CulTour 2022: Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu vorbesc despre provocările construirii unui spital ca în afară

Publicat pe 25.01.2022 la 11:48 Actualizat pe 25.01.2022 la 18:09

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu vorbesc la CulTour 2022 despre provocările construirii unui spital ca în afară și ce înseamnă să te lupți cu morile de vânt, atunci când îți dorești o schimbare cu adevărat.

Oana Gheorghiu este îmbrăcată într-o bluză albastră și stă lângă prietena sa, Carmen Uscatu

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu vorbesc despre provocările construirii unui spital ca în afară

Happy Channel

“Astăzi stăm de vorbă în continuare cu fondatoarele asociației Dăruiește Viață. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu și-au dedicat ultimii 10 ani din viața lor unora dintre cele mai importante proiecte din domeniul sănătății din România la ora actuală.”, începe Vlad Gherman emisiunea CulTour de astăzi.

“Cu siguranță ați auzit de proiectul “Noi facem un spital”, primul spital de oncologie pediatrică, unde copiii din România cu boli grave vor putea primi aceeași îngrijire de care se bucură și cei din Occident.”, spune Criss.

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu vorbesc despre provocările construirii unui spital ca în afară

“Pe lângă acest proiect imens încă în derulare, asociația a reușit să construiască două spitale modulare pentru pacienții cu COVID-19 și a ajutat peste 100 de spitale din țară, fie cu echipamente de protecție și aparatură medicală, fie construind laboratoare, camere sterile sau renovând secții ATI.”, spune și Vlad.

„Până acum, exclusiv din donații, fără niciun fel de ajutor din partea statului s-au strâns peste 45 de milioane de euro, cu ajutorul a peste 350 de mii de donatori persoane fizice și peste 4 mii de companii.”, continuă Criss.

“Ce le motivează în lupta pentru viață și cum au ajuns să inspire atâția oameni să facă bine, ne spun chiar acum Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu.”, prezintă invitatele de astăzi Vlad Gherman.

Alexandra – “Ce însemnă mai exact tratament ca în afară?”

Oana Gheorghiu – „Înseamnă o altfel de abordare, pentru că ne propunem de la acest proiect nu doar să construim frumos, înseamnă să avem și o altă abordare a pacientului. Încercăm și lucrăm în acest moment la o master plan și la un nou concept pentru spital pe care vrem să-l propunem Ministerului Sănătății, Parlamentului, Guvernului, astfel încât copilul când are o problemă să se adreseze unei echipe medicale.

Este un concept care se află și în afară, sunt spitale pe centre, pe centre de boală, totul să se învîrtă așa cum se vorbește deja în România, în jurul pacientului, dar doar se vorbește, nu se și întâmplă. Ce ne dorim noi de la acest spital, este ca părintele să nu se mai gândească cum să plece din țară pentru a rezolva problemele medicale ale copiilor.

Să se gândească că există aici în România un loc în care are siguranța că va avea tratamentul de care are nevoie copilul și că nu există diferențe față de ce s-ar putea întâmpla afară. Știm că nu se va întâmpla peste noapte și oamenii vor avea și au așteptări de la acest spital, numai că lucrurile astea se vor întâmpla în timp și cu efortul nostru al tuturor, al societății și cu contribuția, în sfârșit, a statului român. Contribuție care ar însemna să ne lase să testăm acest nou mod de a aborda pacientul .Cam asta ne dorim, că până acum ajutor n-am primit de la statul român.”

Alexandra – “Ce ați spune că v-a motivat cel mai mult în momentele dificile, care îmi închipui că au fost tone, să nu renunțați, să mergeți mai departe?”

Carmen Uscatu – “Noi am fost o generație care a crescut pe negativ și pe motivarea asta care nu vine din ceva bun ci din ceva rău, să nu ajungi așa. Să eviți și mai ales ne motivează atunci când oamenii și sunt destui, sunt cei care îți spun că nu se poate.

Asta ne motivează, nu știu care este resortul din spate. Oamenii vin cu atâta încredere și noi simțim presiune. Oamenii își dau banii din impozite și ar trebui să le pese mai mult, politicienilor. Cred că acest proiect este o presiune pentru ei. Creează această presiune asupra politicienilor care nu-și vor mai permite să facă lucrurile de mântuială. Cred că le-am pus o oglindă cu acest proiect. Singura noastră șansă este să ne unim cu toții, să facem proiectul să funcționeze. Sistemul medical românesc are nevoie de o schimbare, funcționăm după sisteme vechi. A trebuit să mergem pe sârmă, să facem investiții mai mari, dar să și respectăm normele românești.”

În articolul

CulTour 2022: Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu vorbesc despre provocările construirii unui spital ca în afară

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină
a1.ro
Femeia care s-a căsătorit cu un iubit virtual. L-a creat cu ajutorul inteligenței artificiale și spune că este însărcinată 
HelloTaste.ro
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
Catine
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
useit.ro
Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România
as.ro
Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record
MediCOOL
Cele mai populare diete alimentare: informații și recomandări
Spynews
Ce salariu primește un profesor care predă la o școală privată în România! Peste 500 de posturi sunt libere din luna martie
x