Cum amenajezi camera unui adolescent
Publicat pe 27.03.2011 la 12:13 Actualizat pe 27.03.2011 la 13:54
Copilul tau a ajuns la facultate, va pleca de acasa si va locui la camin sau intr-o garsoniera cat mai aproape de scoala. De ce trebuie sa tii cont?
Tinerii au un ritm aparte de viata, mai ales in perioada studentiei. Desi poate parea fortat sa ne gandim ca modul in care amenajam o camera ne poate influenta personalitatea, sa stii ca lucrurile cam asa stau, mai mult sau mai putin. Mai simplu spus, cu cat o camera este mai ergonomic si mai usor de intretinut, cu atat tanarul locatar va fi mai stimulat sa mentina ordinea si sa fie disciplinat, aceste “obiceiuri” formandu-se in perioada tineretii.
Sa nu uitam ca vorbim despre o camera destul de mica, in care adolescentul isi va petrece destul de mult timp si in care va face tot ceea ce acasa facea in mai multe camere: invatat, dormit, citit, petrecut timp la TV sau ascultand muzica. E important sa fie aerisita, luminoasa si primitoare, astfel incat sa-i faca placere sa locuiasca acolo.
Lumina
In camera tanarul va avea si de invatat, ceea ce inseamna ca va avea nevoie de lumina. De regula, in camine luminile sunt lampi de tavan cu neoane, care consuma putin. Dar consumul este singurul avantaj pe care neoanele il au, in rest sunt destul de daunatoare: fac zgomot (un bazait continuu de slaba intensitate, dar perceptibil) si lumina este alba, stralucitoare, rece.
Daca putem inlocui luminile din tavan cu unele laterale, gen lampi sau lampadare, cu lumina calda si becuri economice, economia de la factura va fi aceeasi ca si in cazul folosirii neoanelor, dar atmosfera din camera va fi mult mai placuta.
Mobilierul
Camerele de camin sunt de obicei gata mobilate. Desigur, nu vorbim despre confort sau design, ci despre piese de mobilier standard. Sunt nelipsite patul de o persoana, un dulap pentru haine, o noptiera langa pat si o masa cu unul sau doua scaune. Destul de putin, dar suficient pentru un inceput de drum. Nimanui nu-i place sa stea intr-o camera plina de vechituri, mai ales unui tanar.
Dar dupa prima curatenie vei gasi si solutiile de reconditionare a acestora, fie prin vopsire, colantare sau acoperire cu materiale textile sau plastice. Camera nefiind mare, e important ca ea sa nu fie aglomerata cu mobilier. Dar poti aduce in loc de un fotoliu normal unul sau doua fotolii puf, foarte comode si extrem de cautate de tineri.
Cateva rafturi simple si usor de montat direct pe perete pentru CD-uri si DVD-uri vor fi de mare ajutor si vor aduce un aer modern in camera.
Citeste si a1.ro!
Foto: hometrendesign.com