Uleiul din samburi de struguri - antioxidant natural
Publicat pe 20.05.2011 la 19:07 Actualizat pe 20.05.2011 la 19:13
Descoperit recent, uleiul din samburi de struguri obtinut prin presare la rece a provocat o adevarata revolutie in industria alimentara si medicala datorita proprietatilor terapeutice exceptionale.
Uleiul de samburi de struguri contine mari cantitati de vitamina E si vitamina F, minerale precum zinc, cupru si seleniu, si agenti anti-imbatranire mult mai puternici decat vitaminele E si C. Mai contine substante ce ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange si a inimii, catalizeaza actiunea unor vitamine si ajuta la tinerea sub control a reactiilor alergice. Este utilizat si in cosmetica, deoarece intra usor in piele pe care o inmoaie mentinandu-i elasticitatea. Poate fi folosit pentru ingrijirea arsurilor sau a ranilor superficiale. Uleiul din samburi de struguri presat la rece poate fi gasit in marile farmaciile naturiste si supermarketuri.
Indicatii terapeutice
Boli vasculare - folosirea zilnica a uleiului de samburi de struguri in salate este suficienta pentru evitarea bolilor vasculare, ca arterioscleroza, fragilitatea vasculara sau arterita, datorita continutului de grasimi nesaturate care impiedica procesele degenerative ale vaselor de sange.
Boli de inima - persoanelor ce consuma multa carne, prajeli sau alte grasimi „rele“ li se recomanda consumul zilnic a doua linguri din acest ulei. Previne ischemia cardiaca si tulburari circulatorii ca hipertensiunea si tensiunea arteriala oscilanta.
Tumori benigne - impiedica dezvoltarea unor formatiuni tumorale benigne, precum chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele si adenofibroamele mamare. In astfel de predispozitii se recomanda de 4-6 ori pe an cure de cate 28 de zile.
Infectii - stimuleaza imunitatea, mai ales in perioadele reci ale anului, cand sistemul natural de aparare a organismului este cel mai incercat.
Alzheimer - contribuie la buna functionare a sistemului nervos, datorita antioxidantilor ce opresc procesele degenerative ale creierului.
Afectiuni dermatologice - se recomanda consumul intern, ca si masajul pe piele cu acest ulei. Bogat in vitamina E, mentine tineretea pielii si previne unele afectiuni dermatologice (cheratoze, psoriazis, depigmentari).
Colesterol - consumul zilnic a 40 de ml de ulei de samburi de struguri reduce cu 15,6% nivelul colesterolului din sange in doar 3 saptamani.
Varice si hemoroizi - previne aparitia dilatatiilor venoase anormale si micsoreaza venele varicoase. Se consuma in salate de cruditati, cate 3-4 linguri pe zi, minimum un an.
Artrita (reumatismul) - durerile cauzate de inflamatii se reduc in timp. Semintele de struguri contin substante care mentin sanatatea tesuturilor articulare.
Alergii - blocheaza enzimele care produc histaminele responsabile de aparitia reactiilor alergice. In crizele alergice, administrarea uleiului eficientizeaza actiunea vitaminei C, folosita in tratamentele antialergice.
Utilizari cosmetice
O data la trei zile, se maseaza obrajii, pometii, fruntea si gatul cu ulei de samburi de struguri. Acidul linoleic este repede incorporat in piele, reducand pierderea de apa si impiedicand formarea ridurilor.
Sfatul specialistului (Dr. Mirela Strant, medic specialist apifitoterapie, www.casabio.ro)
„Uleiul din samburi de struguri are un gust placut, ce il face indicat in prepararea unor salate delicioase. Intern, se administreaza prin alimentatie, ca adaos in salate, sosuri, diferite feluri de mancare ce nu se prepara la foc. Extern se foloseste ca solutie de masaj pentru piele, pe care o hraneste, previne uscarea sa si ajuta la mentinerea tineretii si a elasticitatii naturale. Evitati prajirea sau fierberea acestui ulei deoarece incalzirea la peste 50 de grade Celsius duce la alterarea proprietatilor terapeutice. Doza zilnica de ulei este de 25-45 de grame, adica 2-4 linguri pe zi, ce se pot consuma ca atare sau in amestecuri alimentare.”
Citeste si Revista Felicia!
Foto: fitnessavenue.net