Stii ce sunt flavonoizii?

Publicat pe 12.10.2010 la 13:09 Actualizat pe 12.10.2010 la 13:19

Flavonoizii sunt pigmenti ai plantelor, au fost descoperiti si catalogati de catre specialisti de-abia in anul 1938 si se regasesc in absolut toate plantele cunoscute, sub forma a aproximativ 6.000 de substante diferite. Acestia decid culorile plantelor, legumelor, fructelor, adica verdele castravetilor, galbenul unui ardei gras sau movul vinetelor. Stiintific, flavonozii sunt inclusi in categoria generica a vitaminei P.

De ce sunt flavonozii utili pentru sanatatea noastra? Fiindca protejeaza structura celulelor, functionand in organism exact ca niste antioxidanti, fiindca ajuta vitamina C (de fapt, vitamina C si flavonozii se ajuta reciproc in toate functiile organismului), controleaza inflamatiile organismului si au o puternica activitate antibiotica. Ultima calitate a fost demonstrata in cadrul studiilor asupra virsului HIV si a herpesului.

Flavonoizii pot juca un rol important in prevenirea sau chiar tratarea mai multor afectiuni comune pentru sanatatea umana, cum ar fi:

- Alergiile;
- Astmul;
- Candida;
- Diabetul;
- Guta;
- Hemoroizii;
- Deteriorarea vederii;
- Migrena;
- Ulcerul stomacal;
- Dermatita atopica (mancarimi).

In ce alimente gasim cel mai mult flavonoizii?

Spectrul vegetalelor care sunt pline de flavonizi este extrem de larg, insa un continut mai ridicat se regaseste in mere, caise, rosii, pere, zmeura, capsuni, afine, fasole neagra, varza, struguri, ceapa, patrunjel. Apoi, bauturile naturale obtinute din fructe sau din legume, cum ar fi vinul, au un continut ridicat de flavonoizi. Si ceaiul verde este o bautura bogata in flavonoizi, o cana de ceai verde de calitate pe zi asigurand aproape intreaga cantitate de flavonoizi necesara unui organism tanar, de pana in 30 de ani.

Un lucru important si interesant: cantitatea de flavonoizi este mai ridicata in coaja fructelor sau legumelor, cu exceptia citricelor. In acest caz, flavonozii sunt mai prezenti in cuticulele albe care inconjoara feliile acestor fructe, cum ar fi coaja subtire aproape transparenta ale feliilor de portocale si firisoarele albe care brazdeaza si despart feliile.

Flavonoizii pot fi introdusi in organism si sub forma de suplimente alimentare (capsule), cele mai cunoscute fiind quercitina sau rutinul. O doza recomandata este in jur de 1000 de mg pe zi.

foto: moguling.com

În articolul

Stii ce sunt flavonoizii?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x