Suntem pregatiti pentru nano-hrana?
Publicat pe 18.04.2011 la 20:02 Actualizat pe 18.04.2011 la 20:04
Cercetatorii sunt neobositi cand vine vorba de inovatii in domeniul nutritiei. Cea mai noua preocupare a lor este nanotehnologia. Timpul va decide cat de sanatoase sunt sau nu produsele „nano”.
Dupa invazia organismelor modificate genetic, care aduc avantaje mai mult pentru producatori decat pentru consumatori, iata ca a sosit vremea nanotehnologiei sa se strecoare in viata noastra. Alimentele „nano" implica schimbarea proprietatilor moleculare ale diferitelor categorii de produse. Gustul alimentelor obtinute prin nanotehnologie este acelasi, ceea ce se modifica este structura moleculara a unui ingredient din compozitia lor.
Ce face nanotehnologia?
Prin modificarea structurii moleculare a alimentelor se doreste obtinerea altora care sa se comporte diferit fata de cele de baza in ceea ce priveste gustul, asimilarea, valoarea nutritiva si digestia. Deocamdata cercetarile sunt tinute in secret, in primul rand din motive de siguranta alimentara, intrucat nu se cunoaste efectul nano-hranei asupra sanatatii. In plus, exista teama ca alimentele „nano" sa nu fie respinse de consumatori, care acum, dupa experienta cu organismele modificate genetic, sunt mult mai atenti fata de ceea ce apare nou pe piata.
Nano - paine cu ulei de peste
Pestele este considerat un aliment minune pe care multi dintre noi nu il consuma aproape deloc. De aceea, cercetatorii s-au gandit sa faca paine cu ulei de peste, dar care sa nu aiba mirosul specific pestelui. A fost aleasa painea ca „gazda" pentru inocularea uleiului de peste tocmai pentru ca este un produs ieftin si nelipsit din meniul zilnic. In acest mod, tot mai multi consumatori vor putea beneficia de painea imbunatatita.
Nano - maioneza cu mai putine grasimi
Maioneza este un produs foarte gustos, dar destul de indigest si de bogat in grasimi. Cercetatorii au descoperit insa nano-maioneza care va inlocui o parte din uleiul folosit la preparare cu picaturi de apa. Maioneza astfel obtinuta va avea acelasi gust, va fi la fel de cremoasa, dar va avea mai putine grasimi.
Chipsuri cu nano-sare
Cercetatorii au creat un sortiment nou de sare care are un continut de sodiu mai redus. Nano-sarea are acelasi gust, dar mai putina sare. In acest fel, chipsurile, al caror principal cusur este cantitatea mare de sare, vor avea in compozitie nano-sare.
Citeste si Revista Felicia!