10 filme pe care trebuie sa le vezi

Publicat pe 16.03.2013 la 11:12 Actualizat pe 16.03.2013 la 11:18

Inchisoarea ingerilor (1994)

Este povestea unui om care e acuzat pe nedrept de uciderea sotiei si amantului acesteia si condamnat la inchisoare pe viata. Tim Robbins face rolul ‘criminalului’ tacut, ganditor. In inchisoare gaseste un nou prieten, pe Morgan Freeman, un “lup batran” care pare ca stie tot dar mai are multe de invatat.

Inchisoarea ajunge sa fie prezentata ca un loc oarecare, cu oameni buni si rai, un loc cu care te obisnuiesti, locul care devine “acasa” pentru unii din ei.

Regia: Frank Darabont

Cu: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler

Pulp Fiction (1994)

In regia lui Quentin Tarantino, filmul este cunoscut pentru dialogul sau spumos, combinatia ironica de umor si violenta dar si pentru firul narativ. A fost nominalizat la sapte premii Oscar, printre care pentru cel mai bun film. A castigat de asemenea premiul Palme d'Or la editia din 1994 a festivalului de la CannesFilmul a reimprospatat cariera actorului principal John Travolta, care a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, nominalizari primind si Samuel L. Jackson si Uma Thurman.

Pulp Fiction prezinta intersectarea mai multor povesti din care nu lipsesc mafioti, criminali marunti si o valiza misterioasa. O durata considerabila din film este dedicata conversatiilor si monologurilor care arata umorul dar si perspectivele asupra vietii ale personajelor. Subiectul, ca si alte filme ale lui Tarantino, nu este prezentat in ordine cronologica.

Considerat de unii critici o comedie neagra, filmul este adesea etichetat ca un "neo-noir". Extrem de influent si in alte mijloace media, Pulp Fiction este vazut ca o principala sursa de inspiratie pentru filme care i-au urmat si care au adoptat diverse elemente din stilul sau.

Regia: Quentin Tarantino

Cu: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, Bruce Willis

Culoarul mortii (1999)

“The Green Mile” este o adaptare pentru marele ecran a celebrului roman- foileton al lui Stephen King, publicat in 1996. Actiunea se petrece in anul 1935, in sectorul condamnatilor la moarte al unei inchisori din sudul Statelor Unite si dezvolta povestea uimitoare a unui gardian despre relatia neobisnuita ce se infiripa intre acesta si unul dintre condamnati, posesor al unui har magic, pe cat de misterios, pe atat de miraculos.

Tom Hanks, interpreteaza rolul lui Paul Edgecomb, gardianul sef care relateaza o intamplare mistica de pe vremea cand lucra in penitenciarul Cold Mountain si avea sub supraveghere un grup de criminali condamnati la moarte pe scaunul electric.

Cu: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse, Bonnie Hunt

Societatea poetilor disparuti (1989)

La sfarsitul anilor ’50, intr-o scoala de elita din New England un profesor de literatura non-conformist (Robin Williams) isi invata elevii sa se abata de la litera cartii si sa dea frau liber pasiunilor.

Timorati si obisnuiti sa respecte regulile rigide care le ordoneaza viata la scoala si acasa, baietii sunt reticenti la cerintele acestui profesor excentric care ii impinge sa rupa din manuale paginile cu comentarii stupide sau sa se urce pe banci ca sa priveasca viata din alt unghi...

Incetul cu incetul insa, se lasa insa sedusi de stilul si invataturile lui: „Traieste clipa! Traieste ziua! Traieste o viata extraordinara!”, prinzand curaj sa se exprime liber si sa isi urmeze visurile. Una dintre pasiunile lor e desigur poezia si astfel descopera ca profesorul lor, care in adolescenta invatase la aceeasi scoala, facuse parte din Cercul poetilor disparuti, un cenaclu misterios format din elevi indrazneti, care se reuneau intr-un fel de grota din apropierea scolii si citeau poezie - a lor sau a marilor disparuti.

Baietii capata mai multa indrazneala, dar viata si libertatea din afara orelor de literatura se dovedesc a nu fi chiar atat de usor de cucerit. In urma neintelegerilor cu un tata autoritar si inflexibil, unul dintre baieti se sinucide, iar profesorul e gasit tap ispasitor si dat afara.

