Telina, o leguma cu traditie in bucataria romaneasca

Publicat pe 12.11.2010 la 10:28 Actualizat pe 12.11.2010 la 10:52

Telina este apreciata atat pentru valoarea culinara, cat si pentru virtutile ei medicinale. Este folosita in mai toate mancarurile, de la ciorbe si salate pana la fripturi.

Gustoasa si sanatoasa, telina este foarte mult folosita in retetele oricarei gospodine, fiind unul dintre cele mai cautate produse de pe pietele alimentare. Se valorifica atat frunzele mari, de culoare verde-intens, cat, mai ales, semintele si radacinile. Totul este puternic aromat si cu gust dulceag. Frunzele si radacina sunt utilizate ca ingredient in supe si ciorbe, carora le adauga un plus de textura, iar semintele drept condiment. Pentru a putea pastra telina in conditii cat mai bune, se recomanda ca frunzele sa fie uscate si tinute in saculeti de bumbac, pentru ca aroma sa nu fie diminuata. Telina capata adesea, dupa fierbere, o culoare urata, gri. Pentru a ramane frumoasa si alba, pune-o intr-un vas cu apa si otet.

Telina cu piure de legume

Ingrediente: 1 telina rasa fin, 2 linguri suc proaspat de lamaie, 1 mar taiat in felii mici, hrean. Sosul: 12 prune fara samburi, inmuiate in apa, 1 catel de usturoi tocat, 1 praf de scortisoara, 1 praf de cuisoare, 2 linguri ulei, 1/2 ceapa tocata fin.
Preparare: Intr-un castron, amesteci telina cu marul si sucul de lamaie. Apoi portionezi si decorezi cu hrean dat pe razatoarea mica. In alt vas, cu mixerul, faci un piure din prune, usturoi, scortisoara si cuisoare. Amesteci piureul cu ceapa tocata si torni, in mod egal, peste salata de telina.

Rosii umplute cu telina si branza

Ingrediente: 3 rosii, 1 telina mica.
Sosul: 2 linguri smantana, 1 lingura iaurt, 2 linguri branza, 1 lingurita zeama de lamaie, 2 fire ceapa verde, sare.
Preparare: Se amesteca telina data pe razatoarea mica impreuna cu sosul. Se scobesc rosiile si se umplu cu aceasta compozitie.

Salata de pui cu telina si ciuperci

Ingrediente: 1 piept de pui; 100 g telina; 50 g capere; 50 g porumb; 150 g ciuperci; 200 ml maioneza; 2 linguri de marar verde, tocat; 100 g unt (untul se va folosi la rumenirea puiului si a ciupercilor); sare si piper.
Preparare: Prima data toci carnea de pui cuburi mici, tai ciupercile felii, toci mararul si dai telina pe razatoare. Pui in farfurioare porumbul, caperele, untul si maioneza si astfel ai ingredientele pregatite. In continuare, rumenesti intr-o tigaie, in jumatate din cantitatea de unt, carnea de pui, la foc mediu. Cat se rumeneste carnea, pui telina rasa intr-un bol mare, adaugi caperele, porumbul si maioneza, apoi introduci bolul in frigider pana ce se termina de preparat carnea. Cand carnea s-a rumenit, o scoti intr-o strecuratoare si o lasi sa se raceasca. Pui in tigaie restul de unt si adaugi ciupercile tocate sa se rumeneasca. Potrivesti de sare si piper, apoi le lasi sa se rumeneasca, la foc mediu, 5 minute. Le torni intr-o strecuratoare si le lasi sa se raceasca. Dupa ce s-au racit bine, adaugi ciupercile si puiul in bolul din frigider. Amesteci bine toate ingredientele si adaugi mararul tocat. Amesteci bine si salata este gata. Servita cu paine de casa, salata are un gust delicios.

Supa de telina

Ingrediente: 500 g radacina de telina, 50 g unt, 1/2 l de zeama de oase, 200 ml smantana, 1 lg. faina, 1 lingurita de zahar, sare, crochete de paine.
Preparare: Telina curatata si taiata rondele se pune la fiert in zeama de oase, iar cand este moale, se adauga unt si sare. Se zdrobeste telina cu furculita. Separat, se face o pasta din smantana si faina, se adauga la zeama de telina, se mai lasa cateva clocote. Supa se serveste indulcita cu putin zahar si cu crochete de paine.


Foto: gourmet.com
Citeste si Revista Felicia

În articolul

Telina, o leguma cu traditie in bucataria romaneasca

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Cât de frumoasă este fiica lui Ionuţ Chirilă. Imagini rare cu Ana
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x