Canapeaua - un plus de stil si de confort in living

Publicat pe 30.08.2010 la 10:28 Actualizat pe 30.08.2010 la 10:49

In teorie, orice locuinta ar trebui sa reflecte personalitatea proprietarilor si sa se muleze perfect necesitatilor fiecarui locatar in parte. Piesele de mobilier si accesoriile trebuie alese cu grija, dupa mai multe criterii: culoare, dimensiunea spatiului, stil si, bineinteles, buget.

Deciziile sunt cu atat mai greu de luat, cu cat gama de oferte este extrem de diversificata, iar tendintele in designul de interior evolueaza cu o rapiditate naucitoare.

Daca dormitorul este spatiul intim al fiecaruia, livingul reprezinta cartea de vizita a unei locuinte, iar imaginea lui se contureaza de cele mai multe ori in jurul canapelei. In 2010, pe piata de profil s-au impus canapelele cu forme atipice, cu finisaje naturale, care permit configuratii multiple si ofera un plus de confort. La toate acestea se adauga tehnologiile de ultima ora care transforma canapeaua in cel mai recent aparut gadget.


PIESA DE REZISTENTA
Canapeaua este vazuta de Elena Oancea, partener Lemon Interior Design, ca "un must have al livingului, piesa fara de care totul pare protocolar. Este zona plina de familiaritate, zona de odihna si totodata cea care da caldura ambientului si personalitate, caci acolo tesem povesti si socializam. Cand pornesti sa cumperi o canapea, inarmat cu dimensiuni si cu imaginea a ceea ce exista deja, trebuie sa tii cont ca aceea trebuie sa aiba personalitate, sa iti ofere confort, sa impace nevoia de utilitate cu spatiul si bugetul".

O canapea de calitate se traduce prin materialele rezistente, cu proprietati ignifuge, usor de curatat, realizate in linii indraznete si usor de potrivit intr-un spatiu. Confortul este un alt aspect demn de luat in seama, insa difera in functie de preferintele si anatomia fiecaruia. "Vorbind strict de design, specialistii BoConcept, spun ca, de cele mai multe ori, canapeaua este piesa centrala a designului livingului, cea care atrage atentia prin rolul important, ca functiune, si in jurul careia se realizeaza de obicei intreaga amenajare."

Aveti de ales intre doua tipuri de canapele: fixe si extensibile. Acestea din urma sunt recomandate celor care pun accent pe functionalitatea sporita a acestui corp de mobilier. Majoritatea clientilor prefera insa canapelele fixe, care sunt mai comode si indeplinesc cele mai capricioase gusturi. In aceeasi categorie se inscriu si modelele care au incorporata tehnologie de ultima ora. Pe langa designul inedit, prin intermediul unor sisteme electrice, la anumite modele poate fi glisata partea de sezut, iar tetierele incorporate pot fi ajustate.



JOC DE FORME SI CULOARE

Ce solutie ar putea fi mai buna pentru eliminarea monotoniei in amenajarea unui spatiu, daca nu o combinatie cromatica inedita, alaturi de forme mai putin obisnuite? Acestea sunt, de fapt, o parte din caracteristicile definitorii pentru modelele de canapele propuse anul acesta de designeri. Se poarta tonurile de mov, lila, fucsia sau prune, aceasta din urma preferata nu doar pentru aspect, ci si pentru rezistenta la trafic, aspect apreciat indeosebi de persoanele care au copii. Din punct de vedere al culorii canapelei, designerii recomanda alegerea acesteia in contrast cu peretele pe care este asezata, dar in legatura cu celelalte obiecte din incapere.

Liniile indraznete si formele voluptoase au devenit si ele un reper al canapelelor "la moda". Indiferent ca vorbim de coltare, de chaiselongue, de canapele in forma de U ori de canapele normale, toate au in componenta lor perne voluminoase realizate din materiale cu densitati diferite, astfel incat sa se preteze pretentiilor fiecarui client in parte.
Forma clasica a canapelelor a cunoscut modificari, iar astazi pot avea in componenta module care permit crearea configuratiilor dupa forma spatiului. "Anul acesta se poarta canapelele modulare destinate mobilarii camerelor moderne, dar si spatiilor largi si aerisite. Un aspect de care trebuie sa tinem cont este echilibrul compozitional. O incapere prea incarcata sau mult prea modesta poate avea un impact hotarator asupra spatiului, asadar trebuie realizat un echilibru intre verticalitate si orizontalitate, lumina sau umbra, plin sau gol. Desi poate fi considerat de multi un accesoriu comun, impactul vizual creat de canapeaua modulara este mult mai intens si mai spectaculos", spune Loredana Preda, general manager la Galeriile Noblesse.


CONFORTUL, LA EL ACASA
Indiferent ca vorbim despre modele simple, viu colorate, cu imprimeuri si forme ciudate, clasice sau moderne, canapelele raman un accesoriu-cheie in orice living. Majoritatea modelelor existente pe piata reflecta o nota modernista in design cu detalii perfect conturate, functionalitate si stil, dar si un plus de confort. "Tendinta este de intoarcere la natura prin folosirea materialelor naturale pornind de la structura, pana la componentele pernelor si, cel mai important, a materialelor de finisare", spune Eliza Tatulescu, arhitect de interior la BoConcept. Pentru realizarea structurii canapelelor, lemnul este cel mai des folosit. Pernele pot fi din diferite materiale, desi in ultima vreme, in topul preferintelor cumparatorilor au fost polipropilena, spuma poliuretanica de diferite densitati sau puful de gasca. Pentru persoanele cu probleme ale coloanei vertebrale sunt recomandate canapelele mai rigide, cu sezut ingust sau din spuma cu memorie, care preia forma corpului. De asemenea, sunt indicate modelele cu spate reglabil in mai multe trepte.

In ceea ce priveste finisajele, gama este extrem de variata. Cele mai cautate se dovedesc a fi materialele textile, in timp ce pielea a ramas numai pe lista celor conservatori, care isi doresc living-uri exclusiviste, pentru care cuvantul de ordine este "eleganta". Datorita rezistentei in timp a pielii folosita ca element de finisaj, designerii o recomanda pentru stilul office si atentioneaza asupra faptului ca pe timpul verii pielea se lipeste de haine, iar iarna este rece si neplacuta la atingere.
Tot aici putem aminti si finisajele realizate manual. Cele mai apreciate, cu preturi pe masura, sunt lucraturile in lemn masiv, iar pentru cei carora le place opulenta, sunt disponibile piese cu detalii surprinzatoare, antichizate sau acoperite cu foita de aur.


Citeste Jurnalul National

În articolul

Canapeaua - un plus de stil si de confort in living

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x