Inainte ca vechea ordine si disciplina sa se reinstaureze la orele de literatura, baietii isi iau un mut si emotionant la revedere de la profesorul pe care il considera pedepsit pe nedrept. Din aceasta intalnire, profesorul si elevii raman cu o lectie de viata invatata, dar si cu o amintire tandra care ii va ajuta sa-si aline durerea pe care o aduce intotdeauna pierderea inocentei.

Regia: Peter Weir

Cu: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke, Josh Charles

Gladiatorul (2000)

Au trecut patru decade de cand carele de lupta alergau si sabiile straluceau pe marele ecran in drame epice despre timpurile trecute.

Avem in acest film bataliile glorioase din vremea romanilor intr-o poveste impetuoasa despre curaj si revansa. Marele general roman Maximus a condus din nou legiunile spre victorie pe campul de lupta.

Odata terminat razboiul, Maximus se gandeste sa se intoarca acasa, la sotia si la fiul sau. Cu toate acestea, muribundul imparat Marcus Aurelius mai are inca o sarcina pentru general: sa-i transmita puterea.

Invidios pe Maximus, Commodus ordona executia sa si a familie sale. Scapand de la moarte, Maximus ajunge sclav si este antrenat ca gladiator in arena in care incepe sa-i creasca faima. Vine la Roma cu intentia de a razbuna uciderea sotiei si a fiului sau ucigandu-l la randul sau pe noul imparatul Commodus. Maximus a invatat ca singura putere mai mare decat cea a regelui este vointa poporului si stie ca se poate revansa doar daca ajunge cel mai mare erou al imperiului.

Regia: Ridley Scott

Cu: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed

Fargo (1996)

Jerry Lundegaard, un vanzator de masini ratat, a carui nevoie disperata de bani il determina sa angajeze doi criminali profesionisti care sa-i rapeasca sotia. Jerry se gandeste ca socrul lui va plati rascumpararea ceruta. Lucrurile o iau razna, iar planul lui Jerry se duce de rapa cand doi turisti nevinovati sunt ucisi.

Regia: Joel Coen

Cu: William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare

Sala de lupte (1999)

Fara bani, cu o slujba monotona si stresanta, cu fiecare noua zi la fel ca cea de ieri, un tanar traieste fara speranta de mai bine si fara idealuri. In viata lui apare cineva care il invata sa se miste si sa traiasca liber. Devine membru al unui club unde invata sa se bata, inlocuind, pentru a-si dovedi puterea, amorteala spiritului cu agresivitatea. Insa intelege curand ca nu acesta e raspunsul.

Un insomniac devenit o veritabila bomba cu ceas si un comis-voiajor alunecos canalizeaza agresivitatea masculina primara intr-o forma noua si socanta de terapie.

Regia: David Fincher

Cu: Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter, Meat Loaf

Lista lui Schindler (1993)

O capodopera cinematografica, castigatoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor, a cucerit atat criticii de arta cat si publicul. Filmul prezinta o poveste adevarata a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat si un profitor, dar care reuseste sa salveze vietile a mai bine de 1100 de evrei in timpul Holocastului. Este o marturie emotionanta despre ororile razboiului si despre alterarea caracterelor umane in timp de razboi. Razboiul este placa turnanta in jurul careia se desfasoara actiunea si intriga filmului, reprezentand o cale de mantuire pentru unii si condamnare pentru altii.

Regia: Steven Spielberg

Cu: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Caroline Goodall

Pianistul (2002)

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevarata a unui stralucit pianist polonez, care, datorita originii sale evreiesti este fortat ca pe timpul ocupatiei naziste a Poloniei sa duca o viata de fugar, pentru a scapa de deportare.

Szpilmann reuseste sa fuga din ghetoul din Varsovia si isi va petrece ani buni ascunzandu-se printre ruinele orasului. Salvarea ii vine de la un ofiter german, care il va ajuta sa supravietuiasca.

Regia: Roman Polanski

Cu: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Emilia Fox

Eskiya

Este vorba despre aventurile celebrului banit Baran ce incearca sa scape din inchisoare. Dupa 35 de ani de puscaria...

Regia: Yavuz Turgul

Cu: Sener Sen, Ugur Yücel, Sermin Hürmeric, Yesim Salkim

În articolul

10 filme pe care trebuie sa le vezi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x