Sorbetul – desertul regilor

Publicat pe 18.08.2010 la 22:52 Actualizat pe 18.08.2010 la 23:05

Fructe proaspete, zahar, lamaie, uneori putin vin sau sampanie, musai de cea mai buna calitate, frigider si gata... bautura. Este ideala in după-amiezile toride de vara, pentru ca este racoritoare si are toate atuurile unei bauturi fine si savuroase.

ISTORIC

Desi originea sorbetului este disputata si astazi, legenda spune ca imparatul Nero a inventat bautura in secolul I i.Hr., el trimitandu-si scalvii sa aduca gheata de pe crestele Muntilor Alpi. Aceasta era preparata pentru serbarile date de imparat, cu nectar, miere si vin. De asemenea, si chinezii foloseau gheata, pasta de fructe si sucuri pentru a prepara o bautura asemanatoare inca de acum cateva mii de ani.

Deserturile congelate au fost aduse in Franta pe la 1533, cand Catherina de Medici s-a maritat cu ducele de Orléans, care avea sa devina regele Henric al II-lea. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, sorbetul a fost servit pe strazile Parisului, mai tarziu ajungand in Anglia si in restul Europei.

Pentru o lunga perioada (cateva secole), producerea sorbetului depindea de aprovizionarea cu gheata. Gheata era adusa din munti sau iazuri si pastrata in puturi sau depozite de gheata. Stocarea in "camere frigorifice", aflate adanc in pamant, a facut ca gheata sa poata fi pastrata pentru o perioada de cateva luni sau chiar ani.

Din cauza procurarii anevoioase a ingredientului de baza, sorbetul era un apanaj al bogatilor care isi permiteau sa faca rost de ingredientul de baza - gheata. Pentru mai mult de 100 de ani, reteta si gusturile au fost doar privilegiul nobililor Europei.


AROME RAFINATE

Sorbetul se face in principal din apa fructe si zahar. Se poate adauga lichior, vin sau sampanie. La dineurile elegante, sorbetul se serveste intre doua feluri de mancare, tocmai pentru a racori gura si a pregati papilele gustative pentru felul urmator.

In restaurantele de fite, sorbetul este servit cu o cupa de sampanie si stropit cu putin vin si acoperit cu coaja de lamaie. In America, el se serveste inaintea deserturilor.
Bautura este dulcele ideal pentru persoanele care nu pot asimila lactoza, pentru ca nu contine lapte, ci doar apa. Are putine calorii, fara grasimi si, mai ales, fara colesterol, sorbetul ofera un gust delicios cu arome uimitoare.

SORBET DE LAMAIE SI FRUCTE DE PADURE

● Ingrediente: 4 cani cu fructe de padure proaspete, o cana cu suc proaspat de lamaie, o jumatate de cana cu suc proaspat de portocale, zahar dupa gust, un varf de cutit de sare, menta sau fructe proaspete pentru garnitura.

● Preparare: Puneti fructele de padure proaspete intr-o cupa pentru sorbet. Stropiti cu suc de lamaie. Puneti la frigider pana la inghetare. Combinati sucurile de fructe cu zaharul si putina sare, apoi amestecati pana cand zaharul se dizolva. Turnati totul intr-un recipient de plastic si dati la congelat. Dupa aproximativ o ora, amestecul congelat de pune peste fructele racite, se poate garnisi cu menta sau, dupa dorinta, cu putina ciocolata, vin sau sampanie.

Sursa: Jurnalul National
foto: cafelynnylu.blogspot.com

În articolul

Sorbetul – desertul regilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât câştigă un nepalez angajat la un supermarket din România: "Cel mai greu este drumul spre muncă"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x