Stii ce sunt flavonoizii?
Publicat pe 12.10.2010 la 13:09 Actualizat pe 12.10.2010 la 13:19
Flavonoizii sunt pigmenti ai plantelor, au fost descoperiti si catalogati de catre specialisti de-abia in anul 1938 si se regasesc in absolut toate plantele cunoscute, sub forma a aproximativ 6.000 de substante diferite. Acestia decid culorile plantelor, legumelor, fructelor, adica verdele castravetilor, galbenul unui ardei gras sau movul vinetelor. Stiintific, flavonozii sunt inclusi in categoria generica a vitaminei P.
De ce sunt flavonozii utili pentru sanatatea noastra? Fiindca protejeaza structura celulelor, functionand in organism exact ca niste antioxidanti, fiindca ajuta vitamina C (de fapt, vitamina C si flavonozii se ajuta reciproc in toate functiile organismului), controleaza inflamatiile organismului si au o puternica activitate antibiotica. Ultima calitate a fost demonstrata in cadrul studiilor asupra virsului HIV si a herpesului.
Flavonoizii pot juca un rol important in prevenirea sau chiar tratarea mai multor afectiuni comune pentru sanatatea umana, cum ar fi:
- Alergiile;
- Astmul;
- Candida;
- Diabetul;
- Guta;
- Hemoroizii;
- Deteriorarea vederii;
- Migrena;
- Ulcerul stomacal;
- Dermatita atopica (mancarimi).
In ce alimente gasim cel mai mult flavonoizii?
Spectrul vegetalelor care sunt pline de flavonizi este extrem de larg, insa un continut mai ridicat se regaseste in mere, caise, rosii, pere, zmeura, capsuni, afine, fasole neagra, varza, struguri, ceapa, patrunjel. Apoi, bauturile naturale obtinute din fructe sau din legume, cum ar fi vinul, au un continut ridicat de flavonoizi. Si ceaiul verde este o bautura bogata in flavonoizi, o cana de ceai verde de calitate pe zi asigurand aproape intreaga cantitate de flavonoizi necesara unui organism tanar, de pana in 30 de ani.
Un lucru important si interesant: cantitatea de flavonoizi este mai ridicata in coaja fructelor sau legumelor, cu exceptia citricelor. In acest caz, flavonozii sunt mai prezenti in cuticulele albe care inconjoara feliile acestor fructe, cum ar fi coaja subtire aproape transparenta ale feliilor de portocale si firisoarele albe care brazdeaza si despart feliile.
Flavonoizii pot fi introdusi in organism si sub forma de suplimente alimentare (capsule), cele mai cunoscute fiind quercitina sau rutinul. O doza recomandata este in jur de 1000 de mg pe zi.
foto: moguling.com