Babesioza - o afectiune letala ce poate fi prevenita

Publicat pe 28.03.2011 la 15:54 Actualizat pe 28.03.2011 la 16:04

Babesioza este o afectiune produsa de un parazit endoglobular, care traieste in interiorul celulelor rosii si este transmisa prin intermediul capuselor. Denumirea bolii deriva din numele savantului roman Victor Babes cel care a descoperit acest parazit, fiind recunoscuta si clasificata in anul 1900.

Capusele reprezinta gazde definitive si sunt rezervorul babesiilor in natura. In natura exista mai multe specii de babesii ce pot determina imbolnavirea tuturor mamiferelor. Omul se poate infecta si el prin intepatura capuselor care paraziteaza cainele.

Perioada dintre momentul infestatiei cu capuse si momentul aparitiei primelor simptome este cuprinsa intre una si patru saptamani.

Simptomele babesiozei


Oboseala, lipsa poftei de mancare, voma, diareea, urina inchisa la culoare, febra, si respiratia dificila sunt cele mai intalnite semne clinice in cazul infestarii cu babesia. In cazurile grave si avansate de boala apare icterul (mucoasele si pielea se ingalbenesc), iar moartea poate surveni la 4 - 11 zile de la imbolnavire.


In majoritatea cazurilor evolutia implica febra ce este cuprinsa intre 40- 41 grade Celsius. Boala se manifesta mai sever la cateii cu un sistem imunitar slabit. In forma cronica, evolutia se intinde pe parcursul a catorva saptamani, predominante fiind anemia si slabirea progresiva. In formele acute survine frecvent decesul animalelor netratate sau depistate tardiv.

Un diagnostic cert se pune numai cu ajutorul examinarii sangelui, caz in care se evidentiaza prezenta parazitului in hematii, dar si pe baza sindromului anemic. Reusita tratamentului este conditionata de rapiditatea cu care catelul este dus la cabinetul veterinar.


De aceea, daca observati la cainele dumneavoastra semnele descrise mai sus, este recomandat sa va prezentati de urgenta la medicul veterinar.

Astfel, se poate trage concluzia ca indicatia majora este reprezentata de prevenirea infestatiei cainelui cu capuse. Deparazitarea externa se recomanda a fi facuta lunar in anotimpurile calduroase, asigurandu-se astfel o eficacitate sporita. Pe piata romaneasca exista o gama larga de produse antiparazitare externe (spot-on), asa incat realizarea preventiei se afla la indemana oricarui proprietar.

Stire oferita de Petmart.ro

FOTO: Hepta

În articolul

Babesioza - o afectiune letala ce poate fi prevenita

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x