Secretul unei retete bine pazite - Pastel de nata
Publicat pe 07.10.2010 la 13:10 Actualizat pe 07.10.2010 la 13:20
Gurmanzii prezenti la Bucharest Food Festival au avut sansa de a gusta unul dintre cele mai cunoscute, misterioase si legendare dulciuri din intreaga lume: pastel de nata. Un desert portughez, pe care Cofetaria Lusitana l-a adus pentru a incita simturile romanilor.
Dar prin ce este acest desert atat de ravnit, incat publicatia britanica The Guardian l-a clasat pe locul 15 in topul extrem de select al celor mai delicioase preparate din intreaga lume?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa facem mai intai o precizare. Un singur desert, doua nume. Pastel de Belém (numele original) se poate servi doar in cofetaria Antiga din Lisabona, reteta de preparare fiind pazita cu strasnicie de ochii curiosilor.
Pastel de nata este acelasi preparat, dar care poate fi gasit in intreaga lume. Conform legendei, reteta a fost facuta pentru prima data de maicutele de la Mosteiro dos Jerónimos, prajiturile fiind oferite miilor de credinciosi ce le treceau pragul (in incinta manastirii se aflau mormintele regilor si reginelor Portugaliei, dar si cel al lui Vasco da Gama).
Devenisera atat de cunoscute, incat nimeni nu putea concepe sa vina la manastire fara a primi macar o tarta pudrata cu scortisoara. La inceputul secolului al XIX-lea, maicutele vand reteta unei cofetarii din apropiere, care continua si astazi sa-si serveasca clientii la acelasi nivel de exigenta (reteta este cunoscuta doar de trei oameni).
Poate ca tarta nu este spectaculoasa, dar gustul este divin. Nu e nevoie decat de o inghititura pentru a te convinge. Sute de straturi de foitaj foarte subtiri (ca si cum ar fi aripi de fluture), numite "massa folhada", care cuprind in interior o crema foarte fina (crema reprezinta de fapt tot secretul, iar patiserii care o prepara stau inchisi intr-o camera speciala astfel incat nici un alt lucrator din cofetarie sa nu stie ce se petrece acolo).
Cofetaria pregateste aproape 14.000 de tarte zilnic si le vinde cu doar 17 centi bucata. Dar niciodata nu par a fi suficiente pentru numarul mare de pofticiosi. In definitiv, este cel mai iubit desert din Portugalia si din intreaga lume. Iar cand vine vorba de dulciuri, portughezii sunt mari specialisti. Majoritatea deserturilor au in compozitie o cantitate mare de oua si zahar, ceea ce le face foarte cremoase si bogate.
Leite creme (crema de oua), barriga de freira (o budinca din sirop de zahar, pesmet, oua si coaja de lamaie), rabanadas (un fel de friganele, in care painea se stropeste cu un amestec de lapte, rom si zahar, se trece prin albus batut inainte de a fi prajita, iar la sfarsit se presara scortisoara), fios de ovos (firicele de ou batut si caramelizat), arroz dolce (budinca de orez) sunt doar cateva invitatii la rasfat.
Pastel de nata
Ingrediente
Foietaj:
- 450 g faina
- un varf de cutit de sare
- 30 g zahar
- 150 g unt
- 100 ml apa
Crema:
- 6 galbenusuri
- 350 g frisca
- 240 g zahar
- 15 g amidon.
Preparare: Mai intai se pregateste foitajul, mixand intr-un vas faina, zaharul si sarea. Se pune untul taiat cubulete si se mixeaza in continuare. Se toarna apa rece (este bine sa fie luata direct din frigider) putin cate putin. Cand aluatul s-a inchegat, se lasa in frigider timp de o ora, bine invelit in folie de plastic.
Se ia aluatul si se intinde intr-o foaie groasa de un sfert de centimetru, apoi se ruleaza. Se taie in bucati de cate patru centimetri lungime si se aplatizeaza mijlocul usor, ca si cum ati vrea sa obtineti o canita.
Se asaza fiecare intr-o forma micuta de briosa. Se procedeaza similar cu restul de aluat, apoi toate formele se lasa in frigider timp de 5 minute. Se coc in cuptor la temperatura de 180 grade C timp de 10 minute. In acest timp se prepara crema. Intr-un vas se omogenizeaza amidonul cu o parte din frisca.
Se adauga zaharul si restul de frisca si se mixeaza pana cand s-a dizolvat bine zaharul. Se pun apoi galbenusurile batute spuma si se umplu tartele, avand grija sa se lase un spatiu liber. Se pun din nou in cuptor, la aceeasi temperatura, pana cand se auresc deasupra (aproximativ 25 de minute).
Se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu scortisoara si zahar pudra inainte de servire. In alte retete, crema mai poate avea printre ingrediente vanilie, scortisoara, coaja de lamaie. Se poate folosi foitaj cumparat.
citeste si Jurnalul National
foto: commons.wikimedia.org