Sorbetul – desertul regilor

Publicat pe 18.08.2010 la 22:52 Actualizat pe 18.08.2010 la 23:05

Fructe proaspete, zahar, lamaie, uneori putin vin sau sampanie, musai de cea mai buna calitate, frigider si gata... bautura. Este ideala in după-amiezile toride de vara, pentru ca este racoritoare si are toate atuurile unei bauturi fine si savuroase.

ISTORIC

Desi originea sorbetului este disputata si astazi, legenda spune ca imparatul Nero a inventat bautura in secolul I i.Hr., el trimitandu-si scalvii sa aduca gheata de pe crestele Muntilor Alpi. Aceasta era preparata pentru serbarile date de imparat, cu nectar, miere si vin. De asemenea, si chinezii foloseau gheata, pasta de fructe si sucuri pentru a prepara o bautura asemanatoare inca de acum cateva mii de ani.

Deserturile congelate au fost aduse in Franta pe la 1533, cand Catherina de Medici s-a maritat cu ducele de Orléans, care avea sa devina regele Henric al II-lea. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, sorbetul a fost servit pe strazile Parisului, mai tarziu ajungand in Anglia si in restul Europei.

Pentru o lunga perioada (cateva secole), producerea sorbetului depindea de aprovizionarea cu gheata. Gheata era adusa din munti sau iazuri si pastrata in puturi sau depozite de gheata. Stocarea in "camere frigorifice", aflate adanc in pamant, a facut ca gheata sa poata fi pastrata pentru o perioada de cateva luni sau chiar ani.

Din cauza procurarii anevoioase a ingredientului de baza, sorbetul era un apanaj al bogatilor care isi permiteau sa faca rost de ingredientul de baza - gheata. Pentru mai mult de 100 de ani, reteta si gusturile au fost doar privilegiul nobililor Europei.


AROME RAFINATE

Sorbetul se face in principal din apa fructe si zahar. Se poate adauga lichior, vin sau sampanie. La dineurile elegante, sorbetul se serveste intre doua feluri de mancare, tocmai pentru a racori gura si a pregati papilele gustative pentru felul urmator.

In restaurantele de fite, sorbetul este servit cu o cupa de sampanie si stropit cu putin vin si acoperit cu coaja de lamaie. In America, el se serveste inaintea deserturilor.
Bautura este dulcele ideal pentru persoanele care nu pot asimila lactoza, pentru ca nu contine lapte, ci doar apa. Are putine calorii, fara grasimi si, mai ales, fara colesterol, sorbetul ofera un gust delicios cu arome uimitoare.

SORBET DE LAMAIE SI FRUCTE DE PADURE

● Ingrediente: 4 cani cu fructe de padure proaspete, o cana cu suc proaspat de lamaie, o jumatate de cana cu suc proaspat de portocale, zahar dupa gust, un varf de cutit de sare, menta sau fructe proaspete pentru garnitura.

● Preparare: Puneti fructele de padure proaspete intr-o cupa pentru sorbet. Stropiti cu suc de lamaie. Puneti la frigider pana la inghetare. Combinati sucurile de fructe cu zaharul si putina sare, apoi amestecati pana cand zaharul se dizolva. Turnati totul intr-un recipient de plastic si dati la congelat. Dupa aproximativ o ora, amestecul congelat de pune peste fructele racite, se poate garnisi cu menta sau, dupa dorinta, cu putina ciocolata, vin sau sampanie.

Sursa: Jurnalul National
foto: cafelynnylu.blogspot.com

În articolul

Sorbetul – desertul regilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x