Stii ce sunt flavonoizii?

Publicat pe 12.10.2010 la 13:09 Actualizat pe 12.10.2010 la 13:19

Flavonoizii sunt pigmenti ai plantelor, au fost descoperiti si catalogati de catre specialisti de-abia in anul 1938 si se regasesc in absolut toate plantele cunoscute, sub forma a aproximativ 6.000 de substante diferite. Acestia decid culorile plantelor, legumelor, fructelor, adica verdele castravetilor, galbenul unui ardei gras sau movul vinetelor. Stiintific, flavonozii sunt inclusi in categoria generica a vitaminei P.

De ce sunt flavonozii utili pentru sanatatea noastra? Fiindca protejeaza structura celulelor, functionand in organism exact ca niste antioxidanti, fiindca ajuta vitamina C (de fapt, vitamina C si flavonozii se ajuta reciproc in toate functiile organismului), controleaza inflamatiile organismului si au o puternica activitate antibiotica. Ultima calitate a fost demonstrata in cadrul studiilor asupra virsului HIV si a herpesului.

Flavonoizii pot juca un rol important in prevenirea sau chiar tratarea mai multor afectiuni comune pentru sanatatea umana, cum ar fi:

- Alergiile;
- Astmul;
- Candida;
- Diabetul;
- Guta;
- Hemoroizii;
- Deteriorarea vederii;
- Migrena;
- Ulcerul stomacal;
- Dermatita atopica (mancarimi).

In ce alimente gasim cel mai mult flavonoizii?

Spectrul vegetalelor care sunt pline de flavonizi este extrem de larg, insa un continut mai ridicat se regaseste in mere, caise, rosii, pere, zmeura, capsuni, afine, fasole neagra, varza, struguri, ceapa, patrunjel. Apoi, bauturile naturale obtinute din fructe sau din legume, cum ar fi vinul, au un continut ridicat de flavonoizi. Si ceaiul verde este o bautura bogata in flavonoizi, o cana de ceai verde de calitate pe zi asigurand aproape intreaga cantitate de flavonoizi necesara unui organism tanar, de pana in 30 de ani.

Un lucru important si interesant: cantitatea de flavonoizi este mai ridicata in coaja fructelor sau legumelor, cu exceptia citricelor. In acest caz, flavonozii sunt mai prezenti in cuticulele albe care inconjoara feliile acestor fructe, cum ar fi coaja subtire aproape transparenta ale feliilor de portocale si firisoarele albe care brazdeaza si despart feliile.

Flavonoizii pot fi introdusi in organism si sub forma de suplimente alimentare (capsule), cele mai cunoscute fiind quercitina sau rutinul. O doza recomandata este in jur de 1000 de mg pe zi.

foto: moguling.com

În articolul

Stii ce sunt flavonoizii?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 februarie 2024. Racii vor trece la nivelul următor în relație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vlad Pascu i-a lovit mortal pe cei doi tineri cu 150 km/h, a oprit puţin, apoi a plecat după droguri. Raport final în cazul tragediei din 2 Mai
a1.ro
Cine sunt concurenții de la Asia Express sezonul 7. Acestea sunt cele 9 perechi care pleacă pe Drumul Zeilor
HelloTaste.ro
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Catine
Horoscopul săptămânii 26 februarie – 3 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
useit.ro
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
as.ro
Dieta strictă a lui Ilie Dumitrescu: „Mânca numai asta!” Alimentul care l-a făcut să arate impecabil la 55 de ani
MediCOOL
Alimente cu proprietăți antibacteriene. Cum îți pot proteja organismul
Spynews
Petre Roman nu a putut să o privească, pentru ultima oară, pe Mioara Roman, la priveghi! Momentul sfâșietor din biserică: „Nu cred că era pregătit pentru asta”
DeParinti
Igiena bebelușului: cum se curăță zonele intime la fete și băieți
MediCOOL
Nutrienți care încetinesc procesul de îmbătrânire. Ce efecte pot avea asupra organismului
HelloTaste
Linguine cu creveți, cina de care ai nevoie când îți este dor de Italia
x