Cat de mult trebuie sa ii dai sa manance cainelui tau?

Publicat pe 12.04.2011 la 15:43 Actualizat pe 12.04.2011 la 15:47

Este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care proprietarii o pun. Desi aceasta pare a fi o intrebare foarte simpla, de fapt exista unele circumstante unice, care fac ca raspunsul la aceasta intrebare sa fie dificil. Exista eforturi de a determina "o formula care sa se potriveasca tuturor”, care sa ne spuna cantitatea exacta de hrana ce trebuie administrata pentru toti cainii de o anumita greutate. Din pacate, aceste eforturi nu au fost incununate cu succes.


Anii de studiu nutritional au dus la elaborarea unor tabele estimative, de ghidare a cantitatii de hrana , prezente pe ambalajul fiecarui producator. Aici se regasesc cantitati recomandate tinandu-se cont de greutate, activitatea fizica si conditia fizica (subponderal, normal, supraponderal). Cu toate acestea, mentinerea greutatii corporale trebuie sa fie un proces periodic de ajustare a cantitatii de hrana. Aceste cantititati sunt estimative si ele trebuie adaptate fiecarui animal in parte.

Stire oferita de Petmart.ro

Beneficiile administrarii unei cantitati corecte de hrana se concretizeaza printr-o stare de sanatate corespunzatoare.

Cainii subponderali
au adesea un tonus muscular slab, vindecarea este intarziata, au pierderi de energie, tulburari metabolice si de reproducere. Cainii supraponderali (cea mai intalnita categorie) sufera de probleme articulare, o incidenta crescuta a bolilor metabolice (inclusiv diabet), afectiuni hepatice si probleme dermatologice. Ei pot avea, de asemenea, o speranta de viata mult scurtata.

Cum sa iti hranesti individual cainele

Primul lucru pe care il vei face este sa alegi alimentele. Hranirea cu un produs alimentar de proasta calitate nu este niciodata o idee buna. Aceasta de multe ori se dovedeste a fi dezechilibrata din punct de vedere nutritional. Totodata, este si mai scumpa din cauza cantitatilor mari, necesare pentru a indeplini cerintele nutritionale. De asemenea, probabilitatea sa creeze probleme digestive sau de comportament este crescuta.

Asadar, pentru a incepe, alege un produs alimentar de inalta calitate, tinand cont de recomandarile existente pe eticheta, pentru a obtine punctul referinta. Tine cont de nivelul de activitate al cainelui, de variabilele mediului (cainii tinuti in casa sau in curte), de varsta (adult, junior sau senior).

Cantareste cainele cel putin o data pe luna pentru a determina cantitatea de hrana optima. Daca este necesar, mareste sau micsoreaza cantitatea de alimente cu doua-cinci procente, pana cand cainele ramane la greutatea ideala.

Un truc la indemana pentru cantarire este cantarul de baie. In timp ce iti tii cainele in brate, te cantaresti si apoi repeti, dar fara a mai avea cainele in brate. Greutatea cainelui este cea reprezentata de diferenta dintre prima cantarire si cea de a doua.


FOTO: vnfpetfood.com

În articolul

Cat de mult trebuie sa ii dai sa manance cainelui tau?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum fura o grupare coletele din easybox-uri. A făcut pagubă de 80.000 de euro în opt luni
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x