Secrete de bucatarie (7): Cat inseamna EXACT o portie sanatoasa de legume si fructe?
Publicat pe 03.01.2011 la 17:09 Actualizat pe 03.01.2011 la 18:41
In ziua de astazi suntem bombardati cu indicatia de "5 portii de legume si fructe pe zi pentru o viata sanatoasa". Dar cat inseamna exact o astfel de portie?
Cristi Roman, editorul websiteului de slifestyle culinar Foodblog.ro iti prezinta aceste informatii utile, pentru a stii cate fructe sau legume trebuie sa mananci constant pentru a avea o viata sanatoasa. Si inca ceva: desi indicatia Organizatiei Mondiale a Sanatatii este de "cinci portii pe zi", specialistii in alimentatie nutritiva au demonstrat faptul ca de fapt orice om trebuie sa se indrepte spre opt portii pe zi.
Dar cat inseamna EXACT o portie de legume sau una de fructe, in functie de diferitele tipuri de produse?
LEGUME
Vinete - o jumatate de vanata
Sfecla rosie - 4 sfecle mici
Broccoli - 4 buchetele
Varza de Bruxelles - 4 bucati
Morcovi - unul
Morcov ras - 3 linguri
Conopida - 4 buchetele
Telina - o tulpina si jumatate
Rosii cherry - 5 bucati
Rosie - una mare
Fasole fiarta - 4 linguri
Dovlecel - jumatate de dovlecel mediu
Castravete - 6 felii de 0,5 cm
Ciuperci - 4 linguri de ciuperci fierte
Pastarnac - o bucata mare
Mazare - 3 linguri mari
Ardei gras - unul mare
Salata - un bol de cereale
Porumb - 3 linguri boabe
FRUCTE
Mar - unul mare
Caise uscate - 5
Avocado - una mica sau jumatate de avocado mare
Banana - una mare
Mure - 4 linguri
Afine - 4 linguri
Zmeura - 4 linguri
Capsuni - 6/8 bucati
Cirese/visine - 10 bucati
Suc natural de fructe - 100 ml
Grapefruit - jumatate
Struguri - 15 boabe
Kiwi - doua
Mango - jumatate
Pepene - 100 grame
Portocala - una mare
Piersica - una
Para - una
Ananas proaspat - o felie mare de 1 cm grosime
Prune - doua/trei medii
Stafide - 50 grame
Mandarine - doua medii
Fructe la conserva - o conserva
Citeste si partile 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Foto: gardenofeaden.com