Secretele unei mese de Crăciun perfecte. Cum faci cele mai bune sarmale
Publicat pe 05.12.2017 la 10:15 Actualizat pe 05.12.2017 la 10:23
Îți vom dezvălui secretele din spatele celor mai bune sarmale.
Nu există Crăciun fără sarmale, însă trebuie să recunoaștem că prepararea acestora nu este tocmai ușoară.
Iar misiunea este cu atât mai grea, dacă la masă de Crăciun aștepți și musafiri pe care nu ai vrea totuși să-i dezamăgești.
Astăzi ai noroc și ai ajuns în locul potrivit. Asta pentru că îți vom dezvălui secretele din spatele celor mai bune sarmale:
1. Cel mai bine este să folosești un mix de carne - bucătarii profesioniști spun că sarmalele ies cel mai bine dacă se pregătesc cu un mix de carne de vită, porc, pasăre sau chiar oaie. Sună puțin ciudat, mai ales că românii sunt obișnuiți cu savoarea cărnii de porc, de Crăciun, însă merită efortul. De fapt, nici măcar nu putem vorbi despre efortul de a face un mix de carne, atunci când avem la dispoziție un dispozitiv precum acesta. Și îți mai dezvăluim ceva. Poate fi folosit și în prepararea cârnaților;
2. Ingredientele care vor completa perfect mixul de carne - sarmalele nu conțin doar carne. Varza, orezul și verdeața completează rețeta, pentru un gust desăvârșit. Acestea pot fi învelite în varză proaspătă, puțin opărită, varză murată sau frunze de viță de vie. Însă pentru un gust deosebit, poți adăuga și cartofi rași pe răzătoarea mică și storși de amidon. Se pare că acest ingredient transformă sarmalele într-un aliment mult mai ușor pentru stomac;
3. De ce se spune că trebuie să adaugi și un ou - bucătarii profesioniști spun că oul va lega compoziția. Acesta trebuie adăugat în compoziția formată din carne tocată, orez și legume. Ar fi de preferat să-l bați puțin, pentru ca albușul să nu rămână întreg;
4. Rolul pe care îl joacă orezul și ceapa într-o rețetă de sarmale - dacă vei adăuga prea mult orez și ceapă, gustul predominant al întregii compoziții va fi unul de ceapă. Sfatul nostru este să pui ceapa la călit în ulei, până când aceasta devine transparentă. Apoi adaugă puțină apă și las-o să fiarbă puțin. Abia apoi poți adăuga orezul, însă acesta nu trebuie lăsat să fiarbă alături de apă;
5. Cum alegi foile în care vei împături sarmalele - fie că folosești frunze de viță de vie, fie că folosești foi de varză, acestea nu trebuie să fie bătrâne. În caz contrar, riști ca acestea să rămână tari. Dacă folosești frunze de viță puse în prealabil în sare sau frunze de varză murată, ar fi bine ca înainte să le pui la desărat, într-un bol cu apă călduță;
6. Cum fierbi sarmalele - vasele metalice sunt cel mai des folosite, însă gustul deosebit al sarmalelor, acela pe care îl știi din copilărie, este dat de fiertul în vase de lut sau ceramice, puse la cuptor;
7. Cantitatea ideală de apă - dacă nu vrei sarmale moi, nu pune foarte multă apă. Apoi, cantitatea de apă trebuie calculată și în funcție de tipul de carne folosit. De exemplu, carnea de vită necesită mai multă apă decât cea de porc. În acest caz, sarmalele trebuie urmărite. Dacă vezi că rămân fără apă, poți completa necesarul pe parcurs.
Știi și alte secrete pentru sarmale delicioase? Împărtășește-le cu toată lumea, în secțiunea comentarii de mai jos.
Sursa foto: Shutterstock.com