Stii ce sunt flavonoizii?

Publicat pe 12.10.2010 la 13:09 Actualizat pe 12.10.2010 la 13:19

Flavonoizii sunt pigmenti ai plantelor, au fost descoperiti si catalogati de catre specialisti de-abia in anul 1938 si se regasesc in absolut toate plantele cunoscute, sub forma a aproximativ 6.000 de substante diferite. Acestia decid culorile plantelor, legumelor, fructelor, adica verdele castravetilor, galbenul unui ardei gras sau movul vinetelor. Stiintific, flavonozii sunt inclusi in categoria generica a vitaminei P.

De ce sunt flavonozii utili pentru sanatatea noastra? Fiindca protejeaza structura celulelor, functionand in organism exact ca niste antioxidanti, fiindca ajuta vitamina C (de fapt, vitamina C si flavonozii se ajuta reciproc in toate functiile organismului), controleaza inflamatiile organismului si au o puternica activitate antibiotica. Ultima calitate a fost demonstrata in cadrul studiilor asupra virsului HIV si a herpesului.

Flavonoizii pot juca un rol important in prevenirea sau chiar tratarea mai multor afectiuni comune pentru sanatatea umana, cum ar fi:

- Alergiile;
- Astmul;
- Candida;
- Diabetul;
- Guta;
- Hemoroizii;
- Deteriorarea vederii;
- Migrena;
- Ulcerul stomacal;
- Dermatita atopica (mancarimi).

In ce alimente gasim cel mai mult flavonoizii?

Spectrul vegetalelor care sunt pline de flavonizi este extrem de larg, insa un continut mai ridicat se regaseste in mere, caise, rosii, pere, zmeura, capsuni, afine, fasole neagra, varza, struguri, ceapa, patrunjel. Apoi, bauturile naturale obtinute din fructe sau din legume, cum ar fi vinul, au un continut ridicat de flavonoizi. Si ceaiul verde este o bautura bogata in flavonoizi, o cana de ceai verde de calitate pe zi asigurand aproape intreaga cantitate de flavonoizi necesara unui organism tanar, de pana in 30 de ani.

Un lucru important si interesant: cantitatea de flavonoizi este mai ridicata in coaja fructelor sau legumelor, cu exceptia citricelor. In acest caz, flavonozii sunt mai prezenti in cuticulele albe care inconjoara feliile acestor fructe, cum ar fi coaja subtire aproape transparenta ale feliilor de portocale si firisoarele albe care brazdeaza si despart feliile.

Flavonoizii pot fi introdusi in organism si sub forma de suplimente alimentare (capsule), cele mai cunoscute fiind quercitina sau rutinul. O doza recomandata este in jur de 1000 de mg pe zi.

foto: moguling.com

În articolul

Stii ce sunt flavonoizii?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 aprilie 2025. Taurii trebuie să fie atenți la convingerile lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cod galben de vânt, viscol şi strat de zăpadă în aproape toată ţara până duminică noapte. ANM a prelungit avertizările de vreme extremă
a1.ro
Începând de luni, de la ora 17.00, Mirela Vaida prezintă emisiunea În direct cu România, la Antena 1
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Ce se poate întâmpla în corpul tău dacă bei matcha în fiecare zi
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
„Era să mă duc cu totul” Suma colosală pe care a pierdut-o milionarul român cu 3 pensii, dintr-un foc: „Copiii mei sufereau”
MediCOOL
Semne vizibile pe piele. Ce este indicat să afli despre aceste simptome dermatologice
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Cum poți evita consumul de ulei hidrogenat. Alimentele care îl conțin
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x