Trei plante aromate folosite la gatit, cu beneficii asupra sanatatii
Publicat pe 18.08.2011 la 17:00 Actualizat pe 18.08.2011 la 17:02
Plantele aromate care se folosesc la gatit nu sunt doar un moft pentru cunoscatori. Cu putina pricepere si rabdare, vei invata la ce fel de tip de retete se potrivesc si vei descoperi ca ele dau o savoare anume. Insa, mai mult decat atat, cele mai multe au si proprietati benefice asupra sanatatii.
Busuiocul - anti-inflamator
Un ingredient parfumat, specific bucatarie italiene este busuiocul. Nu este doar o planta din care se face deliciosul pesto sau care da aroma unei retete de paste cu parmezan, ci are si proprietati anti-bacteriene si anti-inflamatoare, continand o varietate de nutrienti, printre care beta-aroten si magneziu. De aceea foloseste-l la gatit in forma cat mai proaspata, presarandu-l spre finalul gatirii, pentru a-i pastra proprietatile.
Peppermint (menta piperata) - pentru durerile de cap
Extractul de peppermint sau uleiul, folosit in mod comun la copt, este si un tratament eficient in durerile de cap. Pune intr-un bol mic cateva cuburi de gheata si apa si adauga 5-7 picaturi de ulei de peppermint. Inmoaie o carpa in bol, stoarce-o bine, apoi aplica pe frunte compresa, pentru 10-15 minute. Poti de asemenea si sa pui cateva picaturi de ulei pe o carpa pe care sa o agati de un colt in dus. Aburii eliberati si apa calda te vor face sa te simti bine.
Rozmarinul - antioxidant
Bogat in acid rozmarinic, un puternic antioxidant, frunzele de rozemarin cresc circulatia sangelui catre creier si ii ofera plantei reputatia de tonic al memoriei. Frunzulitele aromate, ce merg de minune cu friptura de miel sau cu pestele, contin componente anti-inflamatoare si care iti imbunatatesc sistemul imunitar, fiind de asemenea o sursa buna de fier, calciu si potasiu.