-un bol. Branza se taie cuburi sau se rade si se pune langa oua. Se pune apa la fiert cu sarea si un praf de malai. Cand a dat in clocot se adauga tot malaiul si untul, se amesteca si se lasa la foc mediu pana se umfla malaiul si e gata mamaliga. Se adauga ouale si branza, se presara piper si se amesteca. Se pune mamaliga in castronele sau farfurii adanci, se toarna deasupra smantana dupa gust si se serveste.

● Reteta redactata de Alina-Ramona Anghel

citeste si Jurnalul National

foto: wikipedia.org

În articolul

Sa ne intoarcem la traditii - retete de la stana

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x