Cainii europeni, stramosii lupilor negri
Publicat pe 16.09.2010 la 13:37 Actualizat pe 16.09.2010 la 13:49
Lupii negri din America de Nord au capatat aceasta culoare in urma imperecherii cu anumiti caini veniti din Europa odata cu primele migratii omenesti prin Stramtoarea Bering, dupa cum arata un studiu publicat in revista americana Science.
Potrivit AFP, cercetatorii de la Universitatea Calgary din Canada si de la Universitatea Standford din California au descoperit ca aparitia lupilor negri, care traiesc preponderent in America de Nord, a rezultat din contactul acestora cu cainii. Blana unui animal isi capata culoarea ca urmare a adaptarii la habitat si la selectia naturala, dar cercetatorii sunt de parere ca lupii negri din America sunt primul exemplu de modificare genetica la un animal salbatic, care a fost generata de cainii domesticiti de om.
Domesticirea cainilor de catre om le-a permis lupilor sa aiba o culoare inchisa, ce ar putea sa le devina utila acestor animale al caror habitat arctic se reduce treptat, ca urmare a incalzirii climatice. O culoare inchisa ii face pe lupi mai greu de observat in momentul in care vaneaza.
Culoarea lupilor variaza, de la negru la gri si chiar la alb, cum este cazul celor din tundra arctica inghetata, pe care culoarea deschisa ii ajuta la vanatul renilor. Cercetatorii sunt de parere ca studiul lor arata faptul ca lupii se adapteaza foarte repede la noul habitat, in care zapada devine tot mai rara, profitand de gena mostenita de la caini.
Mostenirea genetica ar fi putut avea loc acum cateva sute de ani, odata cu primele migratii ale europenilor ce erau insotiti de caini, sau acum 14.000 de ani, cand primii oameni au ajuns in America de Nord prin Stramtoarea Bering.
Foto: www.barkntalk.com