Aparate electrice de incalzire pentru casa ta

Publicat pe 14.01.2011 la 19:43

Se stie ca energia electrica este mai scumpa decat alte tipuri de energie conventionala. Totusi, este foarte usor accesibila, iar utilizarea ei nu presupune riscuri de asfixiere cu monoxid de carbon, nu necesita cos de fum si nici spatiu dedicat unei centrale termice, bransamentul fiind usor de realizat.

In plus, aparatele electrice pentru incalzire sunt foarte silentioase. In alta ordine de idei, utilizarea incalzitoarelor electrice salveaza foarte mult din cheltuielile de instalare, precum si pe cele de exploatare.

Mai mult decat atat, avem garantia ca o asemenea instalatie este ecologica si sigura. Incalzirea electrica este utilizata frecvent ca sursa de caldura pentru incinte unde nu exista gaz sau pentru spatii incalzite ocazional sau cu necesar de incalzire redus precum casele de vacanta sau mici spatii comerciale.

De asemenea, ea poate fi utilizata acolo unde montarea unui cos de fum este imposibila, cum este cazul cladirilor istorice, ca sursa alternativa ori, suplimentara de caldura cu alte sisteme clasice, in mod special cele pe baza de combustibil solid.

La fel de utile sunt si pentru acoperirea varfurilor de sarcina sau cand necesarul de caldura este redus si utilizarea celorlalte sisteme este ineficienta sau cum se intampla primavara si toamna.

Se poate instala cu succes o microcentrala electrica impreuna cu o pompa de caldura sau o instalatie solara, a caror functionare este limitata la temperaturi externe scazute sau impreuna cu un semineu sau soba cu schimbator de la temperaturi externe scazute ori impreuna cu un semineu sau soba cu schimbator de caldura intern.

In anumite situatii se interzice prin standarde folosirea dispozitivelor cu flacara, de exemplu in locatiile in care sunt manevrate materiale inflamabile, caz in care incalzirea electrica este solutia ideala.

Instalarea in baie

Din cauza umiditatii, baia genereaza cele mai mari riscuri de electrocutare. Din acest motiv trebuie cunoscute cateva reguli simple si precise. Nici un aparat electric nu va fi amplasat in zona cazii si a dusului. In restul spatiului instalati numai aparate de incalzire cu urmatoarele insemne: CLASA II, IPX1, IPX4, IPX7.

Principii de functionare si alegerea radiatorului

Panorile radiante constau intr-o rezistenta electrica integrata la suprafata unei placi din aluminiu care incalzeste pe rand peretii, mobila si aerul din incapere. Montajul se face rapid si puteti alege dintr-o mare varietate de modele.

Temperatura in camera este omogena, diferentele de temperatura dintre pereti si aer fiind mici. Senzatia de caldura este mult mai placuta decat in cazul convectoarelor. Functionarea este comandata de un termostat mecanic sau electronic.

Temperatura este ridicata rapid, iar atmosfera nu se usuca. Pe de alta parte, panourile radiante nu prezinta inertie, ceea ce inseamna ca atunci cand termostatul intrerupe alimentarea temperatura incepe sa scada.

Un principiu de functionare asemanator il au si convectoarele. Rezistenta electrica plasata in partea de jos a aparatului incalzeste aerul care circula in incapere. Functionarea este comandata de un termostat mecanic sau electronic. Preturile de achizitie sunt mici, iar instalarea se face usor.

Ca si in cazul panourilor, temperatura din incapere creste rapid o data ce convectorul este pornit. Dezavantajele sunt ca usuca atmosfera, carbonizeaza praful pe rezistenta ceea ce duce la innegrirea peretilor in timp. De asemenea, caldura este repartizata inegal si nu prezinta inertie termica.

Printre cele mai eficiente incalzitoare electrice se numara radiatoarele cu inertie. Partile sale incalzitoare permit restituirea caldurii si dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica si fiind cald in permanenta, atenueaza senzatia de frig.

Dupa mediul acumulatorului de caldura, distingem trei tipuri de raditoare:

- cu rezistenta plasata intr-un aliaj din aluminiu cu suprafata mare de emisie, care da o caldura placuta;

- cu rezistenta electrica plasata intr-un lichid;

- cu rezistenta uscata plasata intr-un material masiv, de obicei fonta sau ceramica.

In cazul tuturor modelelor montarea se face usor, iar confortul termic oferit este foarte asemanator cu cel creat de incalzirea centrala.

Repartizarea caldurii in camera este excelenta, atmosfera nu se usuca, iar datorita inertiei sale temperatura se mentine constanta atunci cand termostatul intrerupe alimentarea. Comparativ cu panourile radiante si convectoarele, dezavantajul radiatoarelor cu inertie este ca in incapere ridicarea temperaturii se face lent.

Citeste si Jurnalul National

Foto: kickrs.com

În articolul

Aparate electrice de incalzire pentru casa ta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, străbătută de cele mai mici temperaturi din ultimii şapte ani. Urmează cea mai geroasă noapte, cu temperaturi de -25 de grade
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Femeia celebră de 75 de ani care arată ca o adolescentă, criticată dur după ultima apariţie: „Te-am văzut cum arăți în realitate”
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x