Secrete de bucatarie (4): La ce folosim EXACT diferitele tipuri de otet?

Publicat pe 13.12.2010 la 23:40 Actualizat pe 14.12.2010 la 00:16

Otetul - un produs iubit de unii, urat de altii. Controversat sau nu, in materie de gust, otetul are rolul sau bine definit in gastronomie, de la simpla lui folosire in salate pana la realizarea unor feluri de mancare mai complexe.

Nu vom vorbi acum despre otet ca si etimologie culinara, ci despre intrebuintarile lui si ale diferitelor tipuri de oteturi in felurile de mancare pe care le consumam constant. De ce? Pentru o mai buna intelegere a acestui produs si a modurilor in care poate da un plus de savoare unui fel sau, din contra, poate ruina un preparat altfel reusit. Ca deobicei, Cristi Roman, editorul websiteului de lifestyle culinar Foodblog.ro, va prezenta aceste intrebuintari concrete ale otetului, in functie de felurile consumate.

Mai intai, trebuie stiut ca oteturile aromate se fac, in marea majoritate, din otetul pur de vin, la care se adauga infuziile diferite dorite (usturoi, tarhon, zmeura, etc).

Apoi, mai trebuie stiut ca otetul balsamic este facut din tipuri speciale de struguri, care sunt recoltate de-abia la maturitatea deplina, tarziu in toamna, pentru a avea un surplus de zahar natural si o aroma mai puternica. Sunt mari diferente de calitate intre otetul balsamic de calitate si cel obisnuit. Cel de calitate este facut in regiunea Modena (Italia).

Cum folosim diferitele tipuri de oteturi:

Otetul balsamic - se toarna, putin, peste carne sau peste (se foloseste otet balsamic alb) gatit deja, se pune la marinade (amestecuri de sosuri si arome in care se infuzeaza carnea inainte de a fi preparata termic), la dressinguri de salate.

Otetul de orez - se foloseste in principal la majoritatea mancarurilor de tip oriental, aromate, usor iuti.

Otetul pur de vin - dressinguri de salate, sosuri, uneori la marinade.

Otetul de malt - la mancarurile ce contin alimente murate, la sosuri (dar varianta light), la dressinguri de salate.

Otetul de mere - la dressinguri de salate, la muraturi, la marinade.

Otetul de sampanie - doar la dressinguri de salate.

Si cand otetul pe care il aveti in bucatarie este prea mult si nu mai stiti ce sa faceti cu el, inca un sfat: folositi-l tot in....bucatarie. Scoateti petele de cafea vechi din interiorul canilor, scoateti petele de pe vasele vechi de gatit, fierbeti doua linguri de otet in apa si eliminati astfel mirosurile de la gatit, curatati frigiderul pe interior, curatati cuptorul cu microunde pe interior sau curatati cutiile sau borcanele care miros urat.

Foto: recipes4us.co.uk

Citeste si:

Secrete de bucatarie (3): Cum scapam de lacrimi cand taiem ceapa
Secrete de bucatarie (2): Oul - sfaturi si metode de preparare
Secrete de bucatarie (1): eliminarea mirosurilor neplacute



În articolul

Secrete de bucatarie (4): La ce folosim EXACT diferitele tipuri de otet?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 februarie 2025. Balanțele se bucură de timpul liber. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Isabella a aflat că are o inimă bolnavă în timp ce se pregătea pentru Academia de Poliţie. Fata are o singură şansă la o viață normală
a1.ro
Mădălina Pamfile divorțează după un an de căsnicie. Ce a declarat despre separarea de tatăl fetițelor ei: „Părea imposibil...”
HelloTaste.ro
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Catine
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Un preparat cremos, catifelat și plin de savoare
useit.ro
Coreea de Sud deja a interzis DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale. Ce alte țări au luat aceeași decizie
as.ro
Cu ce se ocupă şi cum arată Gina Gogean la 9 luni de la drama teribilă prin care a trecut familia ei
MediCOOL
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Spynews
Horoscop joi, 6 februarie 2025: Scorpionii fac investiții
DeParinti
Pere coapte umplute cu piure de mere și scorțișoară. Un desert delicat și aromat, ușor de digerat
MediCOOL
Un tip de bacterie intestinală poate crește riscul de inflamație și depresie. Cercetătorii au descoperit cum poate influența sănătatea mintală
HelloTaste
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
x