Aparate electrice de incalzire pentru casa ta

Publicat pe 14.01.2011 la 19:43

Se stie ca energia electrica este mai scumpa decat alte tipuri de energie conventionala. Totusi, este foarte usor accesibila, iar utilizarea ei nu presupune riscuri de asfixiere cu monoxid de carbon, nu necesita cos de fum si nici spatiu dedicat unei centrale termice, bransamentul fiind usor de realizat.

In plus, aparatele electrice pentru incalzire sunt foarte silentioase. In alta ordine de idei, utilizarea incalzitoarelor electrice salveaza foarte mult din cheltuielile de instalare, precum si pe cele de exploatare.

Mai mult decat atat, avem garantia ca o asemenea instalatie este ecologica si sigura. Incalzirea electrica este utilizata frecvent ca sursa de caldura pentru incinte unde nu exista gaz sau pentru spatii incalzite ocazional sau cu necesar de incalzire redus precum casele de vacanta sau mici spatii comerciale.

De asemenea, ea poate fi utilizata acolo unde montarea unui cos de fum este imposibila, cum este cazul cladirilor istorice, ca sursa alternativa ori, suplimentara de caldura cu alte sisteme clasice, in mod special cele pe baza de combustibil solid.

La fel de utile sunt si pentru acoperirea varfurilor de sarcina sau cand necesarul de caldura este redus si utilizarea celorlalte sisteme este ineficienta sau cum se intampla primavara si toamna.

Se poate instala cu succes o microcentrala electrica impreuna cu o pompa de caldura sau o instalatie solara, a caror functionare este limitata la temperaturi externe scazute sau impreuna cu un semineu sau soba cu schimbator de la temperaturi externe scazute ori impreuna cu un semineu sau soba cu schimbator de caldura intern.

In anumite situatii se interzice prin standarde folosirea dispozitivelor cu flacara, de exemplu in locatiile in care sunt manevrate materiale inflamabile, caz in care incalzirea electrica este solutia ideala.

Instalarea in baie

Din cauza umiditatii, baia genereaza cele mai mari riscuri de electrocutare. Din acest motiv trebuie cunoscute cateva reguli simple si precise. Nici un aparat electric nu va fi amplasat in zona cazii si a dusului. In restul spatiului instalati numai aparate de incalzire cu urmatoarele insemne: CLASA II, IPX1, IPX4, IPX7.

Principii de functionare si alegerea radiatorului

Panorile radiante constau intr-o rezistenta electrica integrata la suprafata unei placi din aluminiu care incalzeste pe rand peretii, mobila si aerul din incapere. Montajul se face rapid si puteti alege dintr-o mare varietate de modele.

Temperatura in camera este omogena, diferentele de temperatura dintre pereti si aer fiind mici. Senzatia de caldura este mult mai placuta decat in cazul convectoarelor. Functionarea este comandata de un termostat mecanic sau electronic.

Temperatura este ridicata rapid, iar atmosfera nu se usuca. Pe de alta parte, panourile radiante nu prezinta inertie, ceea ce inseamna ca atunci cand termostatul intrerupe alimentarea temperatura incepe sa scada.

Un principiu de functionare asemanator il au si convectoarele. Rezistenta electrica plasata in partea de jos a aparatului incalzeste aerul care circula in incapere. Functionarea este comandata de un termostat mecanic sau electronic. Preturile de achizitie sunt mici, iar instalarea se face usor.

Ca si in cazul panourilor, temperatura din incapere creste rapid o data ce convectorul este pornit. Dezavantajele sunt ca usuca atmosfera, carbonizeaza praful pe rezistenta ceea ce duce la innegrirea peretilor in timp. De asemenea, caldura este repartizata inegal si nu prezinta inertie termica.

Printre cele mai eficiente incalzitoare electrice se numara radiatoarele cu inertie. Partile sale incalzitoare permit restituirea caldurii si dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica si fiind cald in permanenta, atenueaza senzatia de frig.

Dupa mediul acumulatorului de caldura, distingem trei tipuri de raditoare:

- cu rezistenta plasata intr-un aliaj din aluminiu cu suprafata mare de emisie, care da o caldura placuta;

- cu rezistenta electrica plasata intr-un lichid;

- cu rezistenta uscata plasata intr-un material masiv, de obicei fonta sau ceramica.

In cazul tuturor modelelor montarea se face usor, iar confortul termic oferit este foarte asemanator cu cel creat de incalzirea centrala.

Repartizarea caldurii in camera este excelenta, atmosfera nu se usuca, iar datorita inertiei sale temperatura se mentine constanta atunci cand termostatul intrerupe alimentarea. Comparativ cu panourile radiante si convectoarele, dezavantajul radiatoarelor cu inertie este ca in incapere ridicarea temperaturii se face lent.

Citeste si Jurnalul National

Foto: kickrs.com

În articolul

Aparate electrice de incalzire pentru casa ta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Imagini emoționante cu întoarcerea Irinei Fodor din Asia Express. Cum a surprins-o Răzvan Fodor acasă: „După 62 de zile”
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x