De ce e haos în traficul din România? ”Mulți dintre șoferi nici nu conștientizează că sunt agresivi în trafic”
Publicat pe 30.11.2017 la 09:47 Actualizat pe 30.11.2017 la 10:58
Printre principalele cauze ale producerii unui accident se află agresivitatea la volan, spun statisticile. Pe lângă oboseală, neatenţie, consum de alcool sau lipsa de experienţă, agresivitatea la volan creşte semnificativ riscul producerii de accidente rutiere.
Un studiu efectuat inclusiv în România a demonstrat că agresivitatea şoferilor la volan este strâns legată de modul în care se comportă ceilalţi participanţi la trafic: peste jumătate dintre şoferi au recunoscut că au tendinţa de a deveni agresivi dacă sunt provocaţi şi iritaţi de alţi şoferi.
Cum le putem ține piept șoferilor agresivi, care sunt multiplele forme de agresivitate la bolan, a explicat Emil Gâtej, doctor în psihologie și psihoterapeut, într-un interviu acordat emisiunii Happy Night, difuzată de postul Happy Channel, de luni până vineri, de la ora 22.30.
Dar ce înseamnă agresivitatea la volan? Să îi înjuri pe ceilalți participanți la trafic, să depășești riscant, să bruschezi pe cineva, să conduci ca un nebun. Toate astea și mai mult de atât.
”Agresivitatea la volan începe pintr-o atitudine interioară a șoferului, o ostilitate față de ceilalți, are senzația că el trebuie să ajunge primul. Este o regresie emoțională, ca la jocul de mașinuțe, din copilărie, ne comportăm ca niște copii care vor să ajungă primii. Următorul pas după ostilitate este furia. Adică deja sunt capabil să fac lucruril accelerez, îi împing pe alții de la spate. La Academia Titi Aur am făcut un studiu recent care arată că tinerii șoferi din România au nu numai mai multe comportamente agresive decât declară în scris, cel mai ciudat e că nici nu conștientizează că sunt agresivi în trafic. De exemplu, ei consideră că e normal să dai flashuri pe banda a doua de pe autostradă, pe motiv că de ce merge cineva încet pe acea bandă”, a explicat Emil Gâtej la Happy Night.
Cum se mai manivestă agresivirtatea la volan și ce explicțaii oferă psihoterapeutul Emil Gâtej poți afla din clipul de mai jos.