Secrete de bucatarie (4): La ce folosim EXACT diferitele tipuri de otet?

Publicat pe 13.12.2010 la 23:40 Actualizat pe 14.12.2010 la 00:16

Otetul - un produs iubit de unii, urat de altii. Controversat sau nu, in materie de gust, otetul are rolul sau bine definit in gastronomie, de la simpla lui folosire in salate pana la realizarea unor feluri de mancare mai complexe.

Nu vom vorbi acum despre otet ca si etimologie culinara, ci despre intrebuintarile lui si ale diferitelor tipuri de oteturi in felurile de mancare pe care le consumam constant. De ce? Pentru o mai buna intelegere a acestui produs si a modurilor in care poate da un plus de savoare unui fel sau, din contra, poate ruina un preparat altfel reusit. Ca deobicei, Cristi Roman, editorul websiteului de lifestyle culinar Foodblog.ro, va prezenta aceste intrebuintari concrete ale otetului, in functie de felurile consumate.

Mai intai, trebuie stiut ca oteturile aromate se fac, in marea majoritate, din otetul pur de vin, la care se adauga infuziile diferite dorite (usturoi, tarhon, zmeura, etc).

Apoi, mai trebuie stiut ca otetul balsamic este facut din tipuri speciale de struguri, care sunt recoltate de-abia la maturitatea deplina, tarziu in toamna, pentru a avea un surplus de zahar natural si o aroma mai puternica. Sunt mari diferente de calitate intre otetul balsamic de calitate si cel obisnuit. Cel de calitate este facut in regiunea Modena (Italia).

Cum folosim diferitele tipuri de oteturi:

Otetul balsamic - se toarna, putin, peste carne sau peste (se foloseste otet balsamic alb) gatit deja, se pune la marinade (amestecuri de sosuri si arome in care se infuzeaza carnea inainte de a fi preparata termic), la dressinguri de salate.

Otetul de orez - se foloseste in principal la majoritatea mancarurilor de tip oriental, aromate, usor iuti.

Otetul pur de vin - dressinguri de salate, sosuri, uneori la marinade.

Otetul de malt - la mancarurile ce contin alimente murate, la sosuri (dar varianta light), la dressinguri de salate.

Otetul de mere - la dressinguri de salate, la muraturi, la marinade.

Otetul de sampanie - doar la dressinguri de salate.

Si cand otetul pe care il aveti in bucatarie este prea mult si nu mai stiti ce sa faceti cu el, inca un sfat: folositi-l tot in....bucatarie. Scoateti petele de cafea vechi din interiorul canilor, scoateti petele de pe vasele vechi de gatit, fierbeti doua linguri de otet in apa si eliminati astfel mirosurile de la gatit, curatati frigiderul pe interior, curatati cuptorul cu microunde pe interior sau curatati cutiile sau borcanele care miros urat.

Foto: recipes4us.co.uk

Citeste si:

Secrete de bucatarie (3): Cum scapam de lacrimi cand taiem ceapa
Secrete de bucatarie (2): Oul - sfaturi si metode de preparare
Secrete de bucatarie (1): eliminarea mirosurilor neplacute



În articolul Secrete de bucatarie (4): La ce folosim EXACT diferitele tipuri de otet?:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 16 august 2025. Taurii renunță la încăpățânare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 august 2025. Taurii renunță la încăpățânare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Alertă de caniculă în 24 de judeţe şi în Capitală. Temperaturile vor ajunge până la 37°C
observatornews.ro
Alertă de caniculă în 24 de judeţe şi în Capitală. Temperaturile vor ajunge până la 37°C
Cu ce se confruntă Monica Anghel până și în ziua de azi, după ce a slăbit 40 de kilograme. Ce a declarat artista
a1.ro
Cu ce se confruntă Monica Anghel până și în ziua de azi, după ce a slăbit 40 de kilograme. Ce a declarat artista
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
HelloTaste.ro
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Catine
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
useit.ro
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Cum a fost “săltat” milionarul român cu trei pensii din propria casă: “Când mă uit, un securist”
as.ro
Cum a fost “săltat” milionarul român cu trei pensii din propria casă: “Când mă uit, un securist”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
MediCOOL
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
Imagini de la petrecerea fiicei Teodorei Marcu! Micuța, rămasă fără mamă, a împlinit 3 ani | FOTO
Spynews
Imagini de la petrecerea fiicei Teodorei Marcu! Micuța, rămasă fără mamă, a împlinit 3 ani | FOTO
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
DeParinti
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
De ce ai dureri de cap când călătorești. Care sunt factorii care pot provoca aceste simptome
MediCOOL
De ce ai dureri de cap când călătorești. Care sunt factorii care pot provoca aceste simptome
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
HelloTaste
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
close
x