Apa potabila din casa: de la robinet sau din surse alternative?
Publicat pe 11.06.2011 la 17:34
Apa, fara de care nu putem supravietui mai mult de cateva zile, poate deveni, daca nu avem grija, un dusman redutabil. Consumam apa potabila de la robinetele din casa sau cautam alte solutii?
Pentru a ajunge la noi in pahar, apa are de strabatut un drum foarte lung, traversand nenumarate tevi si umpland bazine si lacuri. Numai ca in ultima vreme nivelul din ce in ce mai mare al poluarii reclama tratarea apei cu diferite substante care ii altereaza puritatea si pot dauna sanatatii.
Bidoane cu dispenser
Exista foarte multe persoane care nu folosesc pentru baut si gatit apa de la robinet, ci doar apa imbuteliata, din comert. Desigur, este o solutie, dar destul de costisitoare si presupune efortul de a transporta de la magazin zeci de litri de apa pe luna.
O alta solutie des intalnita sunt bidoanele de 10, 20 sau 30 de litri cu apa, care se asaza intr-un suport cu robinet. Acest tip de dispenser, des intalnit in birouri, sedii de autoritati locale, farmacii, are trei avantaje: beneficiezi de transport la domiciliu odata ce ai contractat serviciul, butoaiele cu apa fiind aduse de furnizor sigilate, instalatia este igienizata periodic, iar cele mai multe dispozitive sunt prevazute cu doua robinete, unul de apa calda si unul de apa rece. Vara, cand apa rece este la mare cautare, si iarna cand un ceai fierbinte ne poate dezmorti, acest dispenser se dovedeste foarte util.
Filtre de apa
O alta solutie ar fi instalarea unui filtru de apa pe teava care alimenteaza apartamentul cu apa. Acest filtru, care se inlocuieste periodic, are calitatea de a retine impuritatile din apa intocmai ca si o sita deasa. Producatorii sustin ca acest filtru, denumit filtru profesional multistadic, compus dintr-o coloana ceramica argintata la interior, carbune activ, schimbatori de ioni si rasina penta iodata, este eficient in obtinerea unei ape curate chiar si daca sursa este foarte poluata, cu tevile vechi si deteriorate.
Un alt tip de filtru este cel care foloseste o sursa de unde ultraviolete in distrugerea bacteriilor si virusurilor existente in apa.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: omarab.com