CulTour 2022: Povestea asociației Dăruiește Viață. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, despre visul devenit realitate
Publicat pe 18.01.2022 la 11:05 Actualizat pe 18.01.2022 la 18:15
Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu vorbesc la CulTour 2022 despre începuturile asociației Dăruiește Viață. Care a fost visul care s-a transformat până la urmă în realitate.
“Astăzi avem onoarea de a le avea alături de noi pe fondatoarele asociației Dăruiește Viață. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu și-au dedicat ultimii zece ani din viață unora dintre cele mai importante proiecte din domeniul sănătății din România la ora actuală.”, începe Vlad Gherman emisiunea CulTour de astăzi.
“Cu siguranță ați auzit de proiectul Noi facem un spital, primul spital de oncologie pediatrică, unde copiii din România cu boli grave vor putea primi aceeași îngrijire de care se bucură cei din Occident.”, continuă Cristina Ciobănașu.
Povestea asociației Dăruiește Viață, cu Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu
“Pe lângă acest proiect imens încă în derulare, asociația a reușit să construiască două spitale modulare pentru pacienții cu COVID-19 și a ajutat peste 100 de spitale din țară, fie cu echipamente de protecție și aparatură medicală, fie construind laboratoare, camere sterile sau renovând secții ATI.”, spune Vlad.
“Până acum, exclusiv din donații, fără niciun fel de ajutor din partea statului, s-au strâns peste 45 de milioane de EURO cu ajutorul a peste 350 de mii de donatori, persoane fizice și peste 4 mii de companii.”, continuă prezentarea Criss.
“Cum a luat naștere asociația, ce le motivează în lupta pentru viață și cum au ajuns să inspire atâția oameni să facă bine, ne spun chiar acum Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu.”, introduce Vlad Gherman invitatele de astăzi de la CulTour 2022.
“Cum a început prietenia voastră?”, întreabă Alexandra Gherman.
“Prin intermediul copiilor noștri, ei ne-au unit, fiind de aceeași vârstă. Oana s-a mutat în blocul în care stăteam cu chirie și m-a deranjat cu un zgomot de bormașină. Au fost niște oameni cu bun simț pentru că aveau un program după care lucrau.”, spune amuzată Carmen Uscatu.
“Copiii noștri erau foarte mici când ne-am mutat. Alex, băiatul meu avea 8 luni și Alexia avea 5 luni, deci diferențe foarte mici. Aveam preocupări comune, sâmbăta mergeam în parc și așteptam să adoarmă copiii.”, povestește Oana Gheorghiu.
“Cum a luat naștere asociația Dăruiește Viață?”, întreabă Alexandra Gherman.
“Ca și prietenia, a început de la sine. Am primit un mail de la o doamnă care avea nevoie de foarte mulți bani pentru copilul ei. Noi am început să vorbim, de ce nu finanțează statul român...Era vorba de un copil de 17 ani și am început o bătălie cu statul român, să aflăm de ce nu finanțează și după 5 săptămâno de zbatere, inclusiv un protest în fața Guvernului, am reușit să obținem pentru el și pentru alți tineri, finanțare pentru operația din străinătate.
Atunci am înțeles că noi, cetățenii, avem foarte multă putere dar nu prea ne știm drepturile și nnu ne folosim de ele. La acel moment a venit Paula Herlo și a realizat reportajul și apoi am primit 300 de mailuri și ne-am gândit să facem un ONG.”, spune Oana Gheorghiu.
“Dincolo de aceste cifre, este impactul pe care vrem să-l creem prin proiectele noastre. Bani dăm și din impozite și nu vedem impactul pe care noi ni-l dorim, proiectele noastre generează un impact și cred că asta este foarte important, ca noi să mergem înainte și să avem energia să o facem. Îți iei energia din acest impact.”, spune Carmen Uscatu.