Secrete de bucatarie (4): La ce folosim EXACT diferitele tipuri de otet?

Publicat pe 13.12.2010 la 23:40 Actualizat pe 14.12.2010 la 00:16

Otetul - un produs iubit de unii, urat de altii. Controversat sau nu, in materie de gust, otetul are rolul sau bine definit in gastronomie, de la simpla lui folosire in salate pana la realizarea unor feluri de mancare mai complexe.

Nu vom vorbi acum despre otet ca si etimologie culinara, ci despre intrebuintarile lui si ale diferitelor tipuri de oteturi in felurile de mancare pe care le consumam constant. De ce? Pentru o mai buna intelegere a acestui produs si a modurilor in care poate da un plus de savoare unui fel sau, din contra, poate ruina un preparat altfel reusit. Ca deobicei, Cristi Roman, editorul websiteului de lifestyle culinar Foodblog.ro, va prezenta aceste intrebuintari concrete ale otetului, in functie de felurile consumate.

Mai intai, trebuie stiut ca oteturile aromate se fac, in marea majoritate, din otetul pur de vin, la care se adauga infuziile diferite dorite (usturoi, tarhon, zmeura, etc).

Apoi, mai trebuie stiut ca otetul balsamic este facut din tipuri speciale de struguri, care sunt recoltate de-abia la maturitatea deplina, tarziu in toamna, pentru a avea un surplus de zahar natural si o aroma mai puternica. Sunt mari diferente de calitate intre otetul balsamic de calitate si cel obisnuit. Cel de calitate este facut in regiunea Modena (Italia).

Cum folosim diferitele tipuri de oteturi:

Otetul balsamic - se toarna, putin, peste carne sau peste (se foloseste otet balsamic alb) gatit deja, se pune la marinade (amestecuri de sosuri si arome in care se infuzeaza carnea inainte de a fi preparata termic), la dressinguri de salate.

Otetul de orez - se foloseste in principal la majoritatea mancarurilor de tip oriental, aromate, usor iuti.

Otetul pur de vin - dressinguri de salate, sosuri, uneori la marinade.

Otetul de malt - la mancarurile ce contin alimente murate, la sosuri (dar varianta light), la dressinguri de salate.

Otetul de mere - la dressinguri de salate, la muraturi, la marinade.

Otetul de sampanie - doar la dressinguri de salate.

Si cand otetul pe care il aveti in bucatarie este prea mult si nu mai stiti ce sa faceti cu el, inca un sfat: folositi-l tot in....bucatarie. Scoateti petele de cafea vechi din interiorul canilor, scoateti petele de pe vasele vechi de gatit, fierbeti doua linguri de otet in apa si eliminati astfel mirosurile de la gatit, curatati frigiderul pe interior, curatati cuptorul cu microunde pe interior sau curatati cutiile sau borcanele care miros urat.

Foto: recipes4us.co.uk

Citeste si:

Secrete de bucatarie (3): Cum scapam de lacrimi cand taiem ceapa
Secrete de bucatarie (2): Oul - sfaturi si metode de preparare
Secrete de bucatarie (1): eliminarea mirosurilor neplacute



În articolul

Secrete de bucatarie (4): La ce folosim EXACT diferitele tipuri de otet?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
a1.ro
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
HelloTaste.ro
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Catine
Prăjitură cu dovleac și griș. Desert simplu și ușor de preparat
useit.ro
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
as.ro
„A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie?” Răspunsul tranşant al bunului său prieten, Ion Ţiriac
MediCOOL
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile
Spynews
Claudia Pătrășcanu sărbătorește ziua de naștere a fiului ei cel mare! Gabriel a împlinit 10 ani
DeParinti
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici
MediCOOL
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
HelloTaste
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
x