Babesioza - o afectiune letala ce poate fi prevenita

Publicat pe 28.03.2011 la 15:54 Actualizat pe 28.03.2011 la 16:04

Babesioza este o afectiune produsa de un parazit endoglobular, care traieste in interiorul celulelor rosii si este transmisa prin intermediul capuselor. Denumirea bolii deriva din numele savantului roman Victor Babes cel care a descoperit acest parazit, fiind recunoscuta si clasificata in anul 1900.

Capusele reprezinta gazde definitive si sunt rezervorul babesiilor in natura. In natura exista mai multe specii de babesii ce pot determina imbolnavirea tuturor mamiferelor. Omul se poate infecta si el prin intepatura capuselor care paraziteaza cainele.

Perioada dintre momentul infestatiei cu capuse si momentul aparitiei primelor simptome este cuprinsa intre una si patru saptamani.

Simptomele babesiozei


Oboseala, lipsa poftei de mancare, voma, diareea, urina inchisa la culoare, febra, si respiratia dificila sunt cele mai intalnite semne clinice in cazul infestarii cu babesia. In cazurile grave si avansate de boala apare icterul (mucoasele si pielea se ingalbenesc), iar moartea poate surveni la 4 - 11 zile de la imbolnavire.


In majoritatea cazurilor evolutia implica febra ce este cuprinsa intre 40- 41 grade Celsius. Boala se manifesta mai sever la cateii cu un sistem imunitar slabit. In forma cronica, evolutia se intinde pe parcursul a catorva saptamani, predominante fiind anemia si slabirea progresiva. In formele acute survine frecvent decesul animalelor netratate sau depistate tardiv.

Un diagnostic cert se pune numai cu ajutorul examinarii sangelui, caz in care se evidentiaza prezenta parazitului in hematii, dar si pe baza sindromului anemic. Reusita tratamentului este conditionata de rapiditatea cu care catelul este dus la cabinetul veterinar.


De aceea, daca observati la cainele dumneavoastra semnele descrise mai sus, este recomandat sa va prezentati de urgenta la medicul veterinar.

Astfel, se poate trage concluzia ca indicatia majora este reprezentata de prevenirea infestatiei cainelui cu capuse. Deparazitarea externa se recomanda a fi facuta lunar in anotimpurile calduroase, asigurandu-se astfel o eficacitate sporita. Pe piata romaneasca exista o gama larga de produse antiparazitare externe (spot-on), asa incat realizarea preventiei se afla la indemana oricarui proprietar.

Stire oferita de Petmart.ro

FOTO: Hepta

În articolul

Babesioza - o afectiune letala ce poate fi prevenita

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 9 aprilie 2025. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXCLUSIV. Victimele atacului cu acid sulfuric din Călărași, primele declaraţii: "Ne-am tăvălit pe asfalt"
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Covrigi cu susan. Delicii pentru micul dejun
Catine
Jennifer Lopez vine la București. Artista va concerta în România vara aceasta
useit.ro
Nintendo a dezvăluit data de lansare pentru consola Switch 2. Ce preț va avea
as.ro
„Cea mai bună zi”. Fiul lui Ion Ţiriac, fotografie rară alături de iubita lui. Copleşiţi de emoţie împreună
MediCOOL
Alimente care mențin sănătatea pielii. Ce poți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii după 40 de ani
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Tratamentul cu botox. Cum se realizează această procedură estetică
HelloTaste
Pogăcele cu leurdă și pătrunjel. Gustări fragede și aromate
close
x