CulTour 2022: Cum putem ține sub control mâncatul compulsiv. Specialiștii oferă cele mai importante sfaturi

Publicat pe 21.04.2022 la 09:53 Actualizat pe 21.04.2022 la 17:56

Specialiștii CulTour 2022 ne ajută să ținem sub control mâncatul compulsiv și ne oferă sfaturi utile pentru o viață sănătoasă și împlinită.

Laura Ene vorbește cu Alexandra Gherman în cadrul CulTour 2022

Laura Ene în cadrul CulTour 2022

Happy Channel

În ediția de astăzi, specialiștii CulTour 2022 oferă sfaturi importante pentru a reuși să ne controlăm dependențele alimentare. Acestea pot ajunge să ne controleze viața dacă nu știm cu exactitate cum să le eliminăm.

În ciuda educației alimentare din copilărie, ne putem schimba obiceiurile cu ajutorul disciplinei și a puterii.

Cum putem ține sub control mâncatul compulsiv

Pentru a reuși să ținem mâncatul compulsiv sub control trebuie să știm că există anumite metode eficiente prin care putem face acest lucru. În ciuda faptului că am fost educați cu anumite alimente, pe măsură ce ne maturizăm putem să ne reeducăm dacă într-adevăr dorim acest lucru. Conform specialiștilor, este în natura noastră să poftim alimentele care ne sunt interzise.

“Este firesc să mâncăm ceva dulce, un tort. Partea de dependență de mâncare este inevitabilă. De mâncare suntem dependenți pentru a respira. Poftele trebuie făcute, dar cu măsura potrivită. Chiar dacă ne dezechilibrăm într-o anumită zi, important este ca a doua, a treia zi să fii puțin mai atent cu alimentația ta. Foarte multe persoane când intră la o dietă privesc în alb și negru.”, spune Laura Ene, doctor nutriționist și diabetolog.

Atunci când ne dezechilibrăm și uităm de dietele pe care le-am încercat, conform specialiștilor intrăm în zona de hiper alimentație.

Citește și: Sore, povești despre experiența Dancing on Ice România. Cum reușește artista să îmbine utilul cu plăcutul

“Suntem obișnuiți de mici cu gustul dulce, gras. Laptele matern are aceeași compoziție, mâncarea vine la pachet cu siguranța, cu dragoste. Este greu să detașezi aceste sentimente de mâncatul nesănătos. Nu trebuie să elimini pofta, ci cum să-nveți să controlezi, cu măsura potrivită. Nu este despre a-ți refuza alimente, ci să integrezi în viața de zi cu zi.”, completează Laura Ene. Aceasta spune că mintea noastră este păcălită întotdeauna de simțuri, asta pentru că doar dacă vedem imaginea unui aliment, ni-l putem dori fără un motiv anume.

Laura Ene, doctor nutritionist și diabetolog, despre dependența de mâncare

Conform specialiștilor, mintea noastră este impresionată de marketingul oferit cu ajutorul reclamelor de pe micile ecrane.

“Marketingul impresionează simțurile noastre, declanșează primul pas către acest mâncat senzorial. Din mâncatul senzorial poate deveni compulsiv, asta dacă ai restricții alimentare mari, dacă îți lipsesc vitamine și minerale. “, completează specialistul.

Ca orice subtanță care creează dependență, glutamatul este încadrat în aceeași situație. Toate acestea descarcă hormonii fericirii, dopamină și serotonină. Cu cât mâncăm mai mult, cu atât ne dorim mai mult. Se pare că din fericire, putem păcăli pofta de ciocolată neagră, fructe, iar pofta de ronțit poate fi reflată cu legume crude. Ronțăitul descarcă edorfine, iar poftele nu trec de la sine.

Citește și: Cum putem preveni și combate efectul de burnout, epuizarea corpului și a psihicului

O dietă sănătoasă și o viață echilibrată ne pot ajuta cu siguranță, iar specialiștii spun că o bună motivație ne poate face să ne continuăm planurile de a avea un trup de invidiat. Dietele stricte nu au reprezentat niciodată cheia succesului, asta pentru că atunci când există extreme nu se poate realiza un plan pe termen lung. De asemenea, dacă dorim să continuăm cu anumite planuri alimentare, este indicat să consultăm și specialiști în domeniu.

În articolul

CulTour 2022: Cum putem ține sub control mâncatul compulsiv. Specialiștii oferă cele mai importante sfaturi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x