Stii cat zahar mananci zi de zi?

Publicat pe 27.08.2010 la 15:31 Actualizat pe 27.08.2010 la 15:35

Cat zahar ai mancat astazi? O lingurita? Doua? Trei poate? Ai fi surprinsa. Expertii in sanatate si nutritie avertizeaza ca multi dintre noi mancam echivalentul a zeci de lingurite pe zi, si asta fara sa ne dam seama.

Ei atentioneaza ca o mare varietate de alimente si bauturi, incluzandu-le pe cele preparate si cerealele, sunt pline de zaharuri ascunse si ca de vina sunt companiile producatoare care cresc in mod constant continutul de zahar, pentru a-si face produsele mai atragatoare.


Studiul, publicat in editia din aprilie a Jurnalului Asociatiei Medicale Americane, a scos la iveala faptul ca o dieta bogata in zaharuri este la fel de mortala ca si o dieta bogata in grasimi atunci cand se ia in calcul cresterea nivelului colesterolului si sporind riscul aparitiei bolilor de inima. S-a descoperit si ca multi oameni nu sunt constienti de cat zahar consuma. O dieta bogata in zahar este ca o amenintare tacuta tocmai pentru ca cea mai mare parte din zahar este ascunsa in alimente pe care nu le-am banui.


“Consumul total de zahar a crescut substantial a crescut substantial in ultimele decenii, in special din cauza adaugarii a tot mai multe zaharuri, cunoscute si sub numele de indulcitori calorici, folositi in industria alimentara”.

Studiul a luat in calcul date nutritionale si rezultatele analizelor de sange a 6.000 de adulti americani intre anii 1999-2006. Au fost impartiti in cinci grupe in functie de cantitatea de zahar adaugat si indulcitorii calorici pe care i-au consumat.

S-a descoperit ca grupul care consuma cel mai mult zahar ajungea la 46 de linguri pe zi de zaharuri adaugate. Cei din grupul cu cel mai mic consum mancau cam 3 lingurite pe zi. Este importat ca pe termen lung, oamenii sa verifice cat zahar consuma si sa gaseasca modalitati de a il reduce.


De retinut este ca studiul nu a luat in calcul zaharurile naturale gasite in sucul natural de fructe, doar pe cele adaugate si indulcitorii calorici. Un reprezentant al Federatiei Britanice a Alimentatiei si Bauturilor a declarat pentru Daily Mail: “Desi nu exista nici un consens stiitific care sa ateste ca zaharul cauzeaza obezitate, multe companii au redus deja nivelul de zahar ca o masura de a reduce continutul energetic al produselor lor. Mai mult de 700 de produse au fost lansate cu noi retete incepand u ianuarie 2008, iar multe dintre ele au un continut mai scazut in sare, zahar si grasimi.”


foto: americamillsgroup.com

În articolul

Stii cat zahar mananci zi de zi?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care şi-o doreau în SUA
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x