Stii cat timp rezista diferitele tipuri de alimente?

Publicat pe 24.08.2010 la 15:13 Actualizat pe 02.09.2010 la 19:31

De cate ori nu vi s-a intamplat sa vi se strice alimentele cumparate proaspat? Sau de cate ori nu vi s-a stricat mancarea gatita, desi a stat in frigider? Des, se intampla in orice familie. Iar acest lucru inseamna bani aruncati la gunoi.

De aceea, e bine de stiut mereu care sunt perioadele de garantie ale produselor proaspete, de la carne la lactate, de la fructe la condimente sau de la mancarurile gatite. Si chiar si de la bauturi. Iata o lista cu cele mai importante produse si termenii de garantie.

Carnea: intre doua si sapte zile

Carnea proaspata nu rezista in conditii optime mai mult de doua zile la frigider, indiferenta ca e de vita, porc, peste sau pui.

Carnea gatita si nemancata poate sa reziste la frigider maximum 7 zile. Sub nici o forma nu prelungiti aceasta perioada.

Mezelurile de tipul celor afumate (sunca, pastrama, carnati) trebuie consumate in aproximativ sapte zile din momentul in care le-ati bagat la frigider.

Ca regula generala, la cel mai mic miros neplacut, aruncati carnea, nu va riscati sub nici o forma, bacteriile din carne pot face foarte rau sistemului digestiv.


Lactatele: intre o saptamana si doua luni

Cele de tip mai moale sau mai proaspete, de tipul branzicii de vaci, smantanii, a branzei feta sau a camembertului, trebuie consumate cam intr-o saptamana. Cele de tip tare, cum ar fi parmezanul sau cascavalul mai maturat pot rezista pana la doua luni. Untul poate rezista aproximativ un an de zile.

Oricum, in momentul in care ati vazut pete de mucegai pe branzaturile albe, aruncati respectiva bucata, fiindca inseamna ca daca a ajuns pana la suprafata atunci interiorul este sigur contaminat. La parmezan insa, daca apar pete e mucegai, se curata bine respectivul strat, apoi restul bucatii este perfect comestibil.


Sosurile: intre trei luni si un an

Ketchupul de tip comercial rezista intre 8 luni si un an. Maioneza, gratie pasteurizarii, rezista aproximativ sase luni. Mustarul comercial se pastreaza in conditii optime aproximativ opt luni.

Dupa ce a fost deschis, sosul de soia trebuie sa fie pastrat la frigider, unda va rezista bine aproximativ trei luni. In fine, dressingurile de salata nu trebuie pastrate mai mult de noua luni.


Legumele si pastele gatite: intre trei si sapte zile


Viata vegetalelor gatite este mai scurta decat a celor proaspete, fiindca procesele termice distrug multe dintre vitamine. Daca ati gatit legume, mancati-le in maximum trei zile, nu mai mult.

Pastele, odata preparate, pot sta la frigider aproximativ cinci zile. Orezul gatit nu trebuie tinut mai mult de o saptamana, indiferent daca a fost gatit la aburi sau in mod traditional, in apa.


Conservele de mancare: intre un an si doi ani

Contrar a ceea ce cred multi, conservele de mancare au si ele un termen de garantie, nu tin la nesfarsit. Majoritatea pot fi tinute in locuri inchise si cat mai racoroase aproximativ un an de zile, poate chiar 15 luni. Borcanele de gem sau de dulceata rezista aproximativ un an de zile.

Sub nici o forma nu consumati conserve expirate sau care nu miros bine in momentul deschiderii, fiindca pot da forme grave de botulism, o afectiune inflamatorie puternica, ce poate fi chiar fatala.


Preparatele congelate: intre o luna si un an

Inghetata are cea mai mica viata dintre toate produsele inghetate: trebuie consumata in maximum o luna, altfel se va cristaliza si isi va schimba gustul. Un pui sau un curcan vor rezista insa aproximativ un an in conditii optime.

Legumele congelate rezista cel mai bine maximum trei luni, la fel ca si produsele de panificatie. Carnea tocata se pastreaza maximum patru luni.


foto: grit.com, hakenterprises.com, foodservicefoot.com, trilbani.com, images-amazon.com

În articolul Stii cat timp rezista diferitele tipuri de alimente?:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 30 iunie 2025. Scorpionii nu evită riscurile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 iunie 2025. Scorpionii nu evită riscurile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
observatornews.ro
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
a1.ro
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
HelloTaste.ro
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Catine
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
useit.ro
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
as.ro
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
MediCOOL
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Brad Pitt, prădat de hoți! Mai multe persoane au intrat pe geam și i-au furat lucruri din casă
Spynews
Brad Pitt, prădat de hoți! Mai multe persoane au intrat pe geam și i-au furat lucruri din casă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
DeParinti
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
MediCOOL
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
HelloTaste
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
close
